czym zamienić
Guest_betonlis_*
Napisano Ponad rok temu
planuje diete redukcyjną i nie wiem czym mogę zastąpić ziemniaki , mięso
czy dobre na spalanie jest tuńczyk i czy zamiast ziemniaków jeść ryż jak tak to jaki
Napisano Ponad rok temu
Musisz wybrać jaka dieta Cię ineteresuje albo białkowo-tłuszczowa (żadnych kasz, ryżu, ziemniaków, pieczywa)
Albo Białkowo-węglowa (żadnego tłustego syfu)
Nie można mieszać dwóch rodzajów paliw (czyt. tłuszczu i węgli) ( hmmmm w ogóle w świecie przyrody człowiek jest chyba jedyną istotą która miesza tłuszcze i węgle np. taka sarenka je tylko węgle a np. taki lew tylko mięso-tłuszcze heh )
Dieta białkowo-tłuszczowa wydaje mi się najodpowiedniejsza na redukcję. Pomimo tego że wielu ludzi nadal ma blokadę na psychice "jak można jeść coś czego chcę się pozbyć?" A tu okazuje się że tłuszcze nie są w ogóle szkodliwe jeżeli nie łączy ich się z węglowodanami. A do tego tłuszcz jest najlepszym źródłem energii 1g=9kcal. Dieta białkowo-węglowa jest o tyle gorsza że po pewnym czasie mózg sam będzie domagał sie tłuszczu. I nie dasz rady utrzymać diety. Zresztą sam tak miałem.
Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pytaj
Napisano Ponad rok temu
zamienisz ziemniaki na ryż i na jedno Ci wyjdzie.
Musisz wybrać jaka dieta Cię ineteresuje albo białkowo-tłuszczowa (żadnych kasz, ryżu, ziemniaków, pieczywa)
Albo Białkowo-węglowa (żadnego tłustego syfu)
Nie można mieszać dwóch rodzajów paliw (czyt. tłuszczu i węgli) ( hmmmm w ogóle w świecie przyrody człowiek jest chyba jedyną istotą która miesza tłuszcze i węgle np. taka sarenka je tylko węgle a np. taki lew tylko mięso-tłuszcze heh )
Dieta białkowo-tłuszczowa wydaje mi się najodpowiedniejsza na redukcję. Pomimo tego że wielu ludzi nadal ma blokadę na psychice "jak można jeść coś czego chcę się pozbyć?" A tu okazuje się że tłuszcze nie są w ogóle szkodliwe jeżeli nie łączy ich się z węglowodanami. A do tego tłuszcz jest najlepszym źródłem energii 1g=9kcal. Dieta białkowo-węglowa jest o tyle gorsza że po pewnym czasie mózg sam będzie domagał sie tłuszczu. I nie dasz rady utrzymać diety. Zresztą sam tak miałem.
Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pytaj
A gdybym zdecydował się na białko-tłuszcze to czy mogę szamać też warzywa, owoce czy wtedy odpadają? Bez witamin z roślin chyba daleko nie zajadę?
Napisano Ponad rok temu
to czy mogę szamać też warzywa, owoce czy wtedy odpadają? Bez witamin z roślin chyba daleko nie zajadę?
Tak, jak najbardziej. Dawki węglowodanów przy diecie Low Carb wynoszą do 40g. Które pochodzą tylko z warzyw, ew. z Carbo z 20g po treningu z aminokwasami które skutecznie powstrzymają katabolizm.
Napisano Ponad rok temu
A gdybym zdecydował się na białko-tłuszcze to czy mogę szamać też warzywa, owoce czy wtedy odpadają? Bez witamin z roślin chyba daleko nie zajadę?
no trochę tapsików z witaminami też się przyda brać a nawet jest konieczne przy tej diecie
Napisano Ponad rok temu
Cytat:
no trochę tapsików z witaminami też się przyda brać a nawet jest konieczne przy tej diecie
Ma rację, praktycznie wszystkie witaminy masz w żółtku jajka i wątróbce. Zresztą tak jak mówiłem z warzyw trochę węgli sie przyda, zwłaszcza w godzinach okołotreningowych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Guest_MariuchxD_*
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I śniadanie: 5:30 (w moim przypadku)
odżywka białkowa - 60g z wodą (ewentualnie pół na pół woda z mlekiem 0,5%)
kromka ciemnego pieczywa ze słuszną warstwą dżemu lub miodu
II śniadanie: (10:00)
3 gotowane jaja (najlepiej wiejskiej - po hipermarketowych po tygodniu nie można patrzeć na jaja)
1 pomidor
1 marchew surowa
1 ogórek surowy (można te 3 powyższe składniki zetrzeć i dodać 10g oliwy z oliwek w celu zapewnienie odpowiedniej podaży NNKT)
Przekąska (13:00)
100g Chudy twaróg z:
a) 1 niewielkie jabłko starte - dla tych co nie w pracy Laughing
1 cebulka posiekana, dodatek oleju 10g (chyba że dodany był w 2 śniadaniu to nie trzeba aczkolwiek nie zaszkodzi) warto naprzemiennie z oliwą stosować olej z pestek wingoron.
c) jogurt naturalny 100ml + przyprawy
Obiad (16:00)
tuńczyk 130g kawałki w sosie własnym - sos usuwamy i dolewamy oleju (1 łyżkę stołową) można doprawić do smaku lub drób chudy, filety w ilości 1 sztuki parowanej, gotowanej lub pieczonej w folii aluminiowej
100g kapusty kiszonej/marchwi surowej
Trening (17:00-19:00)
Po treningu
Maślanka 500ml / Kefir 400ml / Jogurt 400ml
Kolacja 20:30
Makrela wędzona - 200g
Pomidor - 1 szt
I druga wg. mnie fajniejsza:
śniadanie: 5:30 (w moim przypadku)
200g twaróg chudy
100ml kefir
2 łyżki powideł śliwkowych
II śniadanie: (10:00)
sałata lodowa, lub pekińska
gotowany filet indyk lub kurczak
papryka
pomidor
nać pietruszki
nieco okrasać olejem z pestek winogron
Przekąska (13:00)
to samo co o 10, ale zjadać o 1/2 mniej, czyli robisz sobie pojemniczek i zjadasz 70% z niego o 10:00 a o 13:00 wykańczasz
Obiad (16:00)
tuńczyk 130g kawałki w sosie własnym - sos usuwamy i dolewamy oleju (1 łyżkę stołową) można doprawić do smaku lub drób chudy, filety w ilości 1 sztuki parowanej, gotowanej lub pieczonej w folii aluminiowej
100g kapusty kiszonej/marchwi surowej
Trening (17:00-19:00)
Po treningu
Maślanka 500ml / Kefir 400ml / Jogurt 400ml/ odżywka białkowa na wodzie
Kolacja 20:30
Makrela wędzona - 200g
Pomidor - 1 szt