Banany Doskonałe w diecie.
Napisano Ponad rok temu
Są bogate w węglowodany, podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. Z węglowodanów pozyskują glukozę "pożywienie" dla mózgu i nerwów. Także nasze mięśnie pozbawione węglowodanów byłyby znacznie mniej sprawne. Niestety, nasz ustrój może je magazynować w organizmie w ograniczonej ilości, wystarczającej jedynie na 3 do 5 godzin. Dlatego tak ważne jest, aby ten składnik pożywienia dostarczany był w regularnych odstępach czasu. Banany dostarczają węglowodanów w korzystnie przyswajalnej formie cukier gronowy natychmiast wyzwala część energii, a reszta jest pobierana powoli i stopniowo. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie równowagi w poziomie cukru. Banany nie obciążają układu trawienia. Sprawia to, że wielu sportowców posila się nimi niemal tuż przed przystąpieniem do rozgrywek. Banany niemal całkowicie pozbawione są tłuszczu. Dostarczają natomiast 10 witamin, 18 składników mineralnych i elementów śladowych, w tym potasu i magnezu o wiele więcej niż inne owoce. Jest to ważne dla sprawnej pracy serca, mięśni i nerwów, a także dla utrzymania równowagi w gospodarce wodnej i ciśnieniu krwi. Osoby narażone na stresy powinny jeść banany codziennie. Podobno banany sprawiają, że czujemy się szczęśliwsi, pogodniejsi i optymistyczniej patrzymy na świat. Zawdzięczamy to serotoninie - hormonowi dobrego samopoczucia - wydzielanemu pod ich wpływem przez mózg.
Banany są dostępne przez cały rok, stanowią wartościowy składnik diety. Zawierają aż 10 witamin oraz 18 minerałów i mikroelementów. Wapnia i magnezu jest w nich więcej niż w jakichkolwiek innych owocach. Banany wzmacniają mięśnie, stabilizują pracę serca, regulują gospodarkę wodną organizmu. Witaminy z grupy B likwidują stres i zbawiennie wpływają na układ nerwowy. Witaminy A i E są odpowiedzialne za stan naskórka, paznokci i włosów. Banany zawierają dużo węglowodanów, a przy tym nie ma w nich tłuszczu z powodzeniem zastępują słodycze. Najlepiej jeść je na surowo. Banany można również podawać z herbatnikami lub jako dodatek do kisielu czy jogurtu.
Do najlepszych na świecie bananów zaliczane są przede wszystkim banany pochodzące z Ekwadoru, gdzie na ogromnych plantacjach regionów Machala i El Oro dojrzewa miesięcznie kilkadziesiąt milionów owoców. Kiść bananów na palmie potrafi ważyć do 80 kg. Owoce są zrywane jako jeszcze zielone, pakowane w kartony o średniej wadze 18,14 kg i wysyłane statkami-chłodniami na cały świat. Przeciętny czas jaki potrzebuje taki statek na pokonanie odległości pomiędzy Puerto Bolivar w Ekwadorze a Portem w Gdańsku to 17 dni i nocy, podczas których banany podróżują schłodzone do temperatury 14°C. Po rozładunku ze statku trafiają one do dojrzewalni, gdzie w specjalnych komorach wypełnionych gazem zaczynają dojrzewać i nabierać znanych nam walorów smakowych.
Należałoby w tym miejscu dodać, że dotyczy to właściwie wszystkich marek bananów włącznie z odmianami pastewnymi, które jednak do Polski nie są sprowadzane ze względu na niewielkie rozmiary i mdły smak. Używane są one najczęściej jako surowiec do produkcji mączki lub paszy dla zwierząt hodowlanych bądź też jako surowiec dla przemysłu kosmetycznego.
Poniżej podaje kilka przepisów kulinarnych na banany, które z pewnością rozbudzą wyobraźnię smakową nie tylko łasuchów.
Desery z bananów ( zaczerpnięte z Wirtualnej Kuchni Polskiej wg Mariusza Marczaka)
Banana Split 1
2 banany, lody czekoladowe, 2 łyżki konfitury lub galaretki porzeczkowej, 1/4 l mleka, opakowanie bitej śmietany w proszku,
Śmietanę w proszku rozprowadzić mlekiem i ubić mikserem według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki. Banany obrać, przekroić wzdłuż. Na talerzykach ułożyć po 2 połówki. Lody uformować w kulki dwiema zamoczonymi w zimnej wodzie łyżkami, ułożyć między bananami. Deser przybrać bitą śmietaną i galaretką lub konfiturą.
Banana Split 2
Obranego banana przekroic wzdluz. Rozszerzyc polowki i w tak powstala szpare wlozyc po jednej kulce lodow..truskawkowych, czekoladowych i waniliowych. Polac goracym sosem czekladowym. Na to bita smietana, Na czubek wisienka..... Dobre tylko, ze milion kalorii.
