Witajcie,
Na wstępie nadmienię, że choć mam 23 lata, borykam się z trzema poważnymi chorobami (w tym serce i nerki), które powodują, że nie mogę stosować typowej diety na masę (zero cukru, zero kasz, ryżu, ziemniaków, makaronów, chleba etc.) oraz większości suplementów. Co najmniej połowę kalorii uzupełniam w postaci różnych tłuszczy.
Mogę za to stosować aminokwasy i białko. Brakuje mi w diecie pełnowartościowych białek zwierzęcych, które naturalnie staram się pozyskiwać z gotowanych jajek, piersi / polędwicy z kurczaka (czasem także inne mięsa) oraz ryb. Wychodzi tego dziennie 60-70g + 50g białka roślinnego
Budżet - ok. 200 zł msc
Moja propozycja planu uzupełniającego ilość budulca w diecie.
Waga - 65kg
Dni nietreningowe:
- 2x dziennie 30g Ostrovit WPC 80 przed południem i wczesnym wieczorem (po posiłku)
- 2x dziennie 5g Ostrovit Glutamina po przebudzeniu i przed pójściem spać
- 2x dziennie 5g Ostrovit BCAA 2:1:1 po przebudzeniu i przed pójściem spać
Dni treningowe (workouty odbywają się kolo południa i są stosunkowo krótkie - ok 30-40 minut)
- 2x dziennie 5g Ostrovit Glutamina - zaraz po treningu i przed pójściem spać
- 2x dziennie 5g Ostrovit BCAA 2:1:1 - zaraz po treningu i przed pójściem spać
- 1x dziennie 30g Ostrovit WPI 90 - 30 min po treningu (po posiłku)
- 1x dziennie 30g Ostrovit WPC 80 - 2-3 godziny po treningu (po posiłku)
Co sądzicie o takim planie?
Czy jest sens stosować aminokwasy wraz z odżywką białkową w jednej porcji potreningowej?
Co stosować razem z BCAA / Glutaminą, aby zwiększyć ich biodostępność - kompleks witamin z grupy B?
Co sądzicie o stosowaniu BCAA / Glutaminy przed pójściem spać, aby stymulować wyrzut somatropiny i/lub innych czynników anabolicznych?
Użytkownik Jacgues edytował ten post Ponad rok temu