Cześć Wszystkim, jestem nowym użykownikiem na forum, ćwiczę na siłowni od 2 lat jednak czas ogólny treningu mógłbym zawżeć w roku jako że robiłem sobie długie przerwy mniejwięcej 3 miesiące siłowni 3 miesiące przerwy. Nigdy nie byłem typem kanapowca grywałem w piłkę nożną biegałem, jezdziłem rowerem wszystko sporadycznie.
Chciałbym zamienić ten ruch na coś bardzo ukieriunkowanego i liczę na waszą pomoc. Temat ten będę prowadził coraz bardziej starannie a trening systematycznie z zasadami zdrowego żywienia i myślę w większości poprawnie wykonywanymi ćwiczeniami.
Postaram się systematycznie wrzucać efekty, opis i spostrzeżenia by udało się pomóc tym którzy są w podobnym momęcie co ja teraz. Trening będzie treningiem masowym dietę poglądową rozpiszę w kolejnych postach. Znając życie będzie opierała się na rybach, kurczaku, wołowinie, ryżach, makaronach, ważywach, orzechach, bananach, płatkach owsianych, jajkach mleku i wodzie w dużych ilościach, dodatkowych suplementach tupu białko, kreatyna i witaminy, Dokładnie rozpiszę później.
Mam 27 lat trening FBW 4/7dni ostatnio miałem okazję wypróbować, przyznam że przez pierwsze 3 miesiące efekty były zadawalające później z powodów zdrowotnych musiałem zrobić sobie 2 miesiące przerwy.
Moja propozycja wygląda następująco, uprzejmie proszę o rady i pomoc w modyfikowaniu wstępnych założeń.
Celem treningu w pierwszych trzech miesiącach stosując coś na wzór full body workout licząc od pierwszego dnia listopada jest sprawdzenie skuteczności treningu, założenie wstępne to (3dni/7) treningowych . Każdego pierwszego dnia miesiąca ćwiczenia minimum 50% będą wymieniane na inne by uniknąć przyzwyczajenia się mięśnia do wysiłku.
Założenie jest takie by cały trening mieścił się w przedziale od 70 minut do 100 licząc trening z rozgrzewką (1 do 1,5h)
Na treningu wykonane zostanie od 5 do 7 ćwiczeń z podziałem na odpowiednie ćwiczenia dominujące:
Rozgrzewka przed każdym treningiem będzie obejmowała rozciągnięcie grup mięśniowych zangażowanych w późniejszych ćwiczeniach.
Trening co 48h
Dzień I (nacisk na przysiad)
-
przysiady ze sztangą na ramieniu (4 serie powtórzeń od 15 do 10)
-
wykroki ze sztangielkami (4 serie po 12 powtórzeń na jedną noge)
-
triceps na linkach (4 serie po 20)
-
martwy ciąg (4 serie po 13,12,10,8)
-
łydki do utraty sił (wypychanie)
Dzien II (nacisk na plecy)
-
-
ławka, leżenie na brzuchu spinanie łopatek (4 serie po 15)
-
-
-
przyciąganie drążka wyciągu górnego (4 serie po 12)
-
podnoszenie hantli na ławeczce z podparciem nogom (plecy) (po 12 na każdą strone)
-
biceps na modlitewniku
-
barki V
-
barki ruch do linni barków unosząc je od ciała w góre T
-
wiosłowanie (plecy)
-
przyciąganie linki wyciągu dolnego do klatki piersiowej
-
Dzien III(nacisk na klatkę piersiową)
-
-
triceps uginanie ramion na leżąc na ławce wypychając sztangę jak przy wyciskaniu na klate
-
Ławka wypychanie sztangi > klatka skos ( 4 serie po 13,12,10,8)
-
ławka płaska wypychanie sztangi( 4 serie po 13,12,10,8) (hantlami opcjonalnie na długim gryfie)
-
rozpiętki ( 4 serie po 12,10,10, 8)
-
biceps (dowolność stylu)
-
podnoszenie hantli na wysokość klatki piersiowej (zaangażowane barki i kaptury)
-
wyciskanie sztangi nad głowę (barki)
-
Czwarty dzień tylko taki bonus 30 minut
Tylko i wyłącznie w domi brzuch około 20 minut na różne sposoby i łydki wspięcia. Te
Użytkownik Ostry123 edytował ten post Ponad rok temu