Swego czasu robiłem ryż z brukselką oraz kurczakiem, który zapiekałem w naczyniu żaroodpornym. Poniżej, przyśpieszony przepis.
Podstawą jest zrobienie bulionu warzywnego, a więc gotujemy standardową włoszczyznę jak na rosół Przepisów jest mnóstwo w sieci więc nie będę rozmieniał się na drobne.
Mięso marynujemy w ulubionych przyprawach. następnie grillujemy na patelni teflonowej.
Do naczynia żarodopornego wsypujemy ryż, który zalewamy bulionem i dodajemy do tego przygotowane wcześniej mięso. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem do momentu aż ryż napęcznieje warzywnym wywarem i całkowicie przejdzie smakiem bulionu. Co jakiś czas mieszamy całość. Gdy uzyskamy już takowy efekt, na ostatnie kilka chwil zdejmujemy pokrywę aby górna część ryżu była spieczona.
Osobno gotujemy brukselkę i podajemy z ryżem oraz mięsem na talerzu.