Ile powinienem zrobić przerwy by zacząć kolejny cykl

Napisano 7 miesięcy temu
Masz na myśli cykl kreatynowy ? Ile trwał Twój ostatni cykl i kiedy się skończył ?
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano 7 miesięcy temu
Wszystko jest uzależnione od tego, jak długo trwały Twoje dotychczasowe cykle kreatynowe. Ja zazwyczaj robię sobie około 2 - 3 tygodni przerwy od krety, oczywiście nadal trenując i przestrzegając diety.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano 7 miesięcy temu
Jeśli chodzi o cykl kreatynowy, to uważam, że przerwa pomiędzy kolejnymi cyklami powinna trwać co najmniej tyle ile trwał cykl, tzn. jeśli stosowało się 6 tygodni, to przerwa powinna być 6 - 8 tygodni lub więcej.
Jeśli cykl trwał 8 tygodni, to przerwa 8 tygodni lub dłużej.
To tyle w kwestii stosowania cyklicznego przez okres od 4 do 8 tygodni.
Jeśli np. ktoś decyduje się na przyjmowanie kreatyny przez dłuższy niż 8 tygodni, to powinien przyjmować każdego dnia 0,03 g na każdy kg masy ciała, tzn. 100 kg mężczyzna powinien przyjmować 3 gramy dziennie przez okres nie krótszy niż 5 miesięcy i nie dłuższy niż 7 miesięcy.
Po tym koniecznie ze 4 tygodnie (lub trochę więcej) przerwy od kreatyny i można znowu robić cykl.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano 7 miesięcy temu
Jeśli chodzi o cykl kreatynowy, to uważam, że przerwa pomiędzy kolejnymi cyklami powinna trwać co najmniej tyle ile trwał cykl, tzn. jeśli stosowało się 6 tygodni, to przerwa powinna być 6 - 8 tygodni lub więcej.
Jeśli cykl trwał 8 tygodni, to przerwa 8 tygodni lub dłużej.
To tyle w kwestii stosowania cyklicznego przez okres od 4 do 8 tygodni.
Jeśli np. ktoś decyduje się na przyjmowanie kreatyny przez dłuższy niż 8 tygodni, to powinien przyjmować każdego dnia 0,03 g na każdy kg masy ciała, tzn. 100 kg mężczyzna powinien przyjmować 3 gramy dziennie przez okres nie krótszy niż 5 miesięcy i nie dłuższy niż 7 miesięcy.
Po tym koniecznie ze 4 tygodnie (lub trochę więcej) przerwy od kreatyny i można znowu robić cykl.
Ok RychuP to mam pytanie w związku z tym wpisem:
1) Jeżeli dawka 3 g przypada na osobę ważącą 100 kg to co sądzisz o popularnym poglądzie ładowania "uniwersalnej" dawki 5 g krety?
2) Jaki jest Twój stosunek do całorocznej suplementacji kreatyną? Coraz więcej badań potwierdza brak większych różnic pomiędzy stałą suplementacją, a cyklicznym stosowanie.
3) W niedawno czytanych badaniach (znajdę i podeślę) potwierdzono, że kreatyna wykazuje lepsze efekty przy stosowaniu po treningu aniżeli przed wysiłkiem. Sam stosuję około treningowo (przed i po, w dni wolne na czczo lub przed snem). Jakie jest Twoje zdanie?
Napisano 7 miesięcy temu
Myślę, że po pierwsze kreatynę warto brać jak ma się co najmniej 6 miesięcy nieprzerywanego stażu treningowego - popartego przemyślanym treningiem, dobrą dietą i regeneracją.
Po drugie, to że ktoś ćwiczy już 6 miesięcy nie oznacza, że już musi brać kreatynę - jeśli jest się młodym, to lepiej poczekać z pierwszym cyklem kreatynowym aż pojawi się pierwszy masowy bądź siłowy zastój.
Poza tym wiem, że istnieją badania mówiące iż kreatyna brana przez cały rok nie szkodzi - ale to, że nie szkodzi jeszcze nie jest powodem aby stosować ją przez cały rok.
Jeśli stosuje się kreatynę przez cały rok i cały czas ona powoduje, że notujemy stały progres, to jeśli ktoś chce - ja nie zabraniam stosować przez cały rok.
Problem jednak w tym, że nie wiadomo, czy po całym roku stosowania non stop mięśnie nie wysycą się kreatyną, a co za tym idzie - nie przestanie ona działać.
Osobiście jestem zdania, że najlepiej jest stosować cyklicznie, tzn. 8 tygodni ON, 8+ tygodni OFF.
