Pro longatum biogenix
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS: zmien trenera
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i dlatego przygotowywuje sie na instruktora bo juz sie nasluchalem o trenerach co maja tytul chyba z bazaru i jak on twierdzi prolongatum jest zle to ja juz dzis moge wygryzc go z posady przeciez to bardzo dobra mieszanina białek (koncentrat białek serwatkowych, micelaryzowana kazeina, ultrafiltrowane białko jaja, hydrolizat białek serwatkowych, izolat białek serwatkowych, peptyd glutaminowy). Dostępny w 4 smakach: czarna porzeczka, czekoladowy, waniliowy oraz truskawkowy. smaki ma w sam raz nie sa za slodkie jak przy vitalmaxie. nie ma problemow rowniez z rozpuszczalnoscia. niema zadnych wzdęć, bóli brzucha. uważam je za bardzo dobre białko. dla ciekawostki zawiera rowniez lecytyne, tauryne, choline. bralem ja na redukcji (bo zawiera rowniez anykataboliki glutamine,tauryne) i wrecz rewelacja lecialo tylko z pasa a z bica nawet nic nie polecialo wiec reasumujac:mysle nad tym bialkiem bo go polecacie ale moj trener mowi krotko... GOWNO
ZMIEN TRENERA
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
jakos sie przyjelo - nie wiem czy slusznie - ze to drugie jest lepsze jednak na noc a sp w dzien, mimo iz oba sa uniwersalnymi bialkami
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wlasnie Joks a moze ty cos napsizesz o tych metodach pozyskiwania bialek bo mnie by to zainteresowalo:)
Na opakowaniach wielu odżywek można spotkać formułkę: "najwyższej jakości izolat - koncentrat białek serwatkowych wyprodukowanych metodą ultra i mikrofiltracji". brzmi to niezwykle tajemniczo, a niewtajemniczonym może sugerować, że ktoś wymyślił jakąś nowoczesna i skomplikowana metodę pozyskiwania białek najwyższej jakość. Spróbuję to wyjaśnić...W rzeczywistości te metody są stosowane na skale przemysłowa od ponad 30 lat.
ultra i mikrofiltracjia - polegają one na rozdzielaniu składników znajdujących się w fazie płynnej za pomocą półprzepuszczalnych błon (membran) i oparte są na zjawisku zwanym odwrócona osmozą. Zjawisko osmozy polega na naturalnym i nie wymuszonym przez siły zewnętrzne swobodnym przenikaniu składników z jednego płynnego roztworu przez błonę półprzepuszczalna (membranę) do innego roztworu. Wszystko dzieje się zgodnie z fizyką ciśnień. Natomiast zjawisko odwróconej osmozy polega na wywarciu ciśnienia z zewnątrz na jeden roztwór i w ten sposób wymuszeniu przejścia określonego składnika przez membranę do innego roztworu. W tym przypadku przejście składnika nie jest swobodne i zachodzi wbrew różnicy ciśnień panujących między dwoma roztworami.
W metodzie ultrafiltracji,- białka serwatkowe są oddzielane od innych składników serwatki pozostałej po produkcji sera, dzięki półprzepuszczalnej błonie, w której są pory ( otwory) o określonej wielkości i kształcie. białka są związkami znacznie bardziej złożonymi a zarazem objętościowo większymi niż cukry, tłuszcze, oraz składniki mineralne, - co ma kluczowe znaczenie dla procesu ultrafiltracji. Następujący po procesie ultrafiltracji proces mikrofiltracji pozwala na oddzielenie bardziej szczegółowe, czyli uzyskanych białek serwatkowych od cząsteczek wody i otrzymanie suchej substancji białkowej. Jest to możliwe gdyż w mikrofiltracji średnice otworków w membranie są mniejsze od 1 nanometra - 1 milionowej milimetra, a stosowane ciśnienia wywarte na produkt, od którego ma być oddzielona woda są kilkukrotnie wyższe niż w ultrafiltracji. Należy wyjaśnić, że cząsteczka wody jest jedna z najmniejszych cząsteczek istniejących w świecie chemii, bowiem jest wielokrotnie mniejsza od cząsteczki białka. Dlatego istnieje możliwość oddzielenia wody od białek serwatkowych.
do zjawiska ultrafiltracji wracajac jesli jest zbyt skomplikowane to mozna wyobrazić sobie stosując bardzo duże powiększenie, że białka serwatkowe to piłki tenisowe pływające w zbiorniku zawierającym serwatkę, a pozostałe jej składniki są wielkości piłeczek pimpongowych, co ciekawe membrana to sito z otworami o mniejszej średnicy niż piłki tenisowe, lecz większymi niż piłeczki pimpongowe.
