Witam. Mam 17 lat przychodzę z dość kłopotliwym problemem no więc opisze dokładnie co i jak. Ćwiczę już z 2 lata , jestem full naturalem , biorę białko plus kreatynę ( mono ) i przed treningówkę z KFD biorę normalną porcję , nie biorę więcej ani mniej . Ciągle progresuje no i wiadomo wszystko ładnie i pięknie lecz problem polega na moim samopoczuciu. Ono jest tak ciulowe, ciągle nie wyspany pomimo tego że chodzę spać koło 22 - 23 a wstaje 6 bo do szkoły , i tak jestem senny mega i zmęczony aż do wieczora koło 19, bo o tej mam trening . Trening mam co drugi dzień (full body). Nw mam do kupić jakieś witaminy bo wsm żadnych nie biorę , myślałem nawet zrobić badania lecz nw jaki doktorek jest specem od tego i wgl. Pomóżcie
Ciągłe zmęczenie
Napisano Ponad rok temu
Przrdtreningowki zawierają spore ilość kofeiny a ta z kolei wyplukuje magnez
i brak magnezu właśnie tak się objawia
Napisano Ponad rok temu
No coż. Zmęczenie może wynikać z wielu czynników
niedobór magnezu
niedobór witaminy D3
mała ilość snu
stres
Polecam przede wszystkim uzupełnić minerały
Cwiczenia
Napisano Ponad rok temu
Ewentualnie zawsze możesz zrobić badania. Przez forum ciężko doradzić.
Napisano Ponad rok temu
Każdy jeden lekarz rodzinny może, a nawet powinien przy złym samopoczuciu dać Ci jakieś badania.
Podstawą jest morfologia, OB, mocz, lipidogram, glukoza, pomiar ciśnienia tętniczego.
Swoją drogą - jak długo już stosujesz przedtreningówkę ? Nie wiesz, że przedtreningówek NIE WOLNO brać non stop ? Trzeba robić jakieś przerwy w stosowaniu przedtreningówki, np. 6 - 8 tygodniu na przedtreningówce, a potem conajmniej 6 - 8 tygodni przerwy.
Kup sobie jakieś dobre witaminy - najlepiej takie dla sportowców, kup sobie do tego suplement Olimp Chela-Mag B6 i bierz od 1 do 2 kapsułek dziennie, do tego kup sobie np. Olimp Gold Omega 3.
ODSTAW PRZEDTRENINGÓWKĘ na minimum 8 tygodni, oprócz tego zmniejsz albo intensywność treningu, albo objętość treningu (ilość serii w ciągu tygodnia), bo coś czuję, że być może jesteś właśnie przetrenowany.
Najlepiej byłoby gdybyś zrobił sobie od 7 - 14 dni przerwy od aktywności fizycznej - wtedy energia powinna Cię dosłownie rozpierdalać, a masa mięśniowa przez 7 - 14 dni nietrenowania na siłowni Ci nie spadnie.
Po tych dwóch tygodniach wróć do treningów siłowych z tym, że ćwicz z mniejszymi ciężarami niż ćwiczysz obecnie i stopniowo dojdź do takiej siły jaką masz teraz.
Oczywiście przez cały ten czas odżywiaj się zdrowo, wysypiaj się, etc.
Poza tym poczytaj sobie na przyszłość w internecie czym jest PERIODYZACJA treningowa.
Ściągnij z internetu ebooka "Kulturystyka System Joe Weidera" lub kup sobie na jakimś serwisie aukcyjnym książkę pod tym tytułem w wersji papierowej.
Z tą periodyzacją chodzi o to, że najpierw powinien następować trening nastawiony na budowanie masy mięśniowej (hipertrofię), następnie cykl na siłę i dopiero po nim powinien nastąpić okres treningu na definicje/rzeźbę.
W każdym razie trening w okresie rzeźby powinna cechować mniejsza intensywność niż trening na masę lub siłę.
Ma to za zadanie zapobiec przetrenowaniu i ma za zadanie dać odpocząć trochę organizmowi i przygotować go na nowy cykl masowy.
Czytaj również to:
http://www.fabrykasi...e-roztrenowanie
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.