Suplementacja - by WBD
Napisano Ponad rok temu
Pierwsze co to postawcie sobie pytanie - Czy łatwo łapie tkanke tłuszczową?
Jeśli tak to sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana, ale na wszystko jest wyjście. Otóż dobrym preparatem dla Ciebie będzie "bulk". Jest to stosunek węglowodanów do białka 1:1 (czyli np. w 100g produktu 50g to białka, a drugie 50g to węglowodany).
Można kupić osobno białko (np. Hi Tec Protein) i węglowodany (np. Carbo) i samemu to mieszać.
Inna sprawa (z reguły łatwiejsza;-)) jeżeli nie masz skłonności do łapania tkanki tłuszczowej. Wtedy można śmiało zażywać gainera (stosunek ww do białka 3:1; 4:1; 5:1). Dobrym i tanim gainerem jest "mass gain". Jednak jak ktoś ma więcej pieniędzy to może zakupić: "whey mass gain" (z białkiem serwatkowym, niewiele droższy od zwykłego mass gaina), lub Super Whey Gainer - Olimp.
Dodatkowo można stosować tzw. antykataboliki np.
- HMB
- Glutamina
- Tauryna
I aminokwasy:
- BCAA (rozgałęzione)
- Amino Anabol
- Perfect Amino
- etc.
Nasówa się więc pytanie: "to kiedy kreatyne?" Otóż najlepiej jak dojdzie się do zastoju... wtedy wykorzysta się ją we "właściwym czasie". Choć zastosowanie jej wcześniej nikogo nie zabije;-)
Moim zdaniem to minimum pół roku treningu z dietą.
Mam nadzieje, że wszystko wytłumaczyłem. Jak są jeszcze jakieś pytania lub niejasności to proszę śmiało pytać. Ewentualnie jak ktoś chce cos dodać to niech śmiało pisze.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do białka w mass XL - to jakie tam jest?
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
ja jestem przeciwnikiem lączenia bialka przenicznego z serwatką, przeniczne jest słabo wchłanialne a gdy mamy czystą serwatke to nie ma co porównywac.
Po pół roku to kreatyne sam bierz a nie doradzaj innym, absolutnie przeciw
Napisano Ponad rok temu
Jest nowy mass gain - zwie się --> Whey Mass Gain - i posiada w sobie białko serwatkowe. Więc nie widze problemu, by to brać. Choć tu zależy kto jakiej firmie "ufa". NA Ciebie działa mass xl, na mnie mass gain, na kogoś trzeciego jeszcze coś innego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A te pół roku to już lepsze niż odrazu. Ale zgadzam się lepiej odczekać jeszcze pewien czas... :-))
Napisano Ponad rok temu
moim zdaniem kreatyne najlepiej zaczac brac po 3 latach treningu :PPPPPP
uwazam, ze rok to jest odpowiedni okres
ale nie bede tez ganil ludzi, ktorzy biora po pol - jezeli sa gotowi to czemu nie ?
pozdro
Napisano Ponad rok temu
to wkoncu bys sie zdecydowal...
Do kogo to?
Prośba do Strongbarta: (jeżeli jest taka opcja to usuń wypowiedzi nie wnoszące nic do tematu - z góry dzięki - bo tylko "syf" się robi - bez obrazy).
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu