Witam. Mam 16 lat i wrodzoną wadę serca. Chciałbym się dowiedzieć jakie ćwiczenia mógłbym wykonywać na siłowni i czy jest w ogóle sens chodzić na siłownie z taką wadą(jest to niedomykalność zastawki aortalnej i trójdzielnej). Nie przyjmuję żadnych leków, nie ma żadnych problemów z moją zastawką na chwilę obecną(jeżdżę na kontrole co 3-6msc). Na wfie mam zwolnienie z biegów na czas i długodystansowych. Przy wizycie u pani kardiolog zapytałem jakich ćwiczeń nie mogę zbytnio wykonywać i zalecenia jakie dostałem, z tego co zanotowałem, to:
- max 170 ciśnienie
- bez dużych obciążeń i wyciskania
- bez forsownych ćwiczeń
- głównie ćwiczenia ogólnorozwojowe
np. mogę biegać wolno na bieżni bez przyśpieszania.
Czy przy takich zaleceniach jest co robić na siłowni i czy jest w ogóle sens chodzić na siłownie? co mógłbym tam robić(nigdy nie byłem). Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
PS: dodam również że nie mam żadnej nadwagi, dość dużo grałem/gram w piłkę nożną w okresie letnim, a na wfie wykonuje większość ćwiczeń.
Dużo czasu spędzam w "trybie siedzącym", przy komputerze i myślę, że mogę mieć niemałe problemy z kręgosłupem kiedyś(już teraz czasem się garbie).
Użytkownik trokerS edytował ten post Ponad rok temu