Zaawansowana poczatkujaca - zrzucenie wagi
Napisano Ponad rok temu
zarejestrowalam sie na tym forum z nadzieja, ze podpowiecie mi jak zaczac. Niestety nie moge sobie pozwolic na sesje z prywatnym trenerem, a ja jestem w temacie calkiem zielona.
Zasadniczo jestem dosc aktywna, uprawialam wiele roznych sportow, bylam regularna uczestniczka wszelkich "fitnessow". Ostatnio niestety czestotliwosc mi siadla, robie 2 razy w tygodniu trening Muay Thai (1.5 godziny, wysoka itensywnosc) i srednio raz w tyg 75 minut praktyke yogi. Wciaz jednak kondycje mam bardzo dobra, wytrzymalosciowo mysle jest przyzwoicie. Do tego sporo "normalnego" ruchu w ciagu dnia, robie kilometry na spacerach z dziecmi. W tym sensie nie jestem wiec calkiem poczatkujaca.
ALE
Spadek czestotliwosci treningow, malo snu i kiepskie nawyki zywieniowe (ach, ta czekolada) sprawily, ze dorobilam sie nadwagi. Mam 170cm wzrostu i 77kg wagi. Chcialabym zrzucic 10 kg, kiedys tyle wazylam i czulam sie swietnie. Mam wystajacy brzuch, boczki i duze uda (za to lubie swoje posladki, ktore choc spore to maja ladna forme ). Postanowilam, ze do diety i dotychczasowego treningu muay thai dorzuce sobie silownie. Moglabym chodzic dodatkowe dwa razy w tyg, silownia jest dobrze wyposazona zarowno w maszyny do cwiczen silowych jak i do aerobowych. No tylko, ze ja nie mam zielonego pojecia, co mialabym na tej silowni robic. Calkiem zielona w tym zakresie jestem. Jak uzywac maszyn bedzie mial mi kto pokazac, ale przydalby mi sie jakis sensowny plan, ktory pomoze mi osiagnac cel. Z tego co zaczelam czytac to chyba moglabym zaczac robic trening obwodowy (a moze sie myle i jednak FBW bylby lepszy)? Podpowiecie mi prosze jak sobie taki plan rozpisac? Bede ogromnie wdzieczna za wszelkie wskazowki!
Napisano Ponad rok temu
Zapomnialam dodac: mam 30 lat, suplementow zadnych nie stosuje, a na wadze zawsze latwiej przybieralam niz tracilam.
Napisano Ponad rok temu
Przysiady
Wyciskanie hantli płasko
Wiosłowanie sztangą
Wyciskanie hantli nad głowę
Naprzemienie uginanie ramion z hantlami
Francuskie wyciskanie hantli
Wspiecia na palce
Duże partie 3 serie,małe 2
Napisano Ponad rok temu
Trening obwodowy prze miesiąc by przyzwyczaić mięśnie i stawy do przeciążeń.
Przysiady
Wyciskanie hantli płasko
Wiosłowanie sztangą
Wyciskanie hantli nad głowę
Naprzemienie uginanie ramion z hantlami
Francuskie wyciskanie hantli
Wspiecia na palce
Duże partie 3 serie,małe 2
Dziekuje Ci pieknie! To dobry poczatek A jak powinnam ustalic liczbe powtorzen i obciazenie? Maksymalna jaka jestem w stanie zrobic czy srednia jakas?
Użytkownik ZielonaZaba edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dziekuje Ci pieknie! To dobry poczatek A jak powinnam ustalic liczbe powtorzen i obciazenie? Maksymalna jaka jestem w stanie zrobic czy srednia jakas?
Na duże partie zostań przy 3 seriach.
Na małe partię zostań przy 2 seriach.
Pozdrawiam.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
Napisano Ponad rok temu
Małe partie 10,12 powtórzeń
Ciężar dobierasz w zależności od warunków jesli trenujesz z kimś i masz asekuracje to ciężar tak dobierasz by ostatnie powtórzenie było do upadku mięśniowego .
A jesli trenujesz sama to tak dobierasz by ostatnie powtórzenie wykonać z drobnym zapasem sił.
Pisze o ćwiczeniach typu przysiady i wyciskania.
A pozostałych ćwiczeniach robisz do upadku mięśniowego.
Napisano Ponad rok temu
Dziekuje Wam za rady.Trzymajcie kciuki
Napisano Ponad rok temu
Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia
Zapraszam na mój fanpage