Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

BartekA
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Rok temu

Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Witam
zacząłem jeść masowo ryż z kurczakiem. 
Chciałbym sie zapytać, jak można przyrządzić dobrze ryż aby nie był suchy. czy można stosować jakieś sosy (jakie?)?

Gdy robie sobie jedzenie robie też rodzinie, to własnie one nalegają na suchy ryż  :D


  • 0

Olosek
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2700 postów
  • Pomógł: 74
227
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dolnośląskie
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sport w każdej postaci, hip-hop, muzyka klubowa, telefony, rowery.
  • Staż [miesiące]:od września 2013
  • Wzrost [cm]:185
  • Wyciskanie [kg]:130(zima 2014/15)
  • Martwy ciąg [kg]:195 (zima 2015/2016)
  • Waga [kg]:Nie zadowala :D

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Wszelkiego rodzaju sosy, mój ulubiony to śmietanowo-paprykowy :) A jeśli idziemy tym tropem to ja zawsze do kurczaka dodaje ryż i łączę w jedno danie, żeby nie był suchy :) 


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4544 postów
  • Pomógł: 158
319
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Sosy możesz bez problemu przygotować na bazie soku z warzyw i mięsa w trakcie smażenia. Wystarczy jedynie dodac nieco serka wiejskiego bądź jogurtu greckiego i nieco wzbogacić ulubionymi przyprawami. Nikt nie powiedział, że sosy muszą być gęste i ociekać znaczną ilością tłuszczu.


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4059 postów
  • Pomógł: 147
514
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż
Możesz również po ugotowaniu ryżu dorzucic, łyżkę koncentratu pomidorowego, lub Kurkumy, dla urozmaicenia smaków...
  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4544 postów
  • Pomógł: 158
319
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Także jak sam widzisz, problem urozmaicenia jałowego smaku niektórych potraw okazuje się niczym trudnym - wystarczy nieco popuścić wodze fantazji i zaufać swoim umiejętnościom kulinarnym ;)


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4059 postów
  • Pomógł: 147
514
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż
Kiedyś swojego czasu, jak jeszcze jadalem, ryż to dodawałe do ryżu,
,, suszona krew" wieprzowa, taka krótką, używa się jako dodatku do wyrobu kaszanek.. ( Można kupić w sklepie wendliniarskim)
taka suszona plazma krwi, zawiera dodatkowo sporo Białka
ok 80-90%
to taka ciekawostka..
  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4544 postów
  • Pomógł: 158
319
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Dobrze wiedzieć o takich rzeczach, z pewnością ktoś z tego skorzysta jeżeli bardzo dba o makrosy ;) Choć przyznam szczerze, że sam raczej bym nie skorzystał ze zwierzęcej krwi jako dodatku do jedzenia ;)


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4059 postów
  • Pomógł: 147
514
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż
Mało, kto o tym wie ale taka krew, jest powszechnie stosowana jako dodatek, do kiełbas, wędlin i td.. w celu, uzyskania koloru.. ( Barwnik) a, kto nie lubi sobie zjeść np Kaszanki? która ma spory dodatek ( dobram kaszanka powinna mieć)
  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4544 postów
  • Pomógł: 158
319
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Ja osobiście nie przepadam za kaszanką :X Niestety, ale totalnie moje smaki ;)

 

Jednak korzystając z okazji polecam zaopatrzyć się w kasze owsianą - po prostu mega dodatek do obiadu i kapitalna odskocznia od wszystkich popularnych źródeł węglowodanów.


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


morgan
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Niestety ciężko dostać dobrą kaszankę, która nie ma jakiegoś starego i niesmacznego tłuszczu. Pomimo, że lubię kaszankę, to zrezygnowałem z jej jedzenia. Raz że jest dosyć tłusta, a dwa że właśnie często jakość tego tłuszczu pozostawia wiele do życzenia.


