Witam z tej strony rasowy ektomorfik!
Mam 22 lata i ważę 58-60 kilo przy wzroście 177cm, jestem ektomorfikiem i mimo bardzo zróżnicowanych diet nigdy nie udało mi się przytyć. Kiedyś uprawiałem bardzo dużo sportu, niestety od kilku lat prowadzę kompletnie osiadły tryb życia.
Chciałbym dla własnego zdrowia, samopoczucia, poprawy prezencji, nabrania sił i przede wszystkim nabrania na wadze - zacząć trenować oraz poddać się rozsądnej diecie. Nie jest to już moje pierwsze podejście do tematu, w swoim życiu próbowałem 2 albo 3 razy, niestety za każdym razem mimo szczerych chęci byłem zniechęcany już na początku. Nikt tak naprawdę nie potrafił udzielić mi trafnych porad, ani nie miał ochoty przyjrzenia się mojemu przypadkowi w sposób bardziej zaangażowany i rzetelny niż podrzucenie paru linków do artykułów.
Obecnie studiuję i zajmuję się dodatkowo kilkoma innymi zajęciami więc z czasem bywa różnie ale jeśli ktoś wskaże mi sensowną drogę, która da nadzieję, że wysiłek, czas i pieniądze nie pójdą na marne to jestem w stanie się w pełni podporządkować, zmodyfikować swój styl życia, a co najważniejsze uwierzyć, że zmiana nie jest niemożliwa i przy zapale i systematycznej pracy jest prostsza niż się może wydawać.
Tak jak mówiłem mam zerową wiedzę w tej materii więc proszę nie zasypujcie mnie artykułami i linkami do innych postów o podobnej problematyce, z góry dziękuję za poświęcony czas temu kto jak facet do faceta opowie mi jak o budowie cepa co trzeba zrobić i da nadzieję, że to ma sens.
Pozdrawiam!