Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jaka mąka?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

Aqwertyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Pomógł: 0
7
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:Ciężkie początki
  • Wzrost [cm]:173

Napisano Ponad rok temu

Jaka mąka?
Witam wszystkich,

Od niedawna piekę własny chleb (który jest 100 razy lepszy od każdego kupnego). Do pieczenia używam zawsze razowej mąki żytniej i razowej pszennej + otręby pszenne.

Czy jest to dobre połączenie? Jaka mąka jest najlepsza na rynku? Czy taki chleb jest porównywalny wartością odżywczą do kaszy/ryżu?
  • 0

kuba1000
  • Guests
  • PipPipPipPip
  • 8481 postów
  • Pomógł: 4
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka mąka?
Bardzo wartościowa jest też mąka orkiszowa ,razowa też okey
Możesz też dawać zmielone owsiane w pył a także zmieloną kasze jaglaną :)
Wybieraj mąki o wysokim typie przemiału ,czym wyższy tym więcej zachowanych skł mineralnych

Aqwertyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Pomógł: 0
7
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:Ciężkie początki
  • Wzrost [cm]:173

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka mąka?
Owsianych mam dość na codzien, orkiszową właśnie miałem na oku. Trzeba na allegro po kilka worków kupic : )
  • 0

-US-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1362 postów
  • Pomógł: 0
20
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:173
  • Waga [kg]:82

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka mąka?
Mocno zmielona mąka ma tyle samo minerałów co zwykła, tylko ma większe (ig) przez to, że szybciej się trawi,co nie jest przez nas pożądane. No chyba, że mamy na myśli okres po treningowy.:)

A tak bez mielenia to polecam placuszki z kaszy gryczanej. Gotujemy paczkę kaszy na miękko po czym rozgniatamy widelcam w miseczce, dodajemy jedno jajo, aby masa była bardziej "ścisła". Można dodać jakieś przyprawy i na patelnie na niewielkiej ilości oleju. A jeśli macie teflon lub powłokowe ceramiczną to można i bez oleju, chociaż odrobina nie zaszkodzi.:)
  • 0

 

 


kuba1000
  • Guests
  • PipPipPipPip
  • 8481 postów
  • Pomógł: 4
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka mąka?
Poczytaj o liczbie popiołu podczas przemiału :)
Typ 550 nie jest tak smao wartościowy jak typ 2000 :blink:
Nie wiem o czym ten wyżej prawi :P

Użytkownik kuba1000 edytował ten post Ponad rok temu


UkaniU

UkaniU
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 3340 postów
  • Pomógł: 15
  • Lokalizacja:Kraków / Wrocław
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Culinary and healthy cooking in the kitchen!
  • Staż [miesiące]:6 lat +
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :41,5
  • Wyciskanie [kg]:140
  • Waga [kg]:81

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka mąka?

Witam wszystkich,

Od niedawna piekę własny chleb (który jest 100 razy lepszy od każdego kupnego). Do pieczenia używam zawsze razowej mąki żytniej i razowej pszennej + otręby pszenne.

Czy jest to dobre połączenie? Jaka mąka jest najlepsza na rynku? Czy taki chleb jest porównywalny wartością odżywczą do kaszy/ryżu?


Kasza/Ryż_nat są bardziej wartościowe niż chleb.

Czym wyższy typ mąki tym jest bardziej wartościowa JW.



Dołączona grafika

Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.

S
iła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.


Aqwertyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 125 postów
  • Pomógł: 0
7
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:Ciężkie początki
  • Wzrost [cm]:173

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka mąka?
Mam mąke typ 2000, chleb jem czasami do kurczaka jak nie mam siły gotować ryzu/kaszy/makaronu
  • 0

UkaniU

UkaniU
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 3340 postów
  • Pomógł: 15
  • Lokalizacja:Kraków / Wrocław
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Culinary and healthy cooking in the kitchen!
  • Staż [miesiące]:6 lat +
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :41,5
  • Wyciskanie [kg]:140
  • Waga [kg]:81

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka mąka?
Może być , też tak czasem robię.



Dołączona grafika

Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.

S
iła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.


kuba1000
  • Guests
  • PipPipPipPip
  • 8481 postów
  • Pomógł: 4
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka mąka?
Makaron,ryż,kasze można ugotwac też za jednym razem kilka paczek :) Potem tylko przelejesz wrzątkiem i pasuje :)



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020