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4544 postów
  • Pomógł: 158
319
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Mnie zawsze uczono aby kupować tylko pewne mięso, które jest ciężko "podrobić" bądź oszukać na składzie - mowa tu o filetach czy polędwicach. Oczywiście od czasu do czasu sam kupuję podroby, ale skutecznie wyleczyłem się z kupowania pakowanego mięsa mielonego i wolę poprosić sprzedawcę aby to zrobił na poczekaniu, Żeby mieć pewność co jem.

 

Dlatego właśnie nie jadam kaszanki, ale co kto lubi ;).


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4059 postów
  • Pomógł: 147
514
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż
Przedewszystkim należy nauczyć sie czytać składu..
jeśli chodzi o podroby typu watrobka, serduszka i td. to akurat nie, są , Oszukiwane"
bo to poprostu by sie nie opłacało bo są za tanie..
  • 0

Zuczek91
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Te podroby są często świetne jeśli chodzi o układanie taniej diety


  • 0

Haroldek48
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4059 postów
  • Pomógł: 147
514
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dabrowa Gornicza
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Wielki Mistrz, Iron Guru Vince, Gironda, Wyznaczył droge Która zamierzam, iść..
    nikt nie mówił że będzie Łatwo!!
  • Staż [miesiące]:Od 2000 roku
  • Wzrost [cm]:175
  • Biceps [cm] :48
  • Klatka piersiowa [cm]:128
  • Pas [cm]:84
  • Udo [cm]:67
  • Przysiad [kg]:170 x 2
  • Wyciskanie [kg]:140x2/ 120x 6/
  • Martwy ciąg [kg]:220x 3 / 240kg x1
  • Waga [kg]:86

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż
Dokładnie, wiele osób ma problemy, z dieta twierdząc że ich nie stać na bialko, tymczasem niekiedy można kupic, kg miesa podrobowego w którym, jest białka dobrej jakości +170g "
taniej niż Kg chleba...
  • 0

morgan
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Ajej.. tak Panowie mówicie o tych podrobach.. aż się chyba przejdę zaraz do rzeźnika i kupie trochę tej "dobroci" na pierogi z mięsem ^^


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4544 postów
  • Pomógł: 158
319
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Podroby stanowią bardzo dobrą alternatywę dla osób, które nie mogą przeznaczyć dużego budżetu na dietę. Podobnie jak i jajka.

 

Za przykład dobrego działania wątróbki może posłużyć Bling - niepełnosprawny kulturysta z Polski. Sam potwierdza, ze miał ograniczone środki na swoją dietę dlatego w głównej mierze wykorzystywał podroby ;).


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


panijulia

panijulia
  • Zabanowany(a)
  • Pip
  • 11 postów
  • Pomógł: 0

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Ja ostatnio zaczęłam kupować ryż sypki, a nie w torebeczkach. Wydaje mi się lepszy po ugotowaniu. Podczas gotowania solę i dodaję kurkumę. Staram się pilnować momentu, w którym ryż będzie ugotowany, ale nierozgotowany. Udało mi się już to opanować do perfekcji. Od kiedy trzymam dietę, stosuję spalacz tłuszczu www.trizer.pl  i ćwiczę, czyli ogólnie, od kiedy zmieniłam nawyki żywieniowe to w moim jadłospisie pojawiło się więcej produktów, za którymi wcześniej nie przepadałam. Udaje mi się teraz je tak przygotowywać by smakowały mi.



Rafino
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Szerze mówiąc nigdy nie gotowałem i nie jadłem ryżu z kurkumą ale pomysł moim zdaniem świetny


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4544 postów
  • Pomógł: 158
319
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Kurkuma to trochę mniej pikantne curry. Jakby nie patrzeć to główny składnik tej mieszanki przypraw. Ja ostatnio dorwałem przyprawę wykorzystującą suszone pomidory, szczypiorek i sól morską. Idealny dodatek do dań z makaronem, szpinakiem bądź pomidorami !


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


Jarnaś
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Kostrzyn
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:sport, muzyka

Napisano Rok temu

Re: Ryż- jak przyrządzić dobrze ryż

Ja nigdy nie dodaje kurkumy do swoich dań jakoś zraża mnie ten żółty kolor a smaku jakoś szczególnie nie czuję


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017