Zobaczmy, co z tego wyniknie, gdy na owa serwatkę wywrzemy ciśnienie. Oczywiście, pod jego wpływem piłeczki, pimpongowe zostaną przepchnięte przez sito a pozostaną oddzielone tylko piłki tenisowe. Są to w naszym modelu myślowym białka serwatkowe, które teraz mogą posłużyć do produkcji skondensowanego preparatu wysokobiałkowego. Posłużyłem się tu metafora piłeczek, ale opisywana metoda jest znacznie bardziej precyzyjna i trudna do wyobrażenia, gdyż średnice otworów w błonach wynoszą poniżej 1 mikrometra, co stanowi 1 tysięczną część milimetra, dzięki temu bez problemu oddzielone są znacznie większe białka od mniejszych cukrów prostych i składników mineralnych.
Wydawać by się mogło, ze procesy te nie są skomplikowane, jednakże koszt wykonania niezwykle precyzyjnej i wytrzymałej błony (membrany) ma decydujący wpływ na końcowa cenę w ten sposób pozyskiwanych bialek a tym samym na cenę odżywki zawierającej białka serwatkowe. Dalej roznica miedzy koncentratem a izolatem białek serwatkowych. Otóż różnica ta wynika ze stopnia oczyszczenia białka. Albowiem koncentrat zawiera około 80% bialek, pozostałe 20% to cukry: laktoza, dodatki smakowe oraz tłuszcz, sole mineralne i woda związana. Woda związana jest to minimalna ilość wody zawsze pozostającej w nawet najsuchszym produkcie, jest to woda, której nie da się usunąć nawet w procesie mikrofiltracji. Natomiast izolat zawiera niemal same białka ( często ok..95%), oprócz nich w odżywce pozostają śladowe ilości tłuszczu, soli mineralnych oraz wody związanej. Izolat, co jest niezwykle istotne nie zawiera laktozy - cukru mlecznego kategorycznie zabronionego dla kulturysty robiącego tzw"rzeźbę" (dlatego ostrowia powinna nie byc stosowana np na rzezbe,redukcji->laktoza)warto wspomnieć, że przeciez u wielu dorosłych osób nie pijących, na co dzień mleka występuje nietolerancja laktozy, spowodowana brakiem w soku jelitowym enzymu laktazy-, który rozkłada laktozę. Wtedy to nawet jej niewielkie ilości mogą stać przyczyna przykrych objawów w układzie trawiennym. Niewielka ilość cukrów prostych w izolacie bialek serwatkowych pochodzi z dodatków smakowych, wtedy jednak zawartość białka w odżywce spada do 90-92%. Jeżeli izolat jest bezsmakowy i pretenduje do odżywki o największej jakości - wtedy ilość cukrów powinna wynosić 0%. Na rynku odżywek, zwłaszcza w ogłoszeniach o sprzedaży wysyłkowej, można natknąć się na odżywki zawierające białka serwatkowe po zadziwiająco niskiej cenie. Na ich etykietach nie znajdziemy jednak żadnej informacji o sposobie pozyskania tych bialek. Przyczyna tego jest bardzo prosta i oczywista.
