Dieta dla ektomorfika
Napisano Ponad rok temu
Ponizej przedstawiam swoja diete, i prosilbym o wyrazenie opini. Dodam ze jestem ektomorfikiem mam 23 lata , 180cm/ 70kg.
Z przerwami cwicze od jakis 3 lat. Jako ektomorfik posiadam tylko "sucha" calkiem dobrze wyrobiona rzezbe, ale nie posiadam masy.
1. posilek: 10:30
2 kromki pelno ziarnistego chleba z ser topiony/twarozek/ pasta z ciecierzycy
1 pomidor
troche ogorka zielonego
1 jajko ugotwane na twardo
troche mlodego szpinaku/ salaty rzymskiej/ lodowej
orzechy
szklanka soku pomaronczowego/ jablkowego
Fat burner + bodymax
Do tego miedzy 1 a drugim posilkiem jakies batony z platkow owsianych z roznymi orzechami/ marchewka/ gruszki/ banany etc
2 posilek 12:00
250gr gainera (1000kcal + 55g bialka)
3 posilek 15:00
makaron + pesto + piers z kurczaka + lyzka oliwy
4 posilek 18:00
5 posilek 20:00
ryz/ noodle jajeczne + poledwica wieprzowa/ wolowa + jakies warzywa
6 posilek 21:00
jakies owoce
7 posilek (przed snem) 01:00
w sumie okolo 5000 kcal (min 4500kcal) z czego min 2,5gr bialka na 1kg wagi
Wiem ze to bardzo duzo, ale przy 3500kcal nie potrfilem przytyc wiecej niz 0,5kg/ 3tygodnie.
Do tego treningi: 2x w tygodniu (czesciej nie dam rady)
Prowadze dosyc intensywny tryb zycia:
Pracuje wieczorami 40h, 5dni w tygodniu zawsze do 01:00, a w domu jestem przed 0200. Do pracy 2x2km plus na silownie (wtorki i piatki)2x2km (silownia jest na kampusie uczelni). przewaznie dziennie 8-10 km. Uczelnia 2x w tygodniu: poniedzialki i srody. Do tego staram sie duzo spac (8-9h) ale nie zawsze sie udaje bo np prace koncze w wtorek o 0100 w domu jestem przed 0200 a rano musze wstac o 0900 zeby zdazyc na 1100 na pierwsze zajecia i siedze do 16 a co dwa tygodnie do 1800 a potem do pracy na 1900 -do 0100.
Been there, taken that
Jesli pomoglem to postaw mi piwo

Napisano Ponad rok temu
Witam wszystkich forumowiczów,
Ponizej przedstawiam swoja diete, i prosilbym o wyrazenie opini. Dodam ze jestem ektomorfikiem mam 23 lata , 180cm/ 70kg.
Z przerwami cwicze od jakis 3 lat. Jako ektomorfik posiadam tylko "sucha" calkiem dobrze wyrobiona rzezbe, ale nie posiadam masy.
1. posilek: 10:30
2 kromki pelno ziarnistego chleba z ser topiony/twarozek/ pasta z ciecierzycy
1 pomidor
troche ogorka zielonego
1 jajko ugotwane na twardo
troche mlodego szpinaku/ salaty rzymskiej/ lodowej
orzechy
szklanka soku pomaronczowego/ jablkowego
Fat burner + bodymax rano staraj się jeść węgle złożone (ryż brązowy, płatki owsiane) + np. jajka, nie za dużo tych warzyw?
Do tego miedzy 1 a drugim posilkiem jakies batony z platkow owsianych z roznymi orzechami/ marchewka/ gruszki/ banany etc
2 posilek 12:00
3 posilek 15:00
makaron + pesto + piers z kurczaka + lyzka oliwy ok
4 posilek 18:00
250gr gainera (1000kcal + 55g bialka) ok
5 posilek 20:00
ryz/ noodle jajeczne + poledwica wieprzowa/ wolowa + jakies warzywa ok
6 posilek 21:00
jakies owoce tutaj powinieneś wrzucić jakiś wartościowszy posiłek bo owoce nie dadzą ci tego co kasza/ziemniaki/ryż + białko jakieś-mięsko?
7 posilek (przed snem) 01:00
250gr gainera (1000kcal + 55g bialka) tutaj najlepszą opcją byłby twaróg nie gainer bo węgli na noc się nie powinno spożywać.
w sumie okolo 5000 kcal (min 4500kcal) z czego min 2,5gr bialka na 1kg wagi
Wiem ze to bardzo duzo, ale przy 3500kcal nie potrfilem przytyc wiecej niz 0,5kg/ 3tygodnie.
Do tego treningi: 2x w tygodniu (czesciej nie dam rady)
Prowadze dosyc intensywny tryb zycia:
Pracuje wieczorami 40h, 5dni w tygodniu zawsze do 01:00, a w domu jestem przed 0200. Do pracy 2x2km plus na silownie (wtorki i piatki)2x2km (silownia jest na kampusie uczelni). przewaznie dziennie 8-10 km. Uczelnia 2x w tygodniu: poniedzialki i srody. Do tego staram sie duzo spac (8-9h) ale nie zawsze sie udaje bo np prace koncze w wtorek o 0100 w domu jestem przed 0200 a rano musze wstac o 0900 zeby zdazyc na 1100 na pierwsze zajecia i siedze do 16 a co dwa tygodnie do 1800 a potem do pracy na 1900 -do 0100.

