Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bo czas ma znaczenie! SuPleMenTy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3342 postów
253
Wyśmienita
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej
  • Klatka piersiowa [cm]:75
  • Pas [cm]:60
  • Udo [cm]:48
  • Waga [kg]:46

Napisano Ponad rok temu

Bo czas ma znaczenie! SuPleMenTy

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

SUPLEMENTY DIETY :baby: 

są ogółem bezpieczne, dużo ludzi z nich korzysta.. Tylko czas i sposób ich przyjmowania(na czczo/ przed/w trakcie lub po posiłku) może mieć większe znaczenie zarówno pod względem bezpieczeństwa jak i skuteczności. Krótko o tym kiedy i jak przyjmować suplementy.

DZIEŃ
przyjmowane z jedzeniem
chlorella, płesznik, olej kryla, multiwitamina, palmetto, kurkuma, cynk, MSM, witamina C, K2,D, 
przyjmowane bez jedzenia
wapń, probiotyki, odżywka białkowa, complex witaminy z grupy B, fermentowane buraki, l-arginina, żeń-szeń, 

NOC
przyjmowane z jedzeniem
jod, ubichinol, witamina E, czosnek, berberyna, quinoa, enzymy trawienne, fermentowane grzyby, chlorella
przyjmowane bez jedzenia
kolagen, magnez, resweratrol, żeń-szeń, ACV, suplementy na oczy

Ponieważ multiwitaminy zawierają szereg witamin rozpuszczalnych w wodzie jak i tłuszczach więc w niektórych  przypadkach lepiej przyjmować połowę dawki rano wraz ze śniadaniem, drugą połowę dawki z obiadem lub kolacją. 

:!: Witaminę K2 należy przyjmować wraz z posiłkiem wieczornym z witaminą D/wapniem/magnezem

Z drugiej strony co do cynku nie należy go przyjmować wraz z dodatkiem wapnia czy żelaza ponieważ mogą one utrudniać wchłanianie cynku przez organizm.

Podobnie należy unikać przyjmowania witaminy E wraz z wapniem. Razem przyjmowane zakłócają wchłanianie żelaza. Żelazo powinno być przyjmowane rano na czczo, ewentualnie przed południem lub po południu.

:!: Magnez najlepiej przyjmować wieczorem, jeśli suplementujesz wapń możesz wziąć je razem. 

Jeśli ćwiczysz regularnie rozważ spożycie wapnia i magnezu w stosunku 1:2(wapń:magnez) z posiłkiem przedtreningowym. 

Doustnie witamina B12 która jest słabo wchłanialna najlepiej przyjmować ją na posty żołądek, by zoptymalizować jej wchłanianie. 

Błonnik może hamować wchłanianie tłuszczu przez organizm, dlatego większość suplementów błonników tj. spirulina, wodorosty najlepiej przyjmować oddzielnie od suplementów zawierających kwasy tłuszczowa. 

Enzymy takie jak bromelaina, papaina, trypsyna i inne są stosowane tylko jako środki wspomagające trawienie ale również w celu poprawy regeneracji mięśni czy zmniejszenia stanów zapalnych. W zależności od celu musisz zmienić czas ich przyjmowania na po posiłku, wtedy poprawią trawienie. W celu wzmocnienia mięśni czy działania przeciwzapalnego przyjmuj je na pusty żołądek , po treningu rano lub po południu.

Probiotyki pomagają poprawić mikrobiom jelit poprzez dowożenie bakterii. Najlepiej przyjmować je na pusty żołądek, dwie do trzech godzin po ostatnim posiłku dnia. Należy jednak pamiętać o tym, że jeśli chcesz czerpać korzyści z suplementu probiotycznego musisz ograniczyć spożycie przetworzonej żywności. 

Suplementy przeciwutleniające (resweratrol, astaksantyna, ubichinol, witamina E) najlepiej przyjmować wraz z tłustym posiłkiem. Ubichinol najlepiej podzielić sobie na dawki podczas gdy witamina E i astaksantyna raz dziennie z tłustym posiłkiem.

Jeśli regularnie ćwiczysz to przyjmowanie suplementów antyoksydacyjnych bezpośrednio przed treningiem może być dla Ciebie ciekawą informacją, ponieważ zmniejszają wrażliwość na insulinę. Utrudnia to również uszkodzenie ciała. 

Czy na prawdę potrzebujesz tych wszystkich suplementów które bierzesz?  :zakrecony: 
Zgodnie z ogólną zasadą, która jest nam znana: im lepsza i im zdrowsza Twoja dieta tym mniej suplementów będziesz potrzebować. Jedzenie eko żywności jest najodpowiedniejszym sposobem na otrzymanie wysokich składników odżywczych.

I obrazeczek dla Was :)
a-guide-to-supplement-timing-infog.jpg

Użytkownik aniajlover edytował ten post Ponad rok temu

• 1

„Be strong, u never know who you are inspiring”

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
388
Wyśmienita
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Ponad rok temu

Re: Bo czas ma znaczenie! SuPleMenTy

Super temat i post, ale sporo suplementów tutaj zabrakło (np. wszystkie składniki przedtreningowe czy chociażby aminokwasy). Jak znajdę nieco czasu i możliwości to postaram się pomóc w rozbudowie wątku.

• 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ

RychuP
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 1075 postów
307
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Polecam ten kanał na YouTube:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Co do tego kiedy jakie suplementy i odżywki, to chyba w tym filmiku to było:

• 1
Jeśli Ci pomogłem swoją wypowiedzią (postem), to kliknij "strzałkę w górę na zielonym tle" przy mojej wypowiedzi, która okazała się pomocna.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3342 postów
253
Wyśmienita
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej
  • Klatka piersiowa [cm]:75
  • Pas [cm]:60
  • Udo [cm]:48
  • Waga [kg]:46

Napisano Ponad rok temu

Dzięki Koledzy :)
Ja na pewno też coś znajdę ciekawego na temat suplementów około treningowych. Ahh tylko żeby jeszcze czas był :D
  • 0

„Be strong, u never know who you are inspiring”

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
388
Wyśmienita
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Ponad rok temu

PoMocny jest dobry merytorycznie, ale ja jednak bardziej wolę bazować na literaturze naukowej, maksymalnie sprzed 5 lat.

• 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