Sportowcy rzadko korzystają z tego owocu, nie wiedzą jednak, że zawiera ono składnik antyzapalny - kwercetynę. Kwercetyna wspiera wątrobę w utrzymywaniu dobrej formy, a także ma właściowości detoksykacyjne. Pacjentom cierpiącym na alergię zaleca się zjedzenie dwóch jabłek przed każdym posiłkiem, co powinno znacznie złagodzić niepokojące objawy.
Pamiętajmy jednak, że najwięcej kwercetyny zawiera skórka, a za tem nie obierajmy jabłek ze skórki i myjmy je dokładnie.
Banany
Łatwostrawny owoc, nadający się do różnych miksów i poprawiający przyswajanie zarówno prostych, jak i złożonych węglowodanów oraz dający długotrwałą energię. Jest doskonałym produktem do spożywania przed treningiem, natomiast po treningu dzięki niemu można szybko uzupełnić glikogen w mięśniach wyczerpany podczas ciężkich ćwiczeń. Poza tym banany zawierają dużo potasu niezbędnego do prawidłowej kurczliwości mięśni. Mała zawartość potasu w organizmie może prowadzić do szybkiego zmęczenia, odwodnienia i niekontrolowanych kurczów mięśniowych.
Kawa
Jest szeroko znanym stymulantem systemu nerwowego. Szybko pobudza, wyzwala energię i jest pod tym względem bardziej skuteczna dla mężczyzn niż dla kobiet. Jeżeli weźmiemy kofeinę przed treningiem, to jest wtedy nadzieja, że próby podnoszenia maksymalnego ciężaru powiodą się lepiej, niż gdybyśmy z niej nie skorzystali. Poza tym kofeina zmiejsza potreningowy ból mięśni. Jeżeli kawa ma nam dobrze służyć, to musimy pić ją bez cukru, ewentualnie z odtłuszczonym mlekiem.
Jajka (kurze O.o)
Są bogate w aminokwas o nazwie leucyna, który jest podstawowym elementem syntezy białka mięśniowego i który może również generować energię podczas ćwiczeń. Na dodatek jajka zawierają witaminy z grupy B, niezbędne do produkcji energii.
Kapusta
Jest to potężny antyoksydant wspomagający syntezę karnityny. Karnityna przyczynia się do utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej. Kapustę przyrządza się w ten sposób, że gotuje się ją 3-4 minuty z czosnkiem, olejem sezamowym, a potem spryskuje się ją sokiem cytrynowym i podaje na stół gorącą.
Orzechy włoskie
To prawdziwe skarby natury, pełne witamin i minerałów, a także tłuszczów nienasyconych o wolnym tępie trawienia. Dają energię zarówno mięśniom, jak i mózgowi przez cały dzień. Żaden z orzechów nie wytwarza tyle korzystnych kwasów omega-3, jak orzechy włoskie. Dobrze jest dodawać je do granulowanego serka wiejskiego, do owsianki, naleśników, sałatki i jogurtu.
Jogurt
Zawiera dużo cynku, niezbędnego do realizacji najbardziej licznych reakcji chemicznych w organizmie (jeszcze bardziej niż magnez), włączając w to energię, produkcję testosteronu, odporność oraz syntezę białek mięśniowych.
Mam nadzieję że komuś się przyda ten opis. Wiem że jest tego dużo i nie wszystkim się chce to czytać

Pozdrawiam.
~Kazu