W przerwach pomiędzy cyklami kreatynowymi można brać np. beta-alaninę, która również jest substancją o działaniu ergogenicznym, wspierającą zdolności wysiłkowe.
Co do pory stosowania kreatyny, to Maciej Sulikowski znany na forum SFD i forum Body-Factory jako Knife podawał przed laty:
JAK BRAĆ MONOHYDRAT?
Zwyczajnie, przez 6-8 tygodni:
* 5 g rano (łyżeczka od herbaty), po treningu kolejne 5 g.
* W dni nietreningowe wystarczy 5 g rano.
Drugi wariant dawkowania:
* 5 g przed treningiem (łyżeczka od herbaty), po tr. kolejne 5 g.
* W dni nietreningowe wystarczy 5 g rano.
Po 2 tygodniach suplementacji można wejść na mniejszą dzienną dawkę kreatyny 5-7 g (a nawet 3-5 g dziennie).
Później (po zakończeniu 6-8 tygodniowego cyklu) koniecznie ~ 1.5 - 2 miesiące przerwy w braniu jakichkolwiek produktów zawierających jakąkolwiek kreatynę (im dłuższa przerwa, tym lepiej; jest to związane z nasyceniem mięśni przez kreatynę).
UWAGA: większa dzienna ilość kreatyny wcale nie musi przełożyć się na efekty, a małe, dzienne dawki pozwalają na kilkumiesięczną, ciągłą suplementację (wtedy bierzesz 0,03 g na kilogram masy ciała - co daje dla 100 kg osoby 3 g kreatyny dziennie).
Porę dawkowania samemu trzeba sobie dobrać - ja brałem zawsze RANO i PO treningu.
Z kolei niejaki Borys, który kiedyś był na forum magazynu MH uważany za specjalistę zalecał tak:
To zależy jaki masz cel ?
Monohydrat Cię ładnie napompuje wodą, ale jabłczan da lepszy optycznie mięsień.
Moim zdaniem warto zakupić jabłczan - w tym przypadku Trec CM3.
Moja uwaga jest taka, by nie zażywać w ilościach polecanych przez producenta ani tym bardziej typowych koksów.
0,03g jabłczanu kreatyny / 1kg masy ciała to rozsądne "fizjologiczne" ilości.
Gdybyś po 6-8 tygodniach nie zauważył zmian, to zwiększasz do 0,05g/1kg masy ciała.
Warto przy tym rozważyć suplementację tauryny (zwłaszcza okołotreningowo), która ułatwia kreatynie transport.
A do poprawy bilansu azotowego warto zażyć porcję BCAA 15-30min przed treningiem.
Użytkownik RychuP edytował ten post 7 miesięcy temu
Napisano 7 miesięcy temu
Myślę, że po pierwsze kreatynę warto brać jak ma się co najmniej 6 miesięcy nieprzerywanego stażu treningowego - popartego przemyślanym treningiem, dobrą dietą i regeneracją.
Po drugie, to że ktoś ćwiczy już 6 miesięcy nie oznacza, że już musi brać kreatynę - jeśli jest się młodym, to lepiej poczekać z pierwszym cyklem kreatynowym aż pojawi się pierwszy masowy bądź siłowy zastój.
Poza tym wiem, że istnieją badania mówiące iż kreatyna brana przez cały rok nie szkodzi - ale to, że nie szkodzi jeszcze nie jest powodem aby stosować ją przez cały rok.
Jeśli stosuje się kreatynę przez cały rok i cały czas ona powoduje, że notujemy stały progres, to jeśli ktoś chce - ja nie zabraniam stosować przez cały rok.
Problem jednak w tym, że nie wiadomo, czy po całym roku stosowania non stop mięśnie nie wysycą się kreatyną, a co za tym idzie - nie przestanie ona działać.
Osobiście jestem zdania, że najlepiej jest stosować cyklicznie, tzn. 8 tygodni ON, 8+ tygodni OFF.
W przerwach pomiędzy cyklami kreatynowymi można brać np. beta-alaninę, która również jest substancją o działaniu ergogenicznym, wspierającą zdolności wysiłkowe.
Co do pory stosowania kreatyny, to Maciej Sulikowski znany na forum SFD i forum Body-Factory jako Knife podawał przed laty:
Porę dawkowania samemu trzeba sobie dobrać - ja brałem zawsze RANO i PO treningu.
Z kolei niejaki Borys, który kiedyś był na forum magazynu MH uważany za specjalistę zalecał tak:
Wielkie dzięki! Właśnie takiego wyczerpania potrzebowałem .