Interesuje mnie wasza opinia tak jak w temacie ,, Więcej powtórzeń czy większe obciążenie ? ,,
Więcej powtórzeń czy większe obciążenie ?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownik Robsonnwz edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Raz lżejsze obciążenie więcej powtorzen innym
razem wiekszy ciężar mniej powtórzen
Napisano Ponad rok temu
Teoretycznie hipertrofia mięśniowa najlepiej zachodzi w zakresie powtórzeń 70 - 85 % CM (CM - ciężaru maksymalnego tj. takiego, z którym jesteśmy w stanie zrobić jedno prawidłowe powtórzenie).
Jednak w praktyce również przy mniejszym ciężarze niż 70 % CM notuje się hipertrofię, jak również przy nieco większym niż 85% CM notuje się hipertofię.
U osób totalnie początkujących hipertrofia może zachodzić nawet przy 30 - 50 % CM, potem niestety aby nadal były efekty trzeba już pracować na większych ciężarach.
Dla większości partii mięśniowych optymalne będzie nie mniej niż 5, a nie więcej niż 16 powtórzeń.
Wyjątek od tego stanowią np. łydki, które można z powodzeniem rozwinąć ćwicząc na większym zakresie powtórzeń niż 16 w serii.
Osobiście uważam podobnie jak Haroldek, że można a nawet trzeba albo robić periodyzację treningową, albo nawet w ciągu jednego tygodnia stosować różne zakresy powtórzeń na te same partie.
Przykładem niech będą plany treningowe FBW 15-10-5
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście o ile trening jest oparty o podstawowe wielostawowe ćwiczenia
Inaczej nie ma mowy o rozwoju masy funkcjonalnej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szczerze powiedziawszy macie racje widzę malutki progres , ale grunt , że jest
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak nie jak tak, wstał od klawiatury, pojeździł na rowerze i za dwa dni mógł wycisnąć więcej
is where you're not"
Mark Bell
Napisano Ponad rok temu
Złe określenie nie progress tylko pompa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pompa to tak, tyle że ona nie świadczy o skuteczności treningu i również od diety jest zależna.
Mógłbyś coś więcej na ten temat napisać ?
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co słyszałem jak ktoś jest na diecie LCHF, to niestety pompa jest dużo słabsza niż na typowej diecie kulturystycznej.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co słyszałem jak ktoś jest na diecie LCHF, to niestety pompa jest dużo słabsza niż na typowej diecie kulturystycznej.
Tu się zgodzę. Rzeczywiście węglowodany są ważną rzeczą jeśli chodzi o osobę ćwiczącą.. Nie tylko jeśli chodzi o pompę ale i o multum czynników. Sama się przekonałam, że przy intensywnych treningach siłowych organizm wysiada i wtedy trzeba jeść, nie ma innej opcji
„Be strong, u never know who you are inspiring”
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ania w swoim czasie byłem na HF i jeśli o mnie chodzi miałem dużo więcej energii niż na klasycznej HC. Oczywiście też diet wysokotłuszczowych jest sporo rodzajów inie można wrzucać wszystkich do jednej beczki. Np na klasycznym lowcarb rzeczywiście dużo siły nie było. Co do pompy zależy tu także od rodzaju tłuszczu, zaobserwowałem to będąc właśnie będąc na tłuszczówce. Np po oliwie lipa, a po maśle już lepiej, choć takiej pompy jak na węglach nigdy nie osiągnąłem.Co do Ciebie nie wiem ile czasu miałaś wysokotłuszczową dietę, bo tak na prawdę prócz jej rodzaju organizm musi do niej się zaadaptować co trwa parę tygodni i może tu u Ciebie był problem, ewentualnie zły dobór produktów czy za mała kaloryka. Tak czy inaczej prawda taka, że każdy musi dietę do siebie dobrać indywidualnie Ty się możesz na jednej czuć wyśmienicie i fajnie wpłynie na sylwetkę, a ta sama dla mnie może być lipa. Naprawdę jeśli się ćwiczy tylko dla siebie proponuję poeksperymentować, no i w razie problemów zastosować też dietę eliminacyjną
Wiadomo, że każdy organizm jest inny i każdy reaguje inaczej na to i na tamto. Ostatnio dużo eksperymentuje, wykluczam to czy tamto, dodaje, odejmuje.. Jestem ciekawa czy coś pomoże przy moich chorobach
„Be strong, u never know who you are inspiring”
Napisano Ponad rok temu