Cześć. Zastanawia mnie jaki jest najwydajniejszy sposób treningu [ilość powtórzeń, czas przerw między seriami, tempo jednego powtórzenia, ilość serii], aby osiągnąć niewiarygodną liczbę powtórzeń w jednej serii. wymieniając elementy treningu pominąłem ciężar, bo mam na myśli ćwiczenia Kalisteniczne. Dokładnie chodzi mi o podciąganie.
Załóżmy ze jest to najbardziej klasyczne podciąganie nachwytem na szerokość barków. Isnieje bardzo znany i skuteczny program 50 podciągnięć. budowa tego programu jest specyficzna: 5 serii [2 min przerwy miedzy seriami] serie charakteryzują się tym że druga i ostatnia są większe od pozostałych, jest to pewien sposób na przekazanie dobrych bodźców naszym mięśniom, nie zwiększając obciążenia.
Więc moje pytania brzmią:
1.Jaki jest najefektywniejszy sposób aby osiągnąć ogromną liczbę powtórzeń w jednej serii [np. 70 podciągnięć ][podciągnięć czystych a nie crossfitowego szajsu!]]??
2.Jak zaradzić stagnacji i przełamać się przez moment gdy progres w danym ćwiczeniu się zatrzyma. [chodzi mi tu o kombinacje ćwiczeń, odpowiednie przerwy, cykle danego ćwiczenia]??
Maxymalna Ilość powtórzeń
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pytanie 1 i 2 są ze sobą powiązane.
według mnie najlepszą metodą jest piramidka
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7....
No i właśnie, dochodzimy np do poziomu 20 podciągnięć i stoimy w miejscu.
Postęp możemy złapać jeżeli zwiększymy ilość treningów np. pompki na poręczach czy zwykłych pompkach.
Najczęściej to pomaga i znowu dochodzimy do kolejnych 27 powtórzeń. Przy takiej ilości możemy juz
kombinować z ciężarami, tzn zawieszamy na pas parę kilo i tak samo wykonujemy piramidkę lub według inej
metody (o tym pisałem art. na stronie głównej w dziale Street Workout zapraszam do przeczytania).
Dla innych pomaga wprowadzenie izometrii, wykonujesz np 10 podciągnięć i nie schodzisz z drążka tylko
fiksujesz brodę nad rurką i wisisz 10 sekund, potem środek 10 sekund i na wyprostowanych rękach 10
sekund. Różnego rodzaju wiszenie w podciągnięciu na jednej ręce.
Pozdrawiam
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]