Kilka pytań na temat Krety
Napisano Ponad rok temu
A więc zaczne. Mam 16lat mój staż to 7 miesięcy. Chciałem dowiedzieć sie kilka rzeczy zwiazanych z kreatyną. Niedługo mam zamiar zacząć swój pierwszy cykl. W sumie kreatyne już wybrałem będzie to kretka Multipowera. Słyszałem o niej wiele dobrego jednak duzo ludiz nażeka na jej cene ale co tam. Odrazu zaznaczam że nie pisze w moim poście czy moge ją brac w tym wieku ( bo na każdej stronei pisze co innego ) więc prosze o nie pisanie postów typu: jesteś za młody, za krótki staż. A więc przejde już do konkretów. Chodzi mi o to że to mój pierwszy cykl więc nie jestem bardzo kumaty w tym temacie. Moje pytania brzmią: Jak przyjmuje sie kreatyne (chodzi o ta w proszku) czy polega to na tym że nabieram na łyżeczkę odpowiednią dawkę a następnie wsypuje to do wody, soku? Czytałem także że podczas cyklu powinno sie pić dużo wody. czy może być to zwykła kranówka, (w moim regionie jak najbardziej nadaje sie ona do picia) czy jednak ma to być woda taka ze sklepu? Także chciałbym sie dowiedzieć jak jest z pierwszymi dniami gdzie powinno sie zażywac 20g kreatyny na dobę. Czy wtedy przyjmuje ją 4 razy dziennie po5g czy dwa razy po 10g? A także co powinienem jeść podczas cyklu. Niestety nie mam kasy na jakąś udziwnioną diete więc napiszcie co powinienem jeść w większych ilościach a czego unikać. Czytałem że mleka więc czy mam zrezygnować z porannej owsianki? Ostatnie pytanie to takie kiedy mam brac kretke. Wiem że rano na pusty żołądek 30min przed posiłkiem. A druga dawkę kiedy? czy przed obiadem na pusty żołądek czy po treningu? I jeszcze jedno pytanko czy plan treningowy ma sie zmienić?
Za wszelkie odpowiedzi, rady i wskazówki będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
dobra kreatyna ale drogaW sumie kreatyne już wybrałem będzie to kretka Multipowera
jak kazde inne mono. w dzien:Jak przyjmuje sie kreatyne (chodzi o ta w proszku)
treningowy 5g na czczo i 5g po treningu
nietreningowy 5g na czczo
5g to lyzeczka od herbaty
mozna tak zrobic ale musisz wtedy od razu wypic kazde sekundy to przemiana w kreatynieczy polega to na tym że nabieram na łyżeczkę odpowiednią dawkę a następnie wsypuje to do wody, soku?
woda jak wodaCzytałem także że podczas cyklu powinno sie pić dużo wody. czy może być to zwykła kranówka
nie stosujemy juz faz nasycenia. to znaczy stosuje sie ale nie w twoim przypadkuTakże chciałbym sie dowiedzieć jak jest z pierwszymi dniami gdzie powinno sie zażywac 20g kreatyny na dobę
zbilansowana diete musisz miecA także co powinienem jeść podczas cyklu
tluszcze z mleka utrudniaja wchlanianie dlatego bierze sie kreatyna na czczo by jak najszbyciej sie wchlonela przed sniadaniem a dopiero po 30 min sniadanienapiszcie co powinienem jeść w większych ilościach a czego unikać. Czytałem że mleka
odpowiedzialem juz na poczatku po treninguA druga dawkę kiedy?
nie widzialem go, wiec niewiem czy nie zawiera bledow. ale jakas regeneracja przed cyklem mile widzianaI jeszcze jedno pytanko czy plan treningowy ma sie zmienić?
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
Czyli moge poprsotu nałożyć na łyzeczkę ,,zjeść" a nastepnie popić?
Co do tego że droga to nie aż tak. Akurat jest u mnie w promocji za 69zł.
Napisano Ponad rok temu
Wielkie dzięki
Czyli moge poprsotu nałożyć na łyzeczkę ,,zjeść" a nastepnie popić?
ta
Guest_Kain_*
Napisano Ponad rok temu
więc napiszcie co powinienem jeść w większych ilościach a czego unikać. Czytałem że mleka więc czy mam zrezygnować z porannej owsianki?
"Pij mlesio, bedziesz wielki" Chodzi o to że przy kreatynie należy ograniczyc spożycie tłuszczy, gdyż źle wpływają na wchłanianie krety, a mleko go zawiera nie mało. Ale zawsze możesz pic mleko z jak najmniejsza zawartością tłuszczu, najchudsze jakie znajdziesz. U mnie zwykłe mleko zawiera jakos ponad 3 g tłuszczu na 100 ml, połtłuste - niecałe 2 g na 100 ml, a to co ja pije - zupełnie chude - zawiera 0,1 g tłuszczu na 100 ml --- wiec widzisz ze różnica ogromna. Żeby było ciekawiej białka zawierają te mleka tyle samo. Myśle wiec że takie mlesio mozesz sobie śmiało pic
Napisano Ponad rok temu
Ide dziś kupic kreatyne i zacznyam cykl od jutra. O efektach będę informował
Napisano Ponad rok temu
MIKOŁAJ BIERZE STERYDY
Guest_Kain_*
Napisano Ponad rok temu
Ponad to myśle że ważne jest poprostu by nie przeginac z ilościa mleka, jeśli będzie je pił raz dziennie, tylko do owsianki a do tego to niskotłuszczowe to chyba nic sie nie dzieje złego.
Pozatym on ma dopiero 16 lat więc myśle że jeszcze smiało ze dwa latka powinien pic mlesio.
