Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zastój siły w wyciskaniu na ławce płaskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

Booster
  • Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Motoryzacja
  • Staż [miesiące]:ponad 2 lata
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:110
  • Pas [cm]:81
  • Udo [cm]:63
  • Waga [kg]:80

Napisano Ponad rok temu

Zastój siły w wyciskaniu na ławce płaskiej

Witam. To znów ja :)

Jako, że odkryłem Wasze Forum chciałbym zadać kilka pytań, dlatego co chwilę nowe tematy :)

Ok. Do rzeczy. Jak już pisałem we wcześniejszym poście (o barkach) ćwiczę od dwóch lat. Ostatnio doświadczyłem przykrego wydarzenia, jakim jest zastój. Na szczęście wystąpił on jak na razie tylko w klatce piersiowej. Miesiąc temu zatrzymałem się na równych stu kilogramach w dwóch końcowych powtórzeniach na ławce płaskiej.

Wykonuję wszystkie ćwiczenia na jakie pozwala mi mój sprzęt (a przynajmniej tak myślę) a mianowicie:

1. Rozgrzewka

2. Wyciskanie w leżeniu płasko: 85kg x 8; 90kg x 6 ;  95kg x 4 i 100kg x 2 

3. Wyciskanie hantli w skosie dodatnim (i tutaj problem - nie mogę użyć sztangi, ponieważ stojaki zintegrowane z ławką są zbyt nisko i nie mogę wsunąć się pod gryf, a niestety hantle mam już zbyt lekkie): 16kg x 8; 21kg x 6; 26kg x 4-6 (ostatnim ciężarem dwie serie - więcej nie da rady założyć)

4. Rozpiętki: 11kg x 8; 16kg x 6; 21kg x 4; 26kg x 2-3

5. Przenoszenie hantli nad głową w oparciu o ławkę: 21kg x 8; 26kg x 6; 31kg x 4; 33,5kg x 2 (tutaj zakładam 33,5kg, ponieważ ze względu na technikę można założyć krążki o większej średnicy)

Wiem, ze w tym przypadku należy zmienić ćwiczenia, ale w tym problem, że ćwiczę w domu i nie mam takiej możliwości. Dodatkowo ze względu na ograniczenia sprzętowe - NIGDY nie ćwiczyłem dołu klatki. Czy gdybym np. kupił nową ławkę (z porządnym skosem góra/dół) + stojaki i zaczął porządnie "robić" górne i dolne partie klatki, zastój by przeminął? A może zastosować inny rozkład powtórzeń i obciążeń ? 

Dodam powtórnie swój plan (4-ro dniowy split):

Poniedziałek: klatka + biceps

Środa: Nogi + przedramię

Piątek: barki + triceps

Sobota: Plecy

Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie nadużywam Waszej cierpliwości.

• 0

Dezdov
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 145 postów
11
Neutralna
  • Zainteresowania:motoryzacja,kulturystyka,fajne dziewczyny
  • Staż [miesiące]:ponad 7 lat
  • Wzrost [cm]:187
  • Pas [cm]:92
  • Udo [cm]:66
  • Przysiad [kg]:ponad 150
  • Wyciskanie [kg]:ok 130
  • Martwy ciąg [kg]:ok 170
  • Waga [kg]:redukcja

Napisano Ponad rok temu

Re: Zastój siły w wyciskaniu na ławce płaskiej

Tak..Żeby nie mieć zastoju musisz poddawać mięśnie nowym bodżcom treningowym takim jak obciążenie ilość powtórzeń w seriach skrócone przerwy odpoczynkowe inne ciężary. Przeplataj trening na siłę masę redukcję tkanki tłuszczowej oraz regenerację stawów.A jeśli chcesz osiągnąć wyższy wynik w wyciskaniu odchyl ręce bliżej korpusu wtedy klata będzie pracowała ciężej i zwiększysz w ten sposób siłę

ćwicząc na siłę wykonuj 1 ćwiczenie podstawowe i 1 uzupełniające

PODSTAWOWE np wyciskanie w leżeniu

1s 20 powt

2s 16powt

3s 12powt

4s 10powt

5s 8powt

6s 6powt

7s 3powt

8s 1-2powt

UZUPEŁNIAJĄCE np rozpiętki 3 s stałego obciążenia 12-16powt

Użytkownik Dezdov edytował ten post Ponad rok temu

• 1

23Viper23
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 6950 postów
443
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

nie ma sensu chyba dalej ciągnąć treningu na niskich powtórzeniach bo tak nie przelamiesz stagnacji - by szokować mięśnie warto było by zmienić  zakres w powtórzeniach

• 1

TKWM

Michał1
  • Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 1859 postów
262
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Kolejnym sposobem, który mi pasuje jest zamiana płaskiej i skosu dodatniego.Skos dodatni jako pierwszy mogą być nadal sztangielki, potem dopiero płaska i przy płaskiej staraj się wrócić do tych ciężarów i powtórzeń, które robiłeś przed zamianą, a nie będzie to bardzo proste, ponieważ wcześniej zmęczysz mięsień przy skosie sztangielkami.Gdy po jakimś czasie wrócisz do poprzedniej kolejności będziesz w stanie używać już większych ciężarów i większej ilości powtórzeń.