Bananowy deser
PRODUKTY: * 3 dojrzałe banany * pół szklanki śmietany kremówki * pół szklanki jogurtu naturalnego * 2 łyżki cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 2 łyżeczki żelatyny * bakalie
* Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy zmięknie dodać wrzącej wody i wymieszać, aż się rozpuści. * Banany obrane ze skóry zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Dodać żelatynę. * Śmietanę i trochę cukru ubić na pianę. Należy uważać, aby nie zrobiło się masło. Dodać naturalny jogurt i delikatnie wymieszać. * Połączyć ją delikatnie, aby nie opadła śmietana, z masą bananową. * Bananowy deser przełożyć do pucharków. Można udekorować bakaliami.
Banany pieczone w ognisku
Można również upiec banany na ognisku. obiera sie banana i zawija razem z czekoadą w folię aluminiową. a potem w ognisko. (a raczej gdzieś z brzegu ogniska) po około minucie jestr gotowy.
Banany w kremie morelowym
3 banany, słoik kompotu z moreli, szklanka bitej śmietany, łyżka orzechów
Odsączone morele przecieramy przez sito, dodajemy do bitej śmietany. Stopniowo mieszając, dodajemy kilka łyżek kompotu. Banany obieramy, kroimy w talarki, przykrywamy kremem morelowym i posypujemy orzechami.
Banany pieczone
4 banany, 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej, 2 łyżki rumu,
Banany opłukać, skórki naciąć wzdłuż i lekko rozchylić. W nacięcia wcisnąć po kilka kawałków czekolady skropionej rumem.Każdy banan zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C. Po upieczeniu zdjąć folię i z brzegów nacięcia usunąć część skórki. Podawać na gorąco.
Smażone banany I
4 banany, 50 g masła, 1/4 l wina deserowego, 1/2 łyżeczki cynamonu,
Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na maśle na złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać polane gorącym winem.
Smażone banany II
Wez banany w ilosci odpowiedniej do ilosci czekujacych. Obiez ze skorki, przekroj na pol, ale wzdluz. Na patelni rozgrzej maslo - ale mocno. Teraz poloz polowki banana. Po wierzchu posyp cukrem. Smaz, do momentu, gdy zauwazysz, ze spod robi sie przyrumieniony. Teraz odwroc na strone posypana wczesniej cukrem, a posyp ta przysmazona, i tak kilka razy. Podawaj z powstalym karmelkiem, gorace, z kilkoma kroplami cytryny. ) Smacznego P.S. informacje o wynikach i wariantach mozna przeslac na emalie
Należałoby dodać, że banany zielone być zialone! Te bardziej dojrzałe rozpadają się na taką półpłynną ciapkę i przypalają. Zapach nieciekawy... )
Jeden z wariantow: Pod koniec smazenia (ale nie za pozno) polac banany miodem. Smazyc jeszczxe jakis czas, zeby miod sie skarmelizowal i zeby banany torche go wchlonely. Zyskuja wtedy niepowtarzalny smak. Ogolnie smazone banany doskonale sa z lodami (na zimne lody kawalki bananow: PYCHA!), ew. z bita smietana. Szczerze polecam,
Smażone banany w miodzie
PRODUKTY 6 bananów 6-8 kulek lodów bakaliowych 10 łyżek mleka 10 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżki miodu, olej *
Banany przekroić wzdłuż i smażyć w małej ilości oleju z obu stron. * Gdy się zezłocą polać miodem. * Równolegle w małym garnku zagotować mleko i do gorącego wsypać kakao. * Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada zgęstnieje. Można do smaku dodać 2 łyżki cukru. * Banany położyć na talerzykach, nałożyć lody i polać czekoladą.
Napisano Ponad rok temu
Banany R. U. L. E. Z.
Oby wiecej takich
Daj mi, Panie, mestwo, abym chcial zmienic to, co mozliwe. Daj mi cierpliwosc, abym potrafil zniesc to, czego zmienic nie moge. Daj mi tez rozum, abym umial odroznic jedno od drugiego.
dla wlasnego dobra czytajcie regulamin !! nieznajomosc nie usprawiedliwia wykroczen;
regulamin forum odzywianie: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Białko w diecie wegetariańskiej |
Diety |
|
|
||
Proszę o opinie o diecie i planie treningowym - Fabryka Siły |
Rozmowy nie na temat |
|
|
||
Vblog o diecie i suplementach |
Filmy |
|
|
||
Stres i nadmiar tłuszczu w diecie spowalniają metabolizm |
Zdrowie i Medycyna |
|
|
||
Warzywa i owoce w codziennej diecie |
Diety |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
proporcja -b- -t- -w-
- Ponad rok temu
-
czy mogę żreć ile popadnie i co popadnie??
Guest__* - Ponad rok temu
-
mleko w proszku???
Guest_bandzioR_* - Ponad rok temu
-
Dieta do kreatyny???
- Ponad rok temu
-
DIETA-POMOCY!
Guest_SKIP_* - Ponad rok temu
-
Dieta - pomocy...
Guest_Adi_* - Ponad rok temu
-
JAk powinna wygladać dobra dieta???
- Ponad rok temu
-
power i sila
Guest_Max_* - Ponad rok temu
-
Jaja
- Ponad rok temu
-
potrzebuje diete aby schudnać
Guest_gmbas_* - Ponad rok temu