Gorzka czekolada
Napisano Ponad rok temu
Gorzka czekolada, a konkretniej zawarte w niej kakao jest zasobna w związki nazywane bioflawonoidami, które korzystnie wpływają na stan układu krążenia.
U osób ze skłonnością do nadciśnienia zmniejszają ryzyko wylewu i zawału. Kakao działa jak widać podobnie do czerwonego wina. Na tym nie koniec jego zalet. Jak wiele z nas na pewno już zauważyło jedzenie czekolady poprawia nastrój. Dzieje się tak dzięki obecności w niej fenyloetyloaminy - związku wydzielanego także w stanie zakochania. Słodka tabliczka zawiera też magnez. Bardzo ciemną czekoladą nie należy się jednak objadać. Po pierwsze ze względu na jej kaloryczność, po drugie, ponieważ w nadmiarze może powodować bóle głowy, po trzecie- bywa przyczyną zaparć. Trzeba delektować się nią podobnie jak dobrym, czerwonym winem, a równowartością jednego kieliszka niech będą dwie kostki smakowitej, brązowej tabliczki.
Antyoksydanty, czyli inaczej antyutleniacze. Pod tymi określeniami skrywa się ok. 600 naturalnych substancji obecnych w żywności, mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Różni je budowa chemiczna, pochodzenie, poziom aktywności, ale łączy jedno: chronią nasz organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników.
Gorzka czekolada, o wysokiej zawartości kakao, jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów. Jej zdolność niwelowania szkodliwego wpływu wolnych rodników jest dużo większa od wielu innych produktów. Warto przyjrzeć się poniższemu zestawieniu najpowszechniejszych produktów bogatych w naturalne antyutleniacze. Produkty uszeregowano w kolejności malejącej aktywności antyoksydacyjnej. Poczet otwiera witamina C, będąca czystym antyutleniaczem.
Witamina C -> witamina E -> gorzka czekolada -> mleczna czekolada -> rodzynki -> jagody -> truskawki -> szpinak -> brokuły, śliwki -> pomarańcze -> czerwone winogrona, czerwona papryka -> groszek, sałata -> pomidory, czerwone wino -> marchew, banan, jabłko -> zielona herbata -> czarna herbata
Czekolada zawdzięcza swoje właściwości inaktywacji wolnych rodników flawonoidom – antyoksydantom, w które obfituje ziarno kakaowe. Czekolada jest tym silniejszym antyutleniaczem, im więcej zawiera kakao.
Badania naukowe wskazują na kilka najbardziej obiecujących korzyści płynących ze spożywania roślinnych flawonoidów, znajdujących się m.in. w kakao:
Flawonoidy zawarte w żywności pochodzenia roślinnego opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz pomagają redukować uszkodzenia komórek
W naszym organizmie krążą dwa rodzaje cholesterolu: tzw. „dobry” cholesterol (HDL) i „zły” cholesterol (LDL). Tzw. „zły” cholesterol (LDL) ulega oksydacji przy pomocy wolnych rodników. W postaci utlenionej o wiele łatwiej tworzy tzw. płytkę miażdżycową wewnątrz naszych naczyń krwionośnych. Flawonoidy dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ograniczają tendencje złego cholesterolu do utleniania się i odkładania się w postaci płytki wewnątrz naszych naczyń krwionośnych.
Flawonoidy roślinne pomagają redukować ryzyko tworzenia się skrzepów krwi.
Gorzka czekolada kryje więc w sobie prawdziwe bogactwo naturalnych antyoksydantów.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Tłuszcz tez potrzebny! A taką tabliczke to ok. 30 min przed treningiem.
......może jeszcze ktoś wymyśli diete czekoladową, swoją drogą ciekawe czy by coś poszło
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Czekolada |
Inne sporty |
|
|
||
Black Latte - Pyszna Gorzka KawaZdrowie, Fitness, Fit, Polska i 5 więcej |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Gorzka czekolada jest dietetyczna. |
Obalanie mitów |
|
|
||
Black Latte - Pyszna Gorzka Kawa |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Kreatyna i czekolada |
Rozmowy nie na temat |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
100g płatków kukurydzianych
- Ponad rok temu
-
oliwa z oliwek
- Ponad rok temu
-
Nowa Dieta
- Ponad rok temu
-
Soja
- Ponad rok temu
-
Działanie cukru na organizm człowieka
- Ponad rok temu
-
Cos na redukcje :/
- Ponad rok temu
-
Dietka Na Mase do Ocenki
Guest_Azot_* - Ponad rok temu
-
Potrzebna mi Wasza pomoc :( !!
- Ponad rok temu
-
praca zmianowa a dieta??
- Ponad rok temu
-
Pomóżcie chłopaki w zdobyciu massy
- Ponad rok temu