Dieta do oceny (co poprawić)
Napisano Ponad rok temu
1. [śniadanie] Płatki owsiane, trochę ponad szklankę (jem na sucho i zapijam mlekiem lub maślanką), szklanka mleka lub maślanki, 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego z szynką lub serem, łyk oliwy z oliwek.
2. [drugie śniadanie] Kilka suchych kromek chleba ryżowego, łyk oliwy z oliwek, trochę mniej płatków owsianych + mleko/maślanka czasami ryba z puszki.
3. [obiad] Bardzo dużo mięsa, jestem w stanie zjeść naraz na prawdę bardzo dużo i uzupełniam braki białka obiadem, zjadam zwykle około 4 dużych kawałków piersi z kurczaka, trochę ziemniaków lub ryżu, łyk oliwy z oliwek.
4. Szklanka mleka/maślanki, 2 kanapki chleba pełnoziarnistego z serem/szynką, jakiś owoc, sporo chlebka ryżowego na sucho.
5. [przed treningowy] Jakiś owoc, makaron razowy, chleb ryżowy, 2 kanapki z twarogiem.
6. [po treningowy] Jakiś batonik oraz owoc, chleb ryżowy, sporo ryby z konserwy (tuńczyk, sardynki, szproty, śledzie), 2 kanapki z twarogiem.
7. [przed spaniem] 4 jajka, ryba z konserwy, mleko/maślanka.
Pije co najmniej 3 litry wody dziennie.
Czasami zjem 8 posiłków, czasami 6, ale większych (kiedy nie mam czasu na przygotowanie - szkoła itd.). Wiem, że nie podałem wszystkich ilości tych posiłków, ale po każdym jestem mocno najedzony. Chodzi mi o to czy to co jem wystarczy i czy jem o dobrych porach węglowodany/białko/tłuszcze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. [śniadanie] Płatki owsiane, trochę ponad szklankę (jem na sucho i zapijam mlekiem lub maślanką), szklanka mleka lub maślanki, 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego z szynką bez sera, szynka chuda+warzywa, łyk oliwy z oliwek. z 3 jajka
2. [drugie śniadanie] Kilka suchych kromek chleba ryżowego, łyk oliwy z oliwek, trochę mniej płatków owsianych + mleko/maślanka czasami ryba z puszki. jeżeli bez ryby to wrzuć jakiś serek wiejski czy kawałek mięsa(100-150g)
3. [obiad] Bardzo dużo mięsa, jestem w stanie zjeść naraz na prawdę bardzo dużo i uzupełniam braki białka obiadem, zjadam zwykle około 4 dużych kawałków piersi z kurczaka, trochę ziemniaków lub ryżu, wywal oliwe, mięsa ze 100-150g do tego zawsze ryż/kasza/makaron rzadziej ziemniaki(100g)
4. Szklanka mleka/maślanki, 2 kanapki chleba pełnoziarnistego z serem/szynką, jakiś owoc, sporo chlebka ryżowego na sucho.
5. [przed treningowy] Jakiś owoc, makaron razowy, chleb ryżowy, 2 kanapki z twarogiem owoc dodaj do śniadania jak już tutaj tylko i wyłącznie 100g kurczaka 100g ryżu bądź innych węgli troche warzyw
6. [po treningowy] Jakiś batonik oraz owoc, chleb ryżowy, sporo ryby z konserwy (tuńczyk, sardynki, szproty, śledzie), 2 kanapki z twarogiem.owoc zaraz po treningu, później posiłek jak przed treningiem tylko więcej mięska
7. [przed spaniem] 4 jajka, ryba z konserwy, mleko/maślanka.może być ryba, jajka do śniadania, lub twróg bądź serek wiejski
Napisano Ponad rok temu
Twarogi, sery biale, serki wiejskie to kazeina dlugowchaniana dajemy je zazwyczaj przed nocą, żadziej w ciagu dnia.