A wogóle dane naukowe mówią że "W Polsce 37% populacji nie jest w stanie trawić laktozy", może on jest w szczęśliwej 63 %-ej grupie .
Dobrze jak by sie wypowiedział na ten temat specjalista z dziedziny biochemii - Joks , sam chetni sie dowiem wiecej na ten temat bo lubie mleko.
Napisano Ponad rok temu
INEED$ ale zauwaz tez roznice cen miedzy krowim a sojowym...Jeszcze jak ktos chce zalozmy 2 porcje dziennie pic.
Po za tym on nie chce startowac w zawodach tylko zrobic mase, a przy tym pozostac zwyklym nastolatkiem, wiec jak lubi kakao czy platki z mlekiem to dlaczego ma sobie ich odmawiac.
więc prosze o nie pisanie postów typu: jesteś za młody, za krótki staż.
Ludzie w naszym wieku koksuja, wiec dlaczego nie masz brac krety
Po za tym staz ok jesli chodzi o krete
Guest_Kain_*
Napisano Ponad rok temu
Po za tym on nie chce startowac w zawodach tylko zrobic mase, a przy tym pozostac zwyklym nastolatkiem, wiec jak lubi kakao czy platki z mlekiem to dlaczego ma sobie ich odmawiac
Święte słowa, naprawde mądre stwierdzenie, muszę Cię pochwalic GuZu . Jedno z lepszych na tym forum (to nie jest żaden sarkazm). Faktycznie wiekszośc ludzi tu zachowuje sie tak jak by cwiczyli bo chcą w jakimś konkursie wystąpic: to nie, tamto nie. Ludzie nie dajmy się zwariowac, róbmy to dla przyjemności (mam na myśli uprawianie kulturystyki szeroko pojętej). Jeśli kulturystyka to nie zawód (bo dla niektórych to zawód) tylko hobby to nie ma co przesadzac.
Napisano Ponad rok temu
chciales to prosze hehe ogulnie po mojemu napisze wam ze to co przyjmiecie po kreatynie znaczenia niema. wazne jest poprostu by przyjac porcje na czczo i dac odpowiedno dlugi czas aby kreatyna sie wchlonela poniewaz jeżeli coś zjemy czy wypijemy co zawiera inne skladniki odzywcze niz ww to w momencie, gdy cała kreatyna nie trafiła jeszcze do mięśni, pokarm zablokuje wydzielanie insuliny (np. tluszcz z pokarmu ma takie wlasciwosci) i kreatyna zostanie wyłapana z krwi przez nerki ;( dalej kreatyna jest aminokwasem, więc obecność aminokwasów z pożywienia takze spowalni jej wchłanianie. a wiec reasumujac jedyne wlasciwosci czyli nie aminokwas nie tluszcz spelnia woda, soki. i dlatego tym popijamy kreatyne a gdy ta sie wchlonie mozecie jesc co chcecie bo juz kreta bedzie w miesniach i nic nie utrudni jej transportuDobrze jak by sie wypowiedział na ten temat specjalista z dziedziny biochemii - Joks
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
[Ludzie w naszym wieku koksuja, wiec dlaczego nie masz brac krety
Po za tym staz ok jesli chodzi o krete
Tez racja. Ale w przykeljonym na temat kreatyny pisze że od 17lat więc napisałem że niechce czytać takich wypowiedzi.
Mam jeszcze pytanko czy gdy biore kreatyne to moge zapić ją wodą rozrobiona z glukoza cyz jednak wskazany jest sok? Jeżeli wskazany jest sok to jaki moze być oprócz soku winogronowego? I czy moge zapić kretke jednym łykiem czy zapijać ją dłużej?
Guest_Kain_*
Napisano Ponad rok temu
gdy biore kreatyne to moge zapić ją wodą rozrobiona z glukoza
Wydaje mi się że jak tak, o to własnie chodzi by zażywac krete w towarzystwie węglowodanów np. glukozy.
I czy moge zapić kretke jednym łykiem czy zapijać ją dłużej
Generalnie im wiecej wody (płynów) gdy bierzesz krete tym lepiej, ale jak jest z samym popijaniem....hmm... no napewno mozesz wiecej niż jeden łyk i to na bank
Napisano Ponad rok temu
Guest_Kain_*
Napisano Ponad rok temu
I z tą kofeiną (w tamtym temacie) - wszędzie pisze że szkodzi a Ty piszesz ze "teroetycznie" mogła by pomóc. Pewnie masz racje, to Ty wkoncy jestes tu guru . Ale jestes tego pewien ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie: Wypiłem narazie dziś około 2,5litra wody. Czytałem że kreatyna zatrzymuje wode a mnie często gania do kibla żebym sie wysiurał Więc czy jest to normalne czy może popełniam jakis błąd?
Guest_Kain_*
Napisano Ponad rok temu
a prawda taka ze jakbys mial pic 5l dziennie to bys to kibla ciagle biagał
Joks jak widac jest również prorokiem . No to oczywiste że latasz, myślałes że kreatyna zatrzyma Ci 5 litrów wody w organizmie ? Pijesz wiecej, sikasz wiecej - wszystko w normie.
Napisano Ponad rok temu
BTW jeszcze jest mit o szkodliwosci etanolu (alkohol ;P) na przyrosty (białko scinane w organizmie). Fakt faktem etanol scina bialko, ale aminokwasy pozostaja te same. Tak samo jak chociazby smażać jajecznice. A jedyny efekt uboczny spozywania alko to odwodnienie organizmu, jednak wypijajac wode przed naj.ebka i przed snem odwodnienie spada do poziomu bliskiemu zeru.
Wiec alkoholik-kulturysta moze byc duzy