Białko serwatkowe zostało w nich pozyskane najprawdopodobniej w głównej mierze metoda odparowania wody z serwatki powstałej po produkcji przemysłowej sera. Tak wyprodukowana odzywka zawiera bardzo dużą ilość laktozy, tłuszczu oraz składników mineralnych. Przeznaczona jest jako półprodukt przemysłowy do produkcji różnorodnych wyrobów spożywczych, w żadnym razie nie powinna być reklamowana jako pełnowartościowa odzywka dla sportowców w dodatku w bardzo korzystnej cenie. Pamiętajcie to o czym napisalem wyzej: wysoka jakość ma swoja cenę! Spośród odżywek wysokobiałkowych możemy tez nabyć odżywki, w których białka są pozyskiwane metodą wymiany jonowej. Jest to metoda rozdzielania bialek znacznie starsza od metody ultra i mikrofiltracji. Wykorzystuje się w niej fakt, że cząsteczki białek posiadają albo dodatni albo ujemny ładunek i w związku z tym w polu elektrycznym poruszają się albo w kierunku anody albo w kierunku katody. Zależnośc ta pozwala na rozdzielenie białek, dzięki której można uzyskać wyselekcjonowany rodzaj białka, które teraz może posłużyć do produkcji skondensowanego preparatu białkowego. Kolejnym przykładem są hydrolizaty białkowe, najczęściej występujące pod postacią tabletek, jako tzw aminokwasy. W tradycyjnym przemyśle spożywczym proces hydrolizy białek, czyli rozerwanie wiązań peptydowych ( wiązania peptydowe niczym łańcuszki wiążą pojedyncze aminokwasy w cząsteczki białka) polega na działaniu na białka kwasem solnym, ( który jest później usuwany). Proces ten zachodzi pod ciśnieniem w wysokich temperaturach w środowisku wodnym, w urządzeniach zwanych hydroliza torami Powyższe zjawisko możemy porównać do oczywiście znacznie wolniej trwającego procesu trawienia białek w naszym układzie trawiennym ( w skład soku żołądkowego wykorzystywanego przy trawieniu pokarmu wchodzi kwas solny, z tym, że w naszym układzie trawiennym nie panują aż tak wysokie temperatury oraz ciśnienie, jakie panuje w hydroliza torach - proces trawienia jest znacznie dłuższy i bardziej złożony niż proces hydrolizy na skalę przemysłową.)
Natomiast przy produkcji aminokwasów wytwarzanych jako suplementy białkowe na potrzeby sportu, wykorzystuje się tzw hydrolizę enzymatyczna. Jest to proces znacznie kosztowniejszy i bardziej skomplikowany niż zwykła hydroliza kwasowa. W łagodnej hydrolizie enzymatycznej uprzednio pozyskany koncentrat lub izolat białkowy poddaje się działaniu enzymów proteolitycznych ( rozkładających białka), które doprowadzają do rozpadu ściśle określonych wiązań peptydowych między aminokwasami. ( przypominam - białka składają się właśnie z powiązanych wiązaniami peptydowymi aminokwasów). Następnie przez wymywanie rozpuszczalnikami organicznymi usuwa się niepożądane aminokwasy i inne nieporzadane mikrosubstancje. Do w ten sposób zmodyfikowanego hydrolizatu białkowego, posiadającego już wymagany technologicznie skład aminokwasowy, dodaje się estry etylowe aminokwasów pochodzących z innych białek.
Otrzymany hydrolizat, w którym cały czas są zawarte enzymy, przetrzymuje się określony czas w temp. 37*C, co doprowadza do reakcji enzymatycznej - wiązań peptydowych między ściśle określonymi aminokwasami. Powyższa metoda pozwala na otrzymanie idealnie przyswajanego przez organizm sportowca zmodyfikowanego,pochodzącego z różnych źródeł białkowych ( białka mleka, jaj, soi) preparatu zawierającego peptydy i wolne aminokwasy.
Wspomniane zjawisko hydrolizy enzymatycznej można porównać do ściśle przemyślanego rozcinania kilku jednokolorowych sznurów korali, a później stworzeniu według planu nowego dotychczas nieistniejącego wielokolorowego, składającego się z wybranych najładniejszych koralików pochodzących z różnych naszyjników. ( Gdzie: koraliki - to aminokwasy, jednokolorowe naszyjniki - to białka). zwróćcie uwagę na jakże istotna różnicę, między zwykła stosowana w przemyśle spożywczym hydrolizą kwasową, - która doprowadza do rozpadu między aminokwasami jak leci większości wiązań peptydowych, a skomplikowaną i kosztowną hydrolizą enzymatyczną, - w której enzymy działają na ściśle wyznaczone wiązania między wybranymi aminokwasami, jak też potrafią później w określonych warunkach dokonać wymaganego technologicznie (a niejednokrotnie nie istniejącego w naturze), połączenia miedzy aminokwasami pochodzącymi z tego samego lub z różnych białek. Co jest bardzo ciekawe powyższe powstawanie zmodyfikowanych peptydów, jest podyktowane faktem, że pewne peptydy, (czyli powiązane ze sobą dwa lub trzy aminokwasy) wchłaniają się naszym układzie trawiennym o wiele szybciej niż pojedyncze aminokwasy. odżywka wysokobiałkowa stanowi jedynie skondensowany wyselekcjonowany rodzaj białek gotowych do spożycia, natomiast aminokwasy, choć miało to miejsce poza naszym układem trawiennym, są białkami już chemicznie wstępnie strawionymi.
Reasumujac: spożywając odżywkę białkową nasz układ trawienny musi dokonać rozbicia ( strawienia) bialek na aminokwasy, na co będzie potrzebował pewna ilość czasu oraz energii, natomiast spożywając wolne aminokwasy i peptydy dostarczamy organizmowi w jak najszybszym czasie aminokwasów, którymi może w zależności od jego potrzeb od zaraz dysponować.
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
prolongatum jest wolny od smieci w postaci fosforu itd. ma tylko max 3g laktozy, zawiera dodatkowe antykataboliki, enzymy trawienne, lecytyne,bialka o roznej dlugosci wchlanialnosci, wpc i wpi ogulnie nie porownoj ferrari do malucha o ktorego marce swiadczy chociazby to ze nie potrafi sie nawet dobrze rozpuscic i nad wchlonialnoscia ostrowii bym ostro polezmizowal bo lepiej czuje kilogram innego bialka niz wieksze ilosci ostrowii. reasumujac brakuje jej wszystkiego z tych kilku dodatkow jakie wymienilem ze bialko jest nie rowne innemu bialkowi. a ilosc popiolu ostrowii to 3.5 % gdy innych markowych wacha sie w przedziale 2%. ogulnie nie twierdze ze jest to zle bialko bo amatorzy to nawet i rolmecza jedza czy megabola a efekty maja ale niema co tutaj porównywac prolongatum bx do ostrowii bo pod kazdym wzgledem bx przeciez wygra i do redukcji jest lepszym wyborem z racji skladu i uniwersalnosci
...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru ]=+-:::...
Napisano Ponad rok temu
ja sie nie zgodze z Toba w twierdzeniu ze to jest najwyzsza polka... jak dal mnie to przecietniaki bialek
Davidek maja wszystko co potrzeba, tak jak jest to opisane powyzej
nie widze sensu placenie wiekszej floty za firme, czy jakis patent
a o najwyzsza połke to chodzilo mi o cene i jakosc - taki wskaznik
o tych dwoch bialkach jeszcze nie slyszalem zlej opinii
Napisano Ponad rok temu
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Problem ze SNIADANIEM!!! |
Dieta |
|
|
||
SEMINARIUM MT WE WROCŁAWU poprowadzi Amnat Poksrisuk |
MUAY THAI, BOKS, KICKBOXING, K-1 |
|
|
||
PROBLEM Z MASĄpotrzebuję pomocy! |
Dieta |
|
|
||
problem |
Rozmowy nie na temat |
|
|
||
Pomoc w doborze diety i ćwiczen na redukcje masy ciałaproszę o pomoc |
Trening dla początkujących |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Witaminy
Guest_kosior_* - Ponad rok temu
-
Beta 3 Optymalizator
- Ponad rok temu
-
L-karnityna problem jakości
- Ponad rok temu
-
HMB
- Ponad rok temu
-
Xtreme Men's Formula
- Ponad rok temu
-
Prośba o pomoc odnośnie odżywek i treningu
Guest_bery_* - Ponad rok temu
-
Co wybrac??
- Ponad rok temu
-
wprowadzenie w teamt
- Ponad rok temu
-
cykl na monohydrat kreatyny
Guest_maks_* - Ponad rok temu
-
CARBO + Glukoza
- Ponad rok temu