Jajka najlepiej jesc je z samego rana
Mieso przed i po treningu po dizel na dwie czesci po i tak ci sie az tyle nie przyswoi
Tunczyk czy ryby w 2 posilku z rana czy w przedostatnim mozesz dac,
A tab btw platki owsiane zalewaj chodziaz sobie wrzatkiem
Mleka nie pij przed i po treningu.
I ogolnie za duzo kanapek z chleba !!!
Daj 4-6 posilkow nie wiecej nie mniej
Mniej mleka i maslanki bo tam jest laktoza i mozesz szybko sie zalac fatem
To tak w mega wielkim skrocie
Napisano Ponad rok temu
z rana powinno być białko na cały dzień(teoretycznie) zresztą jajka wchłaniają się 2-3 razy dłużej niż kurczak(ale tego zapewne nie wiesz, bo nikt na forum chyba tutaj tego jeszcze nie napisał)
mięso przed i po podziel na 2...nie wiem i pewno sam nie wiesz o co tu chodzi
przedostatni posiłek to potreningowy więc ryby raczej słabo wypadają
jeden choj jak sie je płatki, to najgorszy posiłek w ciągu dnia, zwłaszcza z rana
4-6, a jak zjem 7 to co? WIĘKSZEJ GŁUPOTY OSTATNI CZASY NIE CZYTAŁEM ilośc posiłków powinna być ustalona wg kalorycznego zapotrzebowania, długości "dnia" (czyli ile czasu nie śpimy można powiedzieć) oraz tego co w danym dniu robimy, to jest masa i zjedzenie 10 posilków nie zaszkodzi, agrh.
mleko i maślanka, napewno zalejszesz się fatem od picia mleka, z którym nie ejst sprawa do końca wyjaśniona, i maślanki, która zawiera znaczniej mniej laktozy, prawie w ogóle, ponieważ podlega obróbce
Napisano Ponad rok temu
Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.
Siła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.
Napisano Ponad rok temu
po drugie ryba po treningu jak najbardziej moze byc. oczywiscie ty jako znawca bedziesz lamentowal ze tluszcze itp itd
popatrz na dzienniki treningowe ludzi przygotowujacych sie do zawodow. coraz czesciej robia mase zmniejszajac ilosc wegli a zwiekszajac tluszcze i daja je nawet w kazdym posilku,czyli rowniez przed jak i po treningu
moim zdaniem nie odczujesz roznicy dajac lub nie dajac tluszczy w posilku potreningowym.( oczywiscie w sensie przyswajania itp)
Napisano Ponad rok temu
Tłuszcze w okołotrenigowych...posiłek przedtreningowy dużo węgli troche białka minimalne tłuszcze posiłek potreningowy duo węgli dużo białka minimalne tłuszcze, minimalne to znaczy tyle ile musimy zjeść(np to co w kurczaku jest) jeżeli ma być szybkie przyswajanie i lepsza renegeracja to oliwa w tym nie pomaga
Napisano Ponad rok temu
przejrzyj dzienniki i diety polskich zawodnikow. czesc wali tluszcze w kazdym posilku, znam osoby ktore wygladem kasuja tu 99% osob z tego forum i tez daja zdrowe tluszcze w kazdym posilku
tak samo sprawa z warzywami w posilku przed lub po treningu
jedna wielka glupota
Napisano Ponad rok temu
tutaj nikt nie startuje w żadnych zawodach kulturystycznych, bo dla forumowiczów to raczej hobby, z warzywami różnie bywa, jedne źródła(raczej starsza literatura) zalecają, inne niekoniecznie, symboliczna marchewka przed czy po jest ok, a jeżeli zaraz po treningu bierzemy jakąś odżywke to posiłek po treningowy może mieć więcej warzyw.
Zawsze będzie tak, że nie wszystkie tematy bedą zgodne, treningu kulturystów ich diety itp są bardzo różne a osiągają podobne wyniki. Też moge pochwalić się znajomością napakowanych kumpli, czy instruktorów na siłowni, pff.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownik Faxid edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu