MLEKO
Napisano Ponad rok temu
Jaki jest więc wasz stosunek do mleka? wystrzegać się? Pić tylko wodę i herbatę bez cukru?
Dla cwiczacych na mase mleko jest szkodliwe chociaz w najmniejszym stopniu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.
Siła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o zawartość cholesterolu, to waha się ona od 33mg w pełnym mleku do 4mg w mleku odtłuszczonym. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy oraz ściśli wegetarianie powinni sięgać po mleko sojowe wzmocnione wapniem.
Twierdzenie jakoby po mleku kulturyści nabierali delikatnego wyglądu przed zawodami, choć nie potwierdzone przez większość żywieniowców, może zdaniem Jima Wrighta, wydawcy FLEXA i byłego szefa Exercise Science Branch of the U.S. Army Fitness School, być prawdą. " kulturyści od lat wiedzą, że - choć nie potwierdziły tego dotąd żadne dowody - picie mleka przed zawodami znacznie utrudnia, a wręcz uniemożliwia, zrobienie rzeźby" - mówi on. "Nadal nie wiemy, dlaczego tak się dzieje, choć wydaje mi się, że musi to mieć coś wspólnego z kazeiną która stanowi 80% białka zawartego w mleku. W jakimś nieznanym mechaniźmie kazeina pobudza podskórne gromadzenie się tłuszczu lub wody (lub obydwu). Na przykład w przypadku serwatki (innego białka obcego w mleku) nie obserwujemy takiego działania." To zastrzeżenie dotyczy tylko kulturystów będących na diecie, ale nawet oni mogą pić chude mleko, może z wyjątkiem ostatnich 8-12 tygodni przed zawodami. Im bliżej zawodów, tym proszki proteinowe na bazie serwatki powinny zawierać mniej procentowo kazeiny, która, swoją drogą ma cenne zalety (zapobiega katabolizmowi, zwiększa stopieą wykorzystania serwatki).
Jeśli chodzi o proszki proteinowe, które spowodowały, że mleko stało się przestarzałym pożywieniem dla kulturystów, to w pewnych sytuacjach (przed zawodami) i z pewnych względów (zawartość cholesterolu, możliwość wyizolowania konkretnych białek mleka) mają one przewagę. Jednakże mleko zawiera elementy, które trudno, jeśli w ogóle można odtworzyć w produktach powstających dzięki skomplikowanej technologii. Mowa o pewnych bakteriach, korzystnych dla przewodu pokarmowego. Poza tym pamiętajmy, że ilość białka zawarta w szklance mleka kosztuje dwa razy więcej, gdy występuje w postaci proszku proteinowego.
_________________
kulturystyka.pl
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Kreatyna a kawa i mleko. |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Pij mleko bedziesz wielki:)))) |
Rozmowy nie na temat |
|
|
||
Pij mleko - będziesz wielkim aikidoką :) |
AIKIDO |
|
|
||
Mleko i jego Białka. |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
MLEKO - NOWE FAKTY |
Rozmowy nie na temat |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
alkohol
- Ponad rok temu
-
MAsa dieta
- Ponad rok temu
-
dieta na mase+ gainer
- Ponad rok temu
-
Brak apetytu...
- Ponad rok temu
-
Dieta redukcyjna
- Ponad rok temu
-
Dieta a szkoła
- Ponad rok temu
-
dieta
- Ponad rok temu
-
twarog poltlusty
- Ponad rok temu
-
Dieta białkowa
- Ponad rok temu
-
Czy dobze jest ułożona dieta?
- Ponad rok temu