Jak ćwiczyć
Napisano Ponad rok temu
Mam już dietke ułozoną przez was.Teraz mam kilka pytań dotyczących treningu ogólnorozwojowego.
Jak mam wykonywać poszczególne ćwiczenia treningu?Tzn po koleji czy naprzemiennie.np:
BARKI
-wyciskanie sztangi z klatki piersiowej i zza karku w siadzie 6x 6-10
-wyciskanie sztangi podchwytem z klatki w staniu-3x 6-10
czy moze tak
-wyciskanie sztangi z klatki piersiowej i zza karku w siadzie 1
-wyciskanie sztangi podchwytem z klatki w staniu 1
2.Pytanie
Lepiej jest robić treningi izlolwane.Tzn jednego dnia np nogi i brzuch a drugiego bic i klata.Jak myślicie?
Nie będe was meczyl o trening bo sam sobie go ułoże z tego co mam.Prosze was tylko o odpowiedz na powyższe pytania.
Z góry dzięki za wszystko!!!!!
Napisano Ponad rok temu
'us_strike', dnia 09 Cze 2008 - 04:23, napisał:
Witam!!!
Mam już dietke ułozoną przez was.Teraz mam kilka pytań dotyczących treningu ogólnorozwojowego.
Jak mam wykonywać poszczególne ćwiczenia treningu?Tzn po koleji czy naprzemiennie.np:
BARKI
-wyciskanie sztangi z klatki piersiowej i zza karku w siadzie 6x 6-10
-wyciskanie sztangi podchwytem z klatki w staniu-3x 6-10
czy moze tak
2.Pytanie
Lepiej jest robić treningi izlolwane.Tzn jednego dnia np nogi i brzuch a drugiego bic i klata.Jak myślicie?
Nie będe was meczyl o trening bo sam sobie go ułoże z tego co mam.Prosze was tylko o odpowiedz na powyższe pytania.
Z góry dzięki za wszystko!!!!!
Siemanko
Więc słuchaj, jeżeli chodzi o kolejność ćwiczeń to uważam, ze powinnieneś robić dane ćwiczenie w kompletnej ilości serii: rób 4 serie danego ćwiczenia a potem następne ćwiczenie znów w kilku seriach. Oczywiście błędem nie jest łączenie ćwiczeń. Zazwyczaj robi się je w superseriach, ale jest to skierowane dla zaawansowanych zawodników (żeby nie było: nie mówie że ty nim nie jesteś

Natomiast z tego co wiem (a troche książek sobie przeczytałem) to trening izolowany polega na tym, że wykonujesz ćwiczenia w taki spobób żeby jak najbardziej odizolować ćwiczony mięsień od pozostałych, czyli np. robisz ćwiczenie na biceps to nie robisz go hantalmi stojąc tylko na modlitewniku (w ten sposób nie napinasz w tak dużym stopniu mięśni brzucha, nóg, pleców i nie pomagasz sobie ruchami ciała itd.). To o czym ty piszesz ("jednego dnia np nogi i brzuch a drugiego bic i klata") to standardowy rodzaj treningu. 1 dnia robisz dane zazwyczaj 2 partie mięśni a kolejnego inne partie. Jeżeli chcesz robić trening jednego dnia na wszystkie partie mięśni to poczytaj o treningu "obwodowym" lub "stacyjno-obowodowym". Są one polecane jednak głównie początkującym w okresie wejściowym do treningu. Na dłuższą metę i chęć osiągnięcia poważnego sukcesu, nie mają sensu choćby dlatego, że robiąc większymi ciężarami nie dasz szans na regenerację mięśnią.
PZDR