Do układania diety.
Napisano Ponad rok temu
Kiedy najlepiej spożywać dane produkty:
Ś- śniadanie
W- w środku dnia
P-po treningu
K-kolaca
Wiele jeszcze trzeba zmienić wiec proszę o wyrozumiałość
Największą ilość węglowodanów zawierają:
cukier stołowy - 99,8%----W,Ś,K,P
tapioka - 95%----W,P,K
kasza pęczak - 83,6% -- --W
płatki kukurydziane - 82,5%----Ś
miód - 80,8%----Ś,W
daktyle - 72,9%--Ś,W
ryż biały - 86,8% ----W
ryż brązowy - 77,4%----W
kasza manna - 75,3%----W
mąka pszenna - 73,5%----W
kasza gryczana - 72,9%----W
makaron - 72,4% ----K,W
sucharki - 71,4%----Ś.W
śliwki suszone - 69,4%----Ś,W,P
pszenica - 69,1%----Ś
płatki owsiane - 66,2% -- -- Ś
rodzynki sułtańskie - 64,7%----Ś,W,P
morele suszone - 64%----Ś,W,P
fasola pstra - 63%----W,P,K
groszek zielony - 60,7%----W,P,K
fasolka zielona - 58,7%----W,P,K
fasola azuki - 58,4%----W,P,K
bób - 51,8%----W,K,P
Procent zawartości białka w naturalnych źródłach :
Ser parmezan 45% -----W
Proszek jajeczny z całego białka 40,0% ----Ś,W,K,P
Soja 36% ----W,P
Ser ementaler półtłusty 28%------Ś,W,K
Kabanosy 27,4%----W,K
Karb w galarecie z warzywami 26,1% ----W,K
Orzechy arachidowe 25,7%----W,Ś,K,P
Salami 21%----W,K
Piersi kurczaka 21% ---- W,P,K
Wątróbka 21% -----W
Makrela wędzona 21% -----W,P,K
Cielęcina 20,5%----W
Migdały 20.2%----Ś,K,P,W
Mięso królika 20%----W
Schab wedzony 20%----W,P
Halibut 20%----W
Kiełbasa krakowska sucha 20%---- Ś,W,K
Befsztyk 19,4%----W,K
Wołowina chuda 19% ----W
Twaróg chudy 19% ----K,P
Wieprzowina chuda 19%----W
Groch 19%----W,P,K
Cielęcina chuda 19%----W
Szynka z piersi indyka 19% -------W,P,K
Baranina 18% ----W
Tuńczyk świeży 18% -- -- W,P,K
Filet morszczuk/mintaj 17% ------W,P,K
Dorsz 16,5% ----W
Łosoś 15% ----W,P,K
serek wiejski 12-13% ------W,P,K,Ś
Mąka pszenna 10%----W
Charakterystyka poszczególnych aminokwasów:
alanina - przyspiesza metabolizm mięśni poprzez przenoszenie do wątroby resztek węglowych, które zużyte są do syntezy glukozy
arginina - może zwiększać wydzielanie insuliny i hormonu wzrostu.
cysteina - bierze udział w odtruwaniu organizmu
cystyna - niezbędna do syntezy białek osocza, bierze udział w syntezie kreatyny, glukagonu, insuliny
fenyloalanina - niezbędna do syntezy hormonów tyroksyny i adrenaliny. Ponieważ przekształca się w tyrozynę, dlatego też ma zastosowanie w leczeniu depresji.
histydyna - niezbędna w mięśniach, gdyż bierze udział w syntezie białka i hemoglobiny.
izoleucyna, leucyna - aminokwasy rozgałęzione, występujące w kukurydzy i mleku. Są wykorzystywane jako materiał budulcowy i energetyczny dla pracującego mięśnia. Nie przechodzą przez wątrobę i dlatego praktycznie natychmiast trafiają do potrzebujących je mięśni.
kwas asparginowy - redukuje poziom amoniaku
lizyna - buduje chrząstki, konieczna do produkcji białka, wraz z witaminą C tworzą L-karnitynę.
metionina - działa ochronnie na komórki wątroby, ułatwia szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej. Najobficiej występuje w białku jaja i mleka.
ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby
prolina - może stanowić zbiornik energii dla mięśni
seryna - bierze udział w pracy systemy nerwowego, usprawnia przepływ impulsów
tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy.
treonina - ważny składnik kolagenu, który jest głównym składnikiem podporowym tkanki łącznej.
tryptofan - prekursor serotoniny, może uwalniać hormon wzrostu.
tyrozyna - prekursor takich związków jak adrenalina (pobudzacz receptorów autonomicznego układu nerwowego), dopamina i noradrenalina (spełniają rolę przekaźników impulsów).
walina - aminokwas rozgałęziony, działanie jak wyżej, najobficiej występuje w białku siemienia lnianego.
Zawartość tłuszczu w g/100g produktu (produkty pochodzenia zwierzęcego):
Smalec, łój wieprzowy topiony - 99,5----W
Kiełbasa zwyczajna - 15,1----QW
Słonina - 83,7 ----W
Gęś - 13,0----W
Kiełbasa husarska - 41,9----W
Ser twarogowy tłusty - 9,2----W,P,K
Szynka gotowana - 33,0----Ś,W
Makrela - 7,2----W,P,K
Wieprzowina, cała tusza - 26,1----W
Wołowina, cała tusza - 7,0----W
Parówki - 25,8----W
Cielęcina, cała tusza - 6,2----W
Baranina, cała tusza - 20,1----W
Kurczę, brojler - 6,0----W,P
Sery podpuszczkowe, średnio tłuste - 20,1 -- -- K,P
śledź świeży - 5,8----P,K
Baleron 20.2%----W
Salami 53,7%---Ś,WK
Ser ementaler półtłusty 29,7%----Ś,W,K
Kaczka - 18,3----W
Zrazowa, górna wołowa - 3,1----W
Mostek wołowy - 16,1----W
Zawartość tłuszczu w g/100g produktu (produkty pochodzenia roślinnego):
Oleje roślinne rafinowane - 100%----W,P
Orzechy kokosowe, wiórki - 62%----Ś,W,P
Mak - 40,8%----W,P
Orzechy arachidowe 46,1 %----Ś,W,K,P
Orzechy laskowe - 33%----W,P
Orzechy włoskie - 27,1%----W,P
Soja - 8,1%----W
Płatki owsiane - 7,2% ---- Ś
Kasza gryczana prażona - 3,1%----W
Kasza jaglana - 2,9%----W
Fasola kolorowa - 1,7%----W,P,Ś
Groch - 1%--W,P,K
Warzywa - 0,1-1%----W,P,K,
Owoce - 0,1-1%----W,P,K,Ś
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dobrze moze by bylo dodac obok produktow moze ktore najlepiej o jakiej porze jesc.... np. kolo makaronu napisac przed treningiem itp. itp.
czegos takiego wlasnie szukam..... jakie bialko najlepiej o jakiej porze, jakie wegle kiedy, i oczywiscie tluszcz ... niby mniej wiecej wiem co i jak ale dlaczego tak a nie inaczej ? fajnie by bylo jakby ktos takie informacje zebral w jednym miejscu
PS moze nie tak dokladnie ze makaron bo przeciez makaron tez moze byc rozny (ciemny, jasny) i wtedy roznice tez beda...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wątróbka 21% białka
szynka z piersi indyka 19% bialka
filet morszczuk/mintaj 17% białka
makrela wędzona 21% białka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do tematu to zdało by sie koło każdego produktu mimo wszystko napisac pozostałe zkładniki odżywcze bo to tez wazne (ktos się napali na makrele bo ma 21 % białka ale nie będzie wiedział że ma w chuy tłuszczu i lipex będzie)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
że ma w chuy tłuszczu i lipex będzie)
ale ten tluszcz to jednak z tych zdrowszych jest ;p i wlasnie wcale nie ma duzo ;d
Napisano Ponad rok temu
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Trener - Treningi, diety, konsultacje |
Treningi |
|
|
||
Plan diety to podstawa |
Odchudzanie |
|
|
||
Jaja - ważny składnik diety |
Diety |
|
|
||
Czym są suplementy diety ? |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Suplementy diety - które wybrać? |
Suplementy |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
DIETKA.....
- Ponad rok temu
-
cos do jedzienia
- Ponad rok temu
-
serek waniliowy
- Ponad rok temu
-
Dietka - 63kg - masa - prosze o dietke.
- Ponad rok temu
-
Stagnacja
- Ponad rok temu
-
Jaka dieta do tego?:P
- Ponad rok temu
-
Batonik
Guest_MariuchxD_* - Ponad rok temu
-
płatki owsiane
- Ponad rok temu
-
Nabieranie masy...
Guest_Dziadek Mróz_* - Ponad rok temu
-
dieta redukcyjna
- Ponad rok temu