Cukry
Napisano Ponad rok temu
Czy przy trzymaniu diety warto jest wykluczyć wszystkie cukry?
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Czy wykluczyć.. Hm.. Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc ''wykluczyć wszystkie cukry''. Co do cukrowców = węglowodanów to lepiej coś tam zawsze jeść Przy aktywności fizycznej na pewno się przydadzą, głównie mam tu na myśli aktywności o wysokiej intensywności czy ciężkiego treningu siłowego.
Cukry dzielimy na proste i złożone. Te drugie powinny być spożywane ale nie za dużo(max 200g per day). Pierwsze pochodzące z rafinowanych źródeł powinny być najlepiej wyeliminowane, owoce można ale też max 30g cukru per day
„Be strong, u never know who you are inspiring”
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o to że nie jem żadnych słodyczy a w mojej diecie niewiele jest cukru jedynie z jakiś owoców może warto było by dorzucić jakiegoś batonika tym bardziej że moja praca fizyczna jest ciężka.
Owoce mogą być, dobre źródło cukru
Co do batoników to bym raczej zrezygnowała, lepiej zjeść owocka lub jak Faluś pisze suszone. A jak nie to trzymać się złożonych..
Napisano Ponad rok temu
Ja zrezygnowałem ze słodyczy i jak już to trzymam się tylko owoców. O wiele lepsze samopoczucie, a woda zaczęła ze mnie schodzić jak głupia
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo raz na ile zjeść coś słodkiego niczym nie grozi, bo czasami i mi się zdarzy zjeść coś ''zakazanego'' ale równowaga pomiędzy złym i dobrym musi być
Bardziej chodzi o to, by nie zastępować szitem pełnowartościowego posiłku.. Także w takim wypadku lepiej sięgnąć po owocka czy coś innego niż spożywać jakieś batony. Gorzka czekolada jak najbardziej, inne sweet OUT!
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś też miałem podejście by całkowicie wyeliminować cukry, ale po stopniowym zwiększaniu ich zawartości w diecie zrozumiałem jak głupi byłem . Cukry, zarówno proste jak i złożone, to świetna i naturalna energia dla naszych mięśni, a także znakomity budulec masy. Oczywiście, proporcje mono i polisacharydów powinny być odpowiednie by nie doszło do zbyt szybkiego "ulania" sylwetki, ale jeżeli masz zbilansowaną dietę to nie będzie najmniejszych problemów żeby to dostosować . Słodycze niestety wylatują, niemniej w sieci np. Fabryce Siły, znajdziesz wiele ciekawych przepisów stanowiących alternatywę dla niezdrowych słodkości .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