Joks - A więc produkty o podwyższonym IG ( nie wszystkie oczywiście ) można bez obaw spożywać po treningu kiedy glukoza jest wyczerpana. OK
tak dzieje sie tak przez aktywnosc heksokinazy. poprostu nie wplywamy na trzustke
A co ze śniadaniem, kiedy organizm jest wysycony ze składników odżywczych wynikających z paru-godzinnej głodówki ? Wtedy też możemy pozwolić sobie ( według mnie ) na dostarczenie węglowodanów o podwyższonym IG
jesli nie bedziesz przekraczal ponad 100g to efekt przecukrzania cie nie dopadnie po latach
O liponianach pierwszy raz słyszę. Mógłbyś nieco przybliżyć temat ?
trzeba by dziabnac osoby temat

w skrocie jest to kwas alfa liponowy (np ALA olimpu, czy R-ALA biogenixa) wiem ze istnieje jeszcze bardziej stabilna forma tego kwasu od r-ala ale zapomnialem teraz nazwy ;/ a i tania nie jest. liponiany sa takze buzerami insuliny bo na tym glownie polega transport kreatyny ale dziala zupelnie inaczej niz dextroza. stymuluje insuline w ten sposob ze aktywizuje spalanie glukozy w komorkach trzustkowych, co z kolei zwieksza wydajnosc pomp, tłoczących insuline do krwiobiegu.aktywizuje spalanie glukozy w tkance miesniowej, a to znacząco ułatawia transport kreatyny do wnetrza komorek miesniowych. i jest to srodek stosowany w leczeniu cukrzycy
edit przypomnialo mi sie trzecia forma liponianu to k-rala