Skocz do zawartości


Zdjęcie

Gluten - jak to naprawdę jest


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

ŁukaszT
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sporty walki kilka walk stoczonych amatorsko , sporty sylwetkowe
  • Staż [miesiące]:Sama siłownia na 100% to 12
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:112 -chyba :)
  • Pas [cm]:90
  • Udo [cm]:nie pamiętam
  • Przysiad [kg]:170
  • Wyciskanie [kg]:130
  • Martwy ciąg [kg]:nie wiem :)
  • Waga [kg]:88

Napisano Ponad rok temu

Gluten - jak to naprawdę jest
Cześć .
Nie wiem do końca czy w dobrym dziale ale mam pytanie o gluten ? Jak to jest , jecie czy nie jecie - Chodzi mi o ciemne pieczywo głównie , grachamki i rzeczy tego typu ?? Przez miesiąc starałem się go unikać i mówiąc szczerze wielkich zmian nie zauważyłem a podchodziłem do tego uczciwie . Jedyne co to wydaje mi sie ze mięsień jest lepszej jakość ale moze to złudzenie ?
Pozdro
  • 0

Maksym Riznyk
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4373 postów
  • Pomógł: 203
358
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Street Workout - It's my Way !!!
  • Staż [miesiące]:96
  • Wzrost [cm]:177
  • Waga [kg]:81

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest

Akurat moja żona ma wykrytą celiakie - wiadomo , unika = czuje się dobrze. 
Zje = problemy z trawieniem ect...
W moim przypadku jadłem całe życie sporo chleba, w różnych postaciach. 
NA 1 miesiąc wszedłem na dietę opata na mące ryżowej, kukurydzianej, wafle ryżowe...
Zauważyłem, że organizm jak by byl lżejszy fajne uczucie lekkości. 
Osobiście uważam, że jeżeli nie mamy zdrowotnych problemów to całkowicie nie warto wyłączać ten składnik. 
Np u mnie 2 razy w tygodniu ląduje chleb, bułka, precel ect...wiem, że są szkoły w Polsce osoby których jak by przeczytali to co napisałem zjedli by mnie :D akceptują tylko absolutną eliminacje glutenu 


  • 0
Zapraszam do śledzenia kanału na YouTube
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

ŁukaszT
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sporty walki kilka walk stoczonych amatorsko , sporty sylwetkowe
  • Staż [miesiące]:Sama siłownia na 100% to 12
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:112 -chyba :)
  • Pas [cm]:90
  • Udo [cm]:nie pamiętam
  • Przysiad [kg]:170
  • Wyciskanie [kg]:130
  • Martwy ciąg [kg]:nie wiem :)
  • Waga [kg]:88

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
No i chyba tez tak zrobię , po prostu ograniczę go od czasu do czasu , dzięki za odpowiedz jeszcze ktoś cos ?
  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
Ja nie jem glutenu praktycznie wogole poprostu jestem na diecie Paleo gdzie glutenu się unika..
  • 1

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
  • Pomógł: 174
388
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest

Ja natomiast nie stronię od pieczywa :) W tym tygodniu mam śniadanie (jajecznica z 3 jaj + warzywa) z dodatkiem 3 kromek chleba. Oczywiście decyduję się na ciemne i pełnoziarniste pieczyw. Co do samego glutenu....też swego czasu unikałem go jak ognia i podobnie jak maksym bazowałem tylko na waflach ryżowych. Czy odczułem różnicę? Szczerze ciężko mi stwierdzić...


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


ŁukaszT
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sporty walki kilka walk stoczonych amatorsko , sporty sylwetkowe
  • Staż [miesiące]:Sama siłownia na 100% to 12
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:112 -chyba :)
  • Pas [cm]:90
  • Udo [cm]:nie pamiętam
  • Przysiad [kg]:170
  • Wyciskanie [kg]:130
  • Martwy ciąg [kg]:nie wiem :)
  • Waga [kg]:88

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
A w wyglądzie sylwetki ?
  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
To jest ciezko jednoznacznie stwierdzić bo gluten hamuje wchlanianie niektorych substancij odzywczych np minerałów czy witamin i w ten sposób powodować ich niedobory co dobrze sylwetce nie służy..
  • 0

ŁukaszT
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sporty walki kilka walk stoczonych amatorsko , sporty sylwetkowe
  • Staż [miesiące]:Sama siłownia na 100% to 12
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:112 -chyba :)
  • Pas [cm]:90
  • Udo [cm]:nie pamiętam
  • Przysiad [kg]:170
  • Wyciskanie [kg]:130
  • Martwy ciąg [kg]:nie wiem :)
  • Waga [kg]:88

