Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ćwiczenia na siłowni z wadą serca.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

trokerS
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ćwiczenia na siłowni z wadą serca.

Witam. Mam 16 lat i wrodzoną wadę serca. Chciałbym się dowiedzieć jakie ćwiczenia mógłbym wykonywać na siłowni i czy jest w ogóle sens chodzić na siłownie z taką wadą(jest to niedomykalność zastawki aortalnej i trójdzielnej). Nie przyjmuję żadnych leków, nie ma żadnych problemów z moją zastawką na chwilę obecną(jeżdżę na kontrole co 3-6msc). Na wfie mam zwolnienie z biegów na czas i długodystansowych. Przy wizycie u pani kardiolog zapytałem jakich ćwiczeń nie mogę zbytnio wykonywać i zalecenia jakie dostałem, z tego co zanotowałem, to:
- max 170 ciśnienie

- bez dużych obciążeń i wyciskania

- bez forsownych ćwiczeń

- głównie ćwiczenia ogólnorozwojowe

np. mogę biegać wolno na bieżni bez przyśpieszania.

Czy przy takich zaleceniach jest co robić na siłowni i czy jest w ogóle sens chodzić na siłownie? co mógłbym tam robić(nigdy nie byłem). Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
PS: dodam również że nie mam żadnej nadwagi, dość dużo grałem/gram w piłkę nożną w okresie letnim, a na wfie wykonuje większość ćwiczeń.
Dużo czasu spędzam w "trybie siedzącym", przy komputerze i myślę, że mogę mieć niemałe problemy z kręgosłupem kiedyś(już teraz czasem się garbie).

Użytkownik trokerS edytował ten post Ponad rok temu

• 0

mocsilamotywacja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 442 postów
39
Neutralna
  • Zainteresowania:Kulturystyka
  • Staż [miesiące]:10
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:100
  • Pas [cm]:89
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:150
  • Wyciskanie [kg]:100
  • Martwy ciąg [kg]:160
  • Waga [kg]:92

Napisano Ponad rok temu

Re: Ćwiczenia na siłowni z wadą serca.

Ciężko stwierdzić. Osobiście bym chyba odpuścił bo po czasie się wkręcisz i jednak ciężary będą szły w górę a to już ryzyko.. Naprawdę trudno doradzić. Z jednej strony warto poćwiczyć, ale no domyślam się jak to się może skończyć.

• 1

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3342 postów
253
Wyśmienita
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej
  • Klatka piersiowa [cm]:75
  • Pas [cm]:60
  • Udo [cm]:48
  • Waga [kg]:46

Napisano Ponad rok temu

Ja bym proponowała pierw pójść do specjalisty i z tym porozmawiać co możesz a czego nie :)

• 1

„Be strong, u never know who you are inspiring”

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2260 postów
362
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Jw do specjalisty. Jakąs lekką gimnastyke mozesz na pewno, ale tak by nie zwiększac zbytnio tetna. Z czasemm wydolnosc i tak  wzrosnie i troche bedziesz mogl zwiekszyc intensywnosc treningowa zachowujac to samo tetno i cisnienie. W kazdym razie musisz gadac ze specem od serca. Ja takim nie jestem i nie mam zamiaru brac za Ciebie odpowiedzialnosci.

• 1

RychuP
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 1075 postów
307
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

trokerS - nikt Ci tutaj nie da zielonego światła do treningów siłowych, czy innego intensywnego treningu, bo nikt nie chce Cię mieć na sumieniu gdyby coś Ci się stało.

Dlatego proponuję abyś stan swojego zdrowia oraz to co możesz ćwiczyć skonsultował po pierwsze z dobrym lekarzem kardiologiem (więcej niż z jednym) oraz z lekarzem medycyny sportowej.

Oni niech podejmą decyzję na temat tego co możesz, a co nie.

Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu

• 1
Jeśli Ci pomogłem swoją wypowiedzią (postem), to kliknij "strzałkę w górę na zielonym tle" przy mojej wypowiedzi, która okazała się pomocna.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.

trokerS
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc. Ma to sens co piszecie i tak pewnie zrobię. Pozdro!

• 0