Gluten - jak to naprawdę jest
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem do końca czy w dobrym dziale ale mam pytanie o gluten ? Jak to jest , jecie czy nie jecie - Chodzi mi o ciemne pieczywo głównie , grachamki i rzeczy tego typu ?? Przez miesiąc starałem się go unikać i mówiąc szczerze wielkich zmian nie zauważyłem a podchodziłem do tego uczciwie . Jedyne co to wydaje mi sie ze mięsień jest lepszej jakość ale moze to złudzenie ?
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Akurat moja żona ma wykrytą celiakie - wiadomo , unika = czuje się dobrze.
Zje = problemy z trawieniem ect...
W moim przypadku jadłem całe życie sporo chleba, w różnych postaciach.
NA 1 miesiąc wszedłem na dietę opata na mące ryżowej, kukurydzianej, wafle ryżowe...
Zauważyłem, że organizm jak by byl lżejszy fajne uczucie lekkości.
Osobiście uważam, że jeżeli nie mamy zdrowotnych problemów to całkowicie nie warto wyłączać ten składnik.
Np u mnie 2 razy w tygodniu ląduje chleb, bułka, precel ect...wiem, że są szkoły w Polsce osoby których jak by przeczytali to co napisałem zjedli by mnie akceptują tylko absolutną eliminacje glutenu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja natomiast nie stronię od pieczywa W tym tygodniu mam śniadanie (jajecznica z 3 jaj + warzywa) z dodatkiem 3 kromek chleba. Oczywiście decyduję się na ciemne i pełnoziarniste pieczyw. Co do samego glutenu....też swego czasu unikałem go jak ognia i podobnie jak maksym bazowałem tylko na waflach ryżowych. Czy odczułem różnicę? Szczerze ciężko mi stwierdzić...
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale spora część jej nie toleruje
I takie są właśnie objawy wzdęcia gazy bóle brzucha..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Objawy nietolerancji laktozy po zjedzeniu serka BEZ laktozy?? Trochę bez sensu Ale w ogóle białko krowie jest dosć cieżkostrawne, wiec to tez mogło być przyczyną.
Napisano Ponad rok temu
Laktoza, gluten, ciekawe co będzie następne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wielokrotnie powtarzałem i jeszcze raz powtórzę. Wszystkie te kwestie jak gluten, laktoza i wszelkie nietolerancje/wykluczenia są w dużej mierze sprawą indywidualną. Każdy z nas jest w pewnym stopniu inny więc ciężko ujednolicać.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, że tak.Co do glutenu, to czytałam, że jak się nie ma na niego uczulenia, to nie powinno się z niego rezygnować.
Napisano Ponad rok temu
To po prostu kolejna moda w świecie zdrowego odżywiania, które zapewne za jakiś czas przeminie.
Napisano Ponad rok temu
To żaden gluten, muten, kuten.....^ to po prostu problemy trawienne, związane z produkcją enzymów, lub może to mieć także związek z autonomicznym system (mikroflora)... to może być również stres, czy zbyt szybki/wolny pasaż pokarmowy....
Tak, najprościej wyeliminować z diety to co powoduje dolegliwości, ale przyczyna problemów pozostanie.
Użytkownik S14L07 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To on odpowiada za trawienie i wchlanianie bądź nie wchlanianie pokarmów
Napisano Ponad rok temu
Jak już coś to problemy trawienne nie są wynikiem braku enzymów tylko ewentualnie niedostayeczna ilością soków żołądkowych - czyt- kwas solny"
To on odpowiada za trawienie i wchlanianie bądź nie wchlanianie pokarmów
Tak, możliwe to jest, ale cały układ musi funkcjonować też dobrze, bo jeśli nawet żołądek wydziela dostateczną ilość enzymów to dalej może zabraknąć pozostałych, gdy na przykład wątroba lub trzustka jest uszkodzona.
Użytkownik S14L07 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zamiana składników-dieta
- Ponad rok temu
-
Zdrowy burger
- Ponad rok temu
-