• 1

Booster
  • Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam po przerwie.

Zastosowałem się do porady Michała1 i rzeczywiście- siła na plus. W wyciskaniu na płasko, jako drugim ćwiczeniu wróciłem do ciężarów z poprzedniego cyklu. Dodatkowo, w związku iż rozbudowałem nieco domową siłownię- zmieniłem nieco ćwiczenia klatki. Plan wygląda teraz tak:

Skos dodatni (sztanga)- 4 serie

Płasko (sztanga)- 4 serie

Skos ujemny (sztanga)- 4 serie

Przenoszenie hantli nad głową- 4 serie

Dopompowanie pompkami na poręczach.

Niestety znów zaliczyłem zastój. Myślałem o powrocie do płaskiej, jako pierwszego ćwiczenia i zmiany skosu w górę z powrotem ze sztangi na hantle. Brak dalszych pomysłów. Może teraz idąc za radą Dezdova, kompletnie zmienić rodziaj treningu i zastosować więcej powtórzeń (ćwiczenie podstawowe i uzupełniające) ?

__________________________________________________________________________________________________________________________

Dodatkowo, aby nie tworzyć nowego tematu, chciałbym skorzystać z już istniejącego. Chodzi dokładniej o triceps. Doskwiera mi za równo zastój siły jak i masy. Jeżeli zastój masy wg. mnie można tłumaczyć zbyt niską wagą (zastój na 40cm przy zaledwie 80kg wagi), to siła już opiera się na zbyt "oklepanym" treningu.

Dotychczas ćwiczyłem tak:

1. Francuskie wyciskanie łamanego gryfu siedząc- 3 serie

2. Francuskie wyciskanie sztangielki siedząc- 3 serie

3. Prostowanie przedramion na wyciągu (lina zamiast metalowej rączki)- 3 serie

4. Dopompowanie pompkami na poręczach z obciążeniem 30kg w plecaku (ciężar ciała jest już za mały)- 2-3 serie. Obciążenie zacząłem stosować niedawno (jakieś 3 tyg. temu). Robię po 8-9 powtórzeń. Na razie przyrostów w powtórzeniach brak

Po takim treningu czuję miażdżącą pompę, ale większej siły "ni ma".

Czy wg. Was zamiana ćwiczenia nr. 1 na wyciskanie sztangi wąsko coś da? Pompki na poręczach również działają na wszystkie głowy i nie wiem czy te  ćwiczenia nie będą się wykluczać. Co jeszcze mógłbym zmienić ?

Pozdrawiam.

Booster.

• 0

23Viper23
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 6950 postów
443
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

francuskie wyciskanie to nie są dobre ćwiczenia do zwiekszania siły bo prędzej czy poźniej odbije sie to na problemach z łokciami

Najlepjej na pierwsze ćwiczenie dać ciężkie pompki na poręczach lub wyciskanie wąsko

• 1

TKWM

-US-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1362 postów
20
Neutralna
  • Wzrost [cm]:173
  • Waga [kg]:82

Napisano Ponad rok temu

Może spróbuj powtórzeń negatywnych.:)
Działa to tak, że zakładasz na sztangę trochę więcej, niż jesteś w stanie podnieść. Faze pozytywną, czyli podnoszenie pomaga CI pokonać asekurant, a Ty sam robisz tylko tą negatywną, kontrolując powoli opadanie sztangi.:)
Wszystko to robisz oczywiście dokładnie rozgrzany.  Najlepiej jako ostatnie ćwiczenie na klate 1- serie po 1-4 powtórzenia.:P

Ciężarowcy często też dzielą trening klatki na dwa dni. Tak, że masz dzień ciężki i lekki.:)

• 0

Booster
  • Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Siłownię mam w domu i ćwiczę zawsze sam, więc powtórzenia negatywne odpadają :(

23Viper23- zastosuję się do Twojej rady. Dzięki. A z łokciami chyba masz rację, bo przy końcowych seriach z łamanym z największym ciężarem czuję stawy.

• 0