Skocz do zawartości


Zdjęcie

Pieczone ziemniaki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

olcio55
  • Użytkownik
  • Pip
  • 38 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano 2 miesiące temu

Pieczone ziemniaki
Siema jak robicie pieczone ziemniaki?
  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3492 postów
  • Pomógł: 129
259
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:80
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:75
  • Waga [kg]:63

Napisano 2 miesiące temu

Re: Pieczone ziemniaki

Zazwyczaj kroję w słupki na wzór frytek lub po prostu na plasterki. Wcześniej marynuje w zalewie z oleju ryżowego i przypraw (pieprz indyjski, czerwona słodka papryka, pieprz biały) aby potem piec w piekarniku na papierze do pieczenia. Od czasu do czasu doglądam żeby poprzewracać ;)


  • 0

klajta
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 778 postów
  • Pomógł: 11
31
Neutralna
  • Lokalizacja:Nowy Dwór Maz.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, siłownia, motoryzacja
  • Staż [miesiące]:jakiś jest
  • Wzrost [cm]:176
  • Biceps [cm] :45
  • Klatka piersiowa [cm]:124
  • Pas [cm]:90
  • Udo [cm]:68
  • Przysiad [kg]:160
  • Wyciskanie [kg]:180
  • Martwy ciąg [kg]:160
  • Waga [kg]:104

Napisano 2 miesiące temu

Re: Pieczone ziemniaki

Ja kroje mniejsze ziemniaki na 4 duże na 6 części. 

Posypuje przyprawą do ziemniaków chyba "prymat", polewam olejem z pestek winogron (na kg ziemniaków ok 40g oleju).

Układam to na siatce która jest w piekarniku, pod spód siatki daje blaszke z papierem pergaminowym ( papier jest na kapiacy olej i wodę z ziemniaków)

Pieke ok 25min z termoobiegiem w temp 175st. Nic nie mieszam nie przewracam. 

Wychodzą przepyszne, zawsze dzieci mi podjadają :-) 


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3492 postów
  • Pomógł: 129
259
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:80
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:75
  • Waga [kg]:63

Napisano 2 miesiące temu

Re: Pieczone ziemniaki

Dobrym sposobem może być także ziemniak z folii aluminiowej - dużą pyrę lekko podgotowujemy (najlepiej w łupce) i gdy będzie troszkę miękka to ją otwieramy (czyt. robimy nacięcie na X). Następnie do środka wsadzamy posiekany czosnek z cebulką i dodajemy trochę oliwki (lub masła), a także przyprawy. Osobiście jeszcze nie testowałem, ale dostałem taki przepis od znajomego. Jak znajdę więcej czasu i zrobię, to dam znać jak wyszło w praktyce ;).


  • 0

mocsilamotywacja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 214 postów
  • Pomógł: 3
16
Neutralna
  • Lokalizacja:Giżycko
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka
  • Staż [miesiące]:10
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :32
  • Klatka piersiowa [cm]:100
  • Pas [cm]:89
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:150
  • Wyciskanie [kg]:110
  • Martwy ciąg [kg]:140
  • Waga [kg]:90

Napisano 2 miesiące temu

Re: Pieczone ziemniaki

Ja zamiast ziemniaków pieczonych bardziej lubię ziemniaki tzw. po cabańsku albo prażone. Przygotowuje się je z dodatkiem kiełbasy, boczku, przypraw, cebuli. Są przyszne i można je jeść z kefirem lub też z jakimś mięsnym dodatkiem :)


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3492 postów
  • Pomógł: 129
259
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:80
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:75
  • Waga [kg]:63

Napisano 2 miesiące temu

Re: Pieczone ziemniaki

Ja zamiast ziemniaków pieczonych bardziej lubię ziemniaki tzw. po cabańsku albo prażone. Przygotowuje się je z dodatkiem kiełbasy, boczku, przypraw, cebuli. Są przyszne i można je jeść z kefirem lub też z jakimś mięsnym dodatkiem :)

 

Przybliż temat bo brzmi naprawdę ciekawie. Choć te dodatki kiełbasy i boczku to raczej polecane dla masujących ;).


  • 0

mocsilamotywacja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 214 postów
  • Pomógł: 3
16
Neutralna
  • Lokalizacja:Giżycko
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka
  • Staż [miesiące]:10
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :32
  • Klatka piersiowa [cm]:100
  • Pas [cm]:89
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:150
  • Wyciskanie [kg]:110
  • Martwy ciąg [kg]:140
  • Waga [kg]:90

Napisano Miesiąc temu

Re: Pieczone ziemniaki

Potrawa jest pyszna, ale na redukcję na pewno się nie nadaje.

