Słabe rezultaty, czas na zmiany?
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczę już jakieś 4-5 miesięcy, do tej pory wszystko szło wyśmienicie - +30kg do wagi, regularny przyrost masy mięśniowej. Teraz (jakieś 2-3 tygodnie) trzymam stałą masę, myślę że dobiję jeszcze max 15-20kg i wystarczy, ale martwi mnie słaby wzrost mięśni. Korzystam z forumowego treningu masa/gęstość i cały czas zwiększam obciążenie, ale z początkowego przyrostu (średnio 2-3cm na miesiąc w bicepsie) teraz pozostało 1cm, a klata przestała rosnąć w ogóle.
Czy to normalne i po pewnym czasie znowu zacznę rosnąć, czy trzeba zmienić dietę/trening? Mam świadomość, że przyjmuję nieco za mało białka, ale nie jest to chyba powód problemów. Ćwiczenia z pewnością wykonuję z większą poprawnością niż na początku, w innych aspektach też sobie nie pofolgowałem.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
zmień trening
zrób sobie mała redukcje, ciepło to i w sam raz
później zacznie rosnąć, ale wolniej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale nie wiem za bardzo @Mr.Torpeda o co Ci chodzi. Może to 30kg strasznie wygląda, jak się patrzy na to z perspektywy gościa co ma 180cm i 60kg wagi, ale ja miałem prawie 2m wzrostu i waga 60kg. Byłem aż chorobliwie szczupły, a teraz jest super. Te 30kg sprawiło, że wyglądam "normalnie", więc nie jest tak że jestem tłusty, dorobiłem się brzuszka, ale jest niewielki i z tego co się tutaj dowiedziałem, przy treningu na masę ciężko go uniknąć. Teraz waga rośnie już powoli bo trzymam kalorie na stałym poziomie. Na siłę też nie narzekam, cały czas dokładam ciężarów i ogólnie lepiej się czuję.
Pytałem o ten przyrost bo nie spodziewałem się, że tak szybko dojdzie do momentów, w którym każdy cm przyrostu mięśnia to sukces. Zresztą nie zaczynałem ćwiczeń z myślą o zrobieniu z siebie "miśka" czy coś takiego, szybkich rezultatów też się nie spodziewałem. Niemniej jestem bardzo zadowolony z tego co do tej pory wypracowałem bo mnie to dużo kosztowało. Do jakości mięśni pewnie masz rację bo mimo, że staram się wykonywać wszystkie ćwiczenia poprawnie i czerpać z rad bardziej doświadczonych, to daleko mi do jakiegoś przyzwoitego stopnia zaawansowania.
Napisano Ponad rok temu
Najważniejsze że Ty jesteś zadowolony i dobrze się czujesz w swoim ciele przecież o to chodzi? po to chodzi się też na siłownie i pracuje się, wylewa się hektolitry potu i tony żelastwa się przerzuca by czuć się co raz lepiej.!! Jak to chyba powiedział krzysiek ibisz nasze ciało jest naszą świątynią więc trzeba o nią dbać
Napisano Ponad rok temu
A co do tych 30kg, to z całą pewnością większość to tłuszcz, ale jak już mówiłem przy moim wzroście i wcześniejszej masie nie widać go na ciele. Geny może mam dobre bo już kumple, którzy ćwiczyli mówili, że szybko urosłem, ale myślę że to głównie zasługa rozpisanych tutaj diet, treningów i tego że sobie nie odpuszczałem, a u nich to różnie bywało.
Dzięki @Mr.Torpeda za poświęcony czas.
Napisano Ponad rok temu
Tobik po to tu jesteśmy, by sobie pomagać w końcu jesteśmy jedną wielką rodziną którą połączyło zamiłowanie do zimnego żelastwa