co o tym myslicie(wypowiedz)
Napisano Ponad rok temu
27 paź 2013
Ja tam jako źrudlo tluszczu inwestuje w Siemie lniane. DLACZEGO?
Bo zawiera mnustwo Omega 3 (wiecej niz ryby)
Ma mnustwo Magnezu, cynku, Witamin z grupy B. 100g tych ziaren to ponad 100% zapotrzebowania na cynk i magnez. I w 100g ma ponad 16g omega 3. A takze Witamina D. i A.E.
Zawiera substancie śluzowe (ochronne na caly uklad pokarmowy. Fitochormny, sterole roślinne.
I ponad 20% bialka. A kszt Wacha sie w granicach 6-7 zł za kg.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem to tluszcze z ryb zawierja wiecej omeg3 niz siemie
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
Najwięcej omega 3 ma:łosoś atlantycki, sardela europejska, sardynki..pozniej dochodzą sledzie, makrele, skorupiaki, małże itd. orzechy włoskie, migdały. Każdy dobiera pod siebie taka prawda.
Napisano Ponad rok temu
z tym ze siemie jest tanie jak abrszcz... jak ktoś jest w stanie przetrawić ten ochydny smak to ma omege za darmo prawie
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Gramm, smak nie jest zły.Jak zrobisz mieszanke z jogurtem, mięsem itd to wchodzi lekko. Trzeba ponoc uwazac by nie przesadzac z ilością- biegunki.
Napisano Ponad rok temu
Gramm przeciez mozna zmelic siemie dodac bialka wlac wode i smak siemia jest minimany.
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
Wiesz ile cynku znajduje się w siemieniu lnianym ? 4,34 mg/100g
Wiesz jakie jest dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na cynk ? 10 do 30 miligramów
Czytając o konsekwencjach z nadmiernego zażywania cynku to nie radziłbym przedawkowywać tych dawek, ponieważ m.in. zwiększa się poziom cholesterolu, może powodować nudności, wymioty ... A jak nudności to jak zamierzasz przeżucać kg żelaza na siłowni ?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Trzeba miec w czym zmielic ja np nie mam. A blender nie da rady
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Kup Sobie na allegro elektryczny mlynek do kawy za okolo 40 zl i masz po problemie a o blenderze to zapomnij.
Napisano Ponad rok temu
Można kupić w aptekach siemię lniane zmielone ale najlepsze jest świeżo zmielone. Kiedyś dodawałem jako ostatni posiłek kazeinę i siemię wszystko razem wymieszałem i piłem dobra sprawa
Napisano Ponad rok temu
Skoro cała omega i witaminy siedza w osłonce to jaki sens kupowac zmielone które jest osłonki pozbawione w większości?
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Skoro cała omega i witaminy siedza w osłonce to jaki sens kupowac zmielone które jest osłonki pozbawione w większości?
Z tego co ja wiem to łupinka to jest błonnik a tłuszcze i witaminy znajdują pod osłonka i w środku Zmielone ziarnka lepiej się rozrabia z białkiem czy samą wodą, nie zmielone zostają w szejku.
Napisano Ponad rok temu
Ja czytałem że w zmielonem tej omegi to praktycznie nie ma
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Było czytać do końca Świeżo zmielona ma omegę, ale jak poleży przez parę dni gdzie będzie miała styczność w powietrzem to traci już te wartości Dlatego najlepiej jest zmielić i zaraz jeść, lub zmielić i zamknąć w szczelnym pojemniku, tak zamknięta parę dni może poleżeć.