 

Przepis jest prosty, możliwy do przygotowania w warunkach domowych, ale oryginalny przepis zakłada, że przygotowuje się go w naczyniu ceramicznym na ognisku bez przykrycia. Jeżeli chcemy zrobić w domu to na zwykłej kuchence, w żeliwnym garnku. Na początek daje się smalec lub skórę z boczku. Musi się to dość dobrze wytopić. Dalej daje się ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki - jak kto lubi), do tego daje cebule, marchewkę w talarkach, plastry kiełbasy, boczku. Niektórzy dodają jeszcze kapustę lub paprykę, ale ja wolę bez. Na sam koniec dodaje się zieleninę np. pietruszkę a na samym końcu te ziemniaki przykrywa się tylko liścmi kapusty. Całość musi się prażyć aż ziemniaki nie będą dobre. Można czasem przewrócić w garnku, ale można też pozostawić do upieczenia. Są naprawdę świetne :)


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3492 postów
  • Pomógł: 129
259
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:80
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:75
  • Waga [kg]:63

Napisano Miesiąc temu

Re: Pieczone ziemniaki

Potrawa jest pyszna, ale na redukcję na pewno się nie nadaje.

 

Przepis jest prosty, możliwy do przygotowania w warunkach domowych, ale oryginalny przepis zakłada, że przygotowuje się go w naczyniu ceramicznym na ognisku bez przykrycia. Jeżeli chcemy zrobić w domu to na zwykłej kuchence, w żeliwnym garnku. Na początek daje się smalec lub skórę z boczku. Musi się to dość dobrze wytopić. Dalej daje się ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki - jak kto lubi), do tego daje cebule, marchewkę w talarkach, plastry kiełbasy, boczku. Niektórzy dodają jeszcze kapustę lub paprykę, ale ja wolę bez. Na sam koniec dodaje się zieleninę np. pietruszkę a na samym końcu te ziemniaki przykrywa się tylko liścmi kapusty. Całość musi się prażyć aż ziemniaki nie będą dobre. Można czasem przewrócić w garnku, ale można też pozostawić do upieczenia. Są naprawdę świetne :)

Brzmi świetnie, dla wszystkich masujących powinno być strzałem w dziesiątkę ;)!


  • 0

juliann449
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Miesiąc temu

Re: Pieczone ziemniaki

Potrawa jest pyszna, ale na redukcję na pewno się nie nadaje.

 

Przepis jest prosty, możliwy do przygotowania w warunkach domowych, ale oryginalny przepis zakłada, że przygotowuje się go w naczyniu ceramicznym na ognisku bez przykrycia. Jeżeli chcemy zrobić w domu to na zwykłej kuchence, w żeliwnym garnku. Na początek daje się smalec lub skórę z boczku. Musi się to dość dobrze wytopić. Dalej daje się ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki - jak kto lubi), do tego daje cebule, marchewkę w talarkach, plastry kiełbasy, boczku. Niektórzy dodają jeszcze kapustę lub paprykę, ale ja wolę bez. Na sam koniec dodaje się zieleninę np. pietruszkę a na samym końcu te ziemniaki przykrywa się tylko liścmi kapusty. Całość musi się prażyć aż ziemniaki nie będą dobre. Można czasem przewrócić w garnku, ale można też pozostawić do upieczenia. Są naprawdę świetne :)

Super przepis. Prosty w wykonaniu.


  • 0

Paulina91
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:fitness i gotowanie
  • Wzrost [cm]:165
  • Waga [kg]:50

Napisano Miesiąc temu

Re: Pieczone ziemniaki

jeśli możesz użyć tłuszczyu to możesz pokroić ziemniaki w słupki lub talarki, skropić nieco olejem lub oliwą i piec w piekarniku tak jak frytki, można też upiec ugotowane ziemniaki (wstadzić je na chwilę z przyprawami do piekarnika, aż się zrumienią), beztłuszczowo można upiec ziemniaka z folii aluminiowej lub takiej do pieczenia, do smaku można najwyżej dorzucić trochę masełka po wyjęciu pyrów ;)


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3492 postów
  • Pomógł: 129
259
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:80
  • Wyciskanie [kg]:65
  • Martwy ciąg [kg]:75
  • Waga [kg]:63

Napisano Miesiąc temu

Re: Pieczone ziemniaki

Ewentualnie zamiast foli aluminiowej możesz użyć papieru do pieczenia. Pamiętaj jednak żeby wtedy co jakiś czas obracać ziemniaki by nie uległy przypaleniu ;).


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017