Napisano Ponad rok temu
co do 6 posilku
to wtedy akurat jestem w pracy i juz nie mam za bardzo czasu na posilek (a dwa jestem juz tak zapchany ze nie umiem juz zjesc, wiec tylko podjadam jakies tam owoce/ baton owsiany z orzechami lub cos w tym stylu.
A jesli chodzi o gainera na noc to. wlasciwie wypijam go okolo polnocy a pracy koncze o 0100. Sama procedura zamkniecia parkingu jest dosyc intensywna (zawsze z kolega sie obijamy do samego konca i potem jest chaos kontrolowany ;-)
i potem jeszcze 2km na rowerze do domu, wiec troche sie tego spali po drodze. Swoja droga gdzies wyczytylem ze dla ektomorfika jest wlasnie polecane wypicie gainera przed snem(lub w nocy)
A co do warzyw: w mysl zasady 5 warzyw na dziennie? To chyba zdrowo?
Been there, taken that

Napisano Ponad rok temu
Dzieki za szybka odpowiedz
co do 6 posilku
to wtedy akurat jestem w pracy i juz nie mam za bardzo czasu na posilek (a dwa jestem juz tak zapchany ze nie umiem juz zjesc, wiec tylko podjadam jakies tam owoce/ baton owsiany z orzechami lub cos w tym stylu. więc tutaj te batony będą najlepszym rozwiązaniem lub gainer (gainera zawsze można wlać) tylko te batony kupuj/rób białkowo-węglowodanowe
A jesli chodzi o gainera na noc to. wlasciwie wypijam go okolo polnocy a pracy koncze o 0100. Sama procedura zamkniecia parkingu jest dosyc intensywna (zawsze z kolega sie obijamy do samego konca i potem jest chaos kontrolowany ;-)
i potem jeszcze 2km na rowerze do domu, wiec troche sie tego spali po drodze. Swoja droga gdzies wyczytylem ze dla ektomorfika jest wlasnie polecane wypicie gainera przed snem(lub w nocy) tak ale to ma być proteina (białko) na noc dla zatrzymania katabolizmu a węgle organizm przerobi na fat i cię zaleje
A co do warzyw: w mysl zasady 5 warzyw na dziennie? To chyba zdrowo? warzywa ok bo to same witaminki (prawie) ale rozłóż je bardziej w ciągu dnia bo na śniadanie jesz "wiadro" warzyw/owoców a potem 3 posilki nic

Napisano Ponad rok temu
A batony to w sumie takie dosyc syte zawieraja: orzechy, migdaly, ryz, i platki i lekko pokryte biala czekolada (ale o tym sza

Been there, taken that

Napisano Ponad rok temu
Aha ale jesli wypije gainera okolo 2300-2400 to bedzie ok? a przed snem ile tego bialka zeby zatrzymac katabolizm? to zależy od zapotrzebowania dla każdego inaczej dla kogoś ważącego 60 kilo może to byc 50g a dla ważącego 130 już 150g. Ale białka sobie nie żałuj na noc
jak zachamuje katabolizm to ci dobuduje mięsko
(taka funkcja białka)
A batony to w sumie takie dosyc syte zawieraja: orzechy, migdaly, ryz, i platki i lekko pokryte biala czekolada (ale o tym sza)jeden taki baton ma 100-250kcal. możesz dodać rodzynki, zboża (owies itp.) a nawet zioła

Napisano Ponad rok temu
Aha i jak dlugo powinnien trwac cykl na "wspomagaczach" ie gainery etc? Tzn zeby nie przesadzic czy cos w tym stylu. Miesiac i przerwa? Czy mozna do oporu az sie bedzie zadowolonym z wagi?
Been there, taken that

Napisano Ponad rok temu
Gainery, białka, węglowodany, witaminy itp. można brać i całe życieAha to bede musial kupic sobie jakies bialko.
Aha i jak dlugo powinnien trwac cykl na "wspomagaczach" ie gainery etc? Tzn zeby nie przesadzic czy cos w tym stylu. Miesiac i przerwa? Czy mozna do oporu az sie bedzie zadowolonym z wagi?

Napisano Ponad rok temu
Gainery, białka, węglowodany, witaminy itp. można brać i całe życie
Przerwy robi się przy kreatynie itp. Tak więc gainery, białka możesz stosowac cały czas (bo to tylko jedzenie w proszku).
ale gdzies wyczytalem ze gainery zle wplywaja na perystaltyke jelit (piekne slowo

Been there, taken that

Napisano Ponad rok temu
To zależy jaki gainera, jaka firma, skład. Ale raczej nie powinny mieć efektów ubocznych (choć niektórzy mówią o tzw. "lekkim stolcu"ale gdzies wyczytalem ze gainery zle wplywaja na perystaltyke jelit (piekne slowo
i moga powodowac zaparcia etc.

Napisano Ponad rok temu
To zależy jaki gainera, jaka firma, skład. Ale raczej nie powinny mieć efektów ubocznych (choć niektórzy mówią o tzw. "lekkim stolcu"
). Gainer to poprostu składanka węglowodanów, białek, tłuszczy czasami, witamin, minerałów, wyciągów z roślin itp.
aha to moze zamiast 250gr w 2giej i 3ciej dawce gainera wziasc polowe a do tego jeszcze przed snem jakies 5-75gr bialka?
Been there, taken that

Napisano Ponad rok temu
nie nie, pierwszą dawkę gainera wypij normalnie a zamiast drugiej (na noc) daj białko (kazeinę, białka na noc)aha to moze zamiast 250gr w 2giej i 3ciej dawce gainera wziasc polowe a do tego jeszcze przed snem jakies 5-75gr bialka?

Napisano Ponad rok temu

BTW Widze ze jestes z Jastrzebia ;p To w sumie jestesmy sasiadami bo ja z Pszowa pochodze ( ale mialem dziewczyne z Turystycznej ;]
Been there, taken that