co o tym myslicie(wypowiedz)
Napisano Ponad rok temu
27 paź 2013
Ja tam jako źrudlo tluszczu inwestuje w Siemie lniane. DLACZEGO?
Bo zawiera mnustwo Omega 3 (wiecej niz ryby)
Ma mnustwo Magnezu, cynku, Witamin z grupy B. 100g tych ziaren to ponad 100% zapotrzebowania na cynk i magnez. I w 100g ma ponad 16g omega 3. A takze Witamina D. i A.E.
Zawiera substancie śluzowe (ochronne na caly uklad pokarmowy. Fitochormny, sterole roślinne.
I ponad 20% bialka. A kszt Wacha sie w granicach 6-7 zł za kg.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem to tluszcze z ryb zawierja wiecej omeg3 niz siemie
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
Najwięcej omega 3 ma:łosoś atlantycki, sardela europejska, sardynki..pozniej dochodzą sledzie, makrele, skorupiaki, małże itd. orzechy włoskie, migdały. Każdy dobiera pod siebie taka prawda.
Napisano Ponad rok temu
z tym ze siemie jest tanie jak abrszcz... jak ktoś jest w stanie przetrawić ten ochydny smak to ma omege za darmo prawie ![]()
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
Gramm, smak nie jest zły.Jak zrobisz mieszanke z jogurtem, mięsem itd to wchodzi lekko. Trzeba ponoc uwazac by nie przesadzac z ilością- biegunki.
Napisano Ponad rok temu
Gramm przeciez mozna zmelic siemie dodac bialka wlac wode i smak siemia jest minimany.
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
Wiesz ile cynku znajduje się w siemieniu lnianym ? 4,34 mg/100g
Wiesz jakie jest dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na cynk ? 10 do 30 miligramów
Czytając o konsekwencjach z nadmiernego zażywania cynku to nie radziłbym przedawkowywać tych dawek, ponieważ m.in. zwiększa się poziom cholesterolu, może powodować nudności, wymioty ... A jak nudności to jak zamierzasz przeżucać kg żelaza na siłowni ?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Trzeba miec w czym zmielic ja np nie mam. A blender nie da rady
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
Kup Sobie na allegro elektryczny mlynek do kawy za okolo 40 zl i masz po problemie a o blenderze to zapomnij.
Napisano Ponad rok temu
Można kupić w aptekach siemię lniane zmielone ale najlepsze jest świeżo zmielone. Kiedyś dodawałem jako ostatni posiłek kazeinę i siemię wszystko razem wymieszałem i piłem dobra sprawa ![]()
Napisano Ponad rok temu
Skoro cała omega i witaminy siedza w osłonce to jaki sens kupowac zmielone które jest osłonki pozbawione w większości?
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
Skoro cała omega i witaminy siedza w osłonce to jaki sens kupowac zmielone które jest osłonki pozbawione w większości?
Z tego co ja wiem to łupinka to jest błonnik a tłuszcze i witaminy znajdują pod osłonka i w środku
Zmielone ziarnka lepiej się rozrabia z białkiem czy samą wodą, nie zmielone zostają w szejku.
Napisano Ponad rok temu
Ja czytałem że w zmielonem tej omegi to praktycznie nie ma ![]()
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
Było czytać do końca
Świeżo zmielona ma omegę, ale jak poleży przez parę dni gdzie będzie miała styczność w powietrzem to traci już te wartości
Dlatego najlepiej jest zmielić i zaraz jeść, lub zmielić i zamknąć w szczelnym pojemniku, tak zamknięta parę dni może poleżeć.