dobry zestaw?
Napisano Ponad rok temu
wychodzi chyba najtaniej i dodatkowo jest w wersji instant
pozdro
Guest_Dami_Q_*
Napisano Ponad rok temu
Więc ćwiczę ponad pół roku i jako początkujący wybrałem taką suplementacje :
rano- gain
przed treningiem-gain
po treningu-gain i tauryna
przed snem proteina i ZMA (własnej roboty)
I teraz czy coś mam zmienić ?? W jakich dawkach mam to brać ?? A może jeszcze jakiś suplement mam dobrać ?? Bo jako początkujący mam chyba wszystko co potrzebne( GAIN i PROTEINA- uzupełnienie diety, TAURYNA- żeby zmniejszyć zmęczenie power itp. i żeby uniknąć katabolizmu, ZMA- zwiększenie poziomu i aktywności testosteronu, podnosi poziom IGF-I oraz leptyny, które są odpowiedzialne za lepsze wykorzystanie energii, zwiększenie wydolności i siły organizmu. Zmniejsza katabolizm białek, wspomaga wzrost masy mięśniowej, zapobiega skurczom mięśni, łagodzi bóle związane z przetrenowaniem. Przeciwdziała uciążliwym skutkom przetrenowania, wspomaga regenerację organizmu, zapobiega wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Ponadto zwiększa koncentrację i przyczynia się do głębokiego, relaksującego snu.
No chyba mam wszystko co niezbędne. Aha i czy ZMA mam brać także przed treningiem ??
I jeszcze jedno pytanko więc po treningu trzeba jeść węglowodany proste. Ja jem banany. I teraz jakbyś mi dokładnie powiedział co żeby uniknąć katabolizmu. Mówiłeś że od carbo lepsza jest tauryna. Więc od razu po treningu zjem se Tauryne a pół godziny potem zjem posiłek i wypije gaina. Czy tak jest dobrze ?? Czy tauryna wystarczy żeby uniknąć katabolizmu ?? Porostu w miejsce bananów dam se tauryne i czy to będzie dobrze ??
A może po treningu mam robić tak: od razu po ćwiczeniach zjem se carbo i tauryne pół godziny potem zjem posiłek i wypije gaina ?? a może tak: po ćwiczeniach banan+carbo+tauryna i pół godziny potem posiłek i gain ??
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
POZDRO
Napisano Ponad rok temu
DZIEKI
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
rano tauryna 1g(2 kaps), między posiłkami gainer
przed treningiem 1h gainer, 20 minut przed tauryna 1g
po treningu odrazu carbo, za 30 minut białko
potem normalne posiłki,
przed snem 1h bialko, odrazu przed snem ZMA
Napisano Ponad rok temu
2. Czy wiesz coś o tym jak zrobić własne ZMA. Wiem z jakich składników to sie składa, patrzałem cene i wychodzi dość tanio. Lecz każde z tych trzech produktów pakowane jest po 50 tabletek i nie wiem jak mam to mieszać żeby były dobre proporcje(może mam te tabletki sproszkować?)
3. Robię sobię przez ferie przerwę w treningach. I nie wiem czy dalej mam jeść proteine i gainera?
4. A teraz co do diety. Dajmy na to że musze zjeść 120 g białka i 180 g węgli dziennie. Będe jadł odżywki i suplementy i teraz będę jadł przybajmniej 4 posiłki. Chodze do szkoły więc nie mam za dużo czasu. I pomyślałem sobie że zrobie tak bede sie trzymał podstaw żywieniowych (bez słodyczy chipsów itp)w tych 4 posiłkach będzie jeden w którym będzie się znajdowało około 120 g białka i 180g węglowodanów(0.5 kg filetu i 6 białek) a reszta posiłków tak raczej normalnie płatki owsiane, zborzowe makaron itp czy tak może być czy to będzie dobrze ??
Napisano Ponad rok temu
2 własnego ZMA nie rób bo zwykłe mineraly nie są chelatami(związek minerału i aminowkasu) i słabo sie wchlaniają
3 bierz, dieta powinna byc w przerwie i odzywki tez mozesz brac
4 rozplanowac diete nie jest trudno, Twoja opcja 120g bialka na raz jest najgorsza, wchłonie sie okolo 30g, na przyrost masy jedz nie 180g ww tylko oklo400g!. Jak chodzisz do szkoly mozesz przeciez wziąc do niej 2 sniadanie. jedz nie 4 tylko 6 posilkoow.
Napisano Ponad rok temu
2. Jak nie zrobie własnego ZMA to go wogule nie bede miał ponieważ jest za drogie. A czy było by cos dla mnie lepszego niż ZMA. Słyszałem że aminokwasy były by dla mnie dobre ale podobne żeby to coś dało trzeba tego dużo brać, a ja na to kasy nie mam. Możesz coś poradzić ?
3. Dzięki
4. Ile w diecie białka i w-w może pochodzić z suplementów ??A czy gdy do szkoły wezme 2 kanapki i każdą z nich bede jadł co 3 godziny czy to wystarczy ??
5. Czy tauryna i ZMA jest mi wogule potrzebna.(mam bardzo duze problemy z masą )
Napisano Ponad rok temu
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I czy gainera brać najlepiej codziennie o określonych porach czy tak jak wypadnie ?? A jęsli lepiej o określonych to co ile sobie to rozłożyć ??
2. Mżesz mi mniej więcej powiedzieć ile max. procent może być odżywek w diecie (niestety ciężko jest mi wygospodarować czas na przygotowywanie sobie jedzenia)
3. Wszędzie pisze że suplementy nie powinny być podstawą diety, czy to też tyczy sie supli BCAA Aminokwasów ??
Napisano Ponad rok temu
gainera miedzy posiłkami, pora nie ma znaczenia(tylko nie bierz na noc, na noc białko)
2 jedz 5-6 posilków, do tego podane porcje odzywek, i pamiętaj ze posilki są wazniejsze odzywki to tylko uzupelnienie
3 BCAA warto brac tylko przed treningiem, i one nie mogą byc podstawą diety, bo je sie nie bierze nawet codziennie
Napisano Ponad rok temu
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"rano tauryna 1g(2 kaps), miêdzy posi³kami gainer
przed treningiem 1h gainer, 20 minut przed tauryna 1g
po treningu odrazu carbo, za 30 minut bia³ko
potem normalne posi³ki,
przed snem 1h bialko, odrazu przed snem ZMA"
No i moje pytanie dotyczy TAURYNY. Swego czasu przeglądając sklep internetowy zobaczyłem BCAA + Tauryna B6 800mg. No i mnie to zastanowiło. Czy to będzie lepsze aniżeli sama tauryna ?? Dawkowanie ma być takie same jak mi napisałeś wcześniej ??
Napisano Ponad rok temu
( BCAA HMB Bialko to jest to ;] )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
DZIĘKI
POZDRO