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
A laktoza ? Tak z innej beczki ? Zauważyłem ze swoich obserwacji ze jestem bardziej wzdety
  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
Z laktoza to jest sprawa inwidulalna wszystko zależy od tolerancji..
Ale spora część jej nie toleruje
I takie są właśnie objawy wzdęcia gazy bóle brzucha..
  • 0

ŁukaszT
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sporty walki kilka walk stoczonych amatorsko , sporty sylwetkowe
  • Staż [miesiące]:Sama siłownia na 100% to 12
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:112 -chyba :)
  • Pas [cm]:90
  • Udo [cm]:nie pamiętam
  • Przysiad [kg]:170
  • Wyciskanie [kg]:130
  • Martwy ciąg [kg]:nie wiem :)
  • Waga [kg]:88

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
No tak , moze cos w tym być wczoraj widziałem serek wiejski w biedronce niby bez laktozy - troche sie zdziwiłem kupiłem na próbę , do tego grahamek . Po konsumpcji zacząłem mieć właśnie ww objawy data ważności była ok
  • 0

Marquette
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Kobieta

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest

Objawy nietolerancji laktozy po zjedzeniu serka BEZ laktozy?? Trochę bez sensu ;) Ale w ogóle białko krowie jest dosć cieżkostrawne, wiec to tez mogło być przyczyną.


  • 0

mocsilamotywacja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 442 postów
  • Pomógł: 8
39
Neutralna
  • Lokalizacja:Giżycko
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka
  • Staż [miesiące]:10
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:100
  • Pas [cm]:89
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:150
  • Wyciskanie [kg]:100
  • Martwy ciąg [kg]:160
  • Waga [kg]:92

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest

Laktoza, gluten, ciekawe co będzie następne. :)


  • 0

ŁukaszT
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sporty walki kilka walk stoczonych amatorsko , sporty sylwetkowe
  • Staż [miesiące]:Sama siłownia na 100% to 12
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:112 -chyba :)
  • Pas [cm]:90
  • Udo [cm]:nie pamiętam
  • Przysiad [kg]:170
  • Wyciskanie [kg]:130
  • Martwy ciąg [kg]:nie wiem :)
  • Waga [kg]:88

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
Nie no nie popadajmy w paranoje nie po jednym serku
  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
  • Pomógł: 174
388
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest

Wielokrotnie powtarzałem i jeszcze raz powtórzę. Wszystkie te kwestie jak gluten, laktoza i wszelkie nietolerancje/wykluczenia są w dużej mierze sprawą indywidualną. Każdy z nas jest w pewnym stopniu inny więc ciężko ujednolicać.


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


happykate
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest

Oczywiście, że tak.Co do glutenu, to czytałam, że jak się nie ma na niego uczulenia, to nie powinno się z niego rezygnować.


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5442 postów
  • Pomógł: 174
388
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest

To po prostu kolejna moda w świecie zdrowego odżywiania, które zapewne za jakiś czas przeminie. 


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


S14L07
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest

To żaden gluten, muten, kuten.....^ to po prostu problemy trawienne, związane z produkcją enzymów, lub może to mieć także związek z autonomicznym system (mikroflora)... to może być również stres, czy zbyt szybki/wolny pasaż pokarmowy....

Tak, najprościej wyeliminować z diety to co powoduje dolegliwości, ale przyczyna problemów pozostanie.


Użytkownik S14L07 edytował ten post Ponad rok temu

  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
Jak już coś to problemy trawienne nie są wynikiem braku enzymów tylko ewentualnie niedostayeczna ilością soków żołądkowych - czyt- kwas solny"
To on odpowiada za trawienie i wchlanianie bądź nie wchlanianie pokarmów
  • 0

S14L07
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest

Jak już coś to problemy trawienne nie są wynikiem braku enzymów tylko ewentualnie niedostayeczna ilością soków żołądkowych - czyt- kwas solny"
To on odpowiada za trawienie i wchlanianie bądź nie wchlanianie pokarmów

 

 

Tak, możliwe to jest, ale cały układ musi funkcjonować też dobrze, bo jeśli nawet żołądek wydziela dostateczną ilość enzymów to dalej może zabraknąć pozostałych, gdy na przykład wątroba lub trzustka jest uszkodzona. 


Użytkownik S14L07 edytował ten post Ponad rok temu

  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4948 postów
  • Pomógł: 180
660
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Re: Gluten - jak to naprawdę jest
Wątroba jest magazynieriem niektórych skladnikow odżywczych a trzustka to tylko gruczoł odpowiedziwlny za wydzielanie insuliny
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024