Witam
Pracuje na produkcji przez 8h dziennie przerzucając i pracując głównie rękami obciążając plecy i barki. Po pracy chwila odpoczynku i lecę na siłownię. Diete mam ale jestem przemęczony i trening na siłowni nie daję takich efektów jak bym chciał. Czy BCAA lub inne aminokwasy spożywane przed/w trakcie/po pracy pomogły by mi budować masę mięśniową? Dodam że z samej pracy przy diecie bez siłowni zauważyłem rozbudowę "motyli" i reszty pleców a szczególnie najszerszy.
Pozdrawiam Mateusz.
Praca fizyczna 8h + trening - odżywka antykataboliczna
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bez odpowiedniej diety i informacji o stazu treningowym ciężko jest cokolwiek polecić. W ciemno proponowałbym sprawdzić skład Scitec Jumbo Professional bądź BSN Cellmass. Jednak o wiele lepiej będzie jeżeli podasz nam nieco więcej szczegółów.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Witam ponownie,
Diete trzymam. Mam ułożoną przez pewnego dietetyka. Kaloryczność:według dietetyka 1862 kcal
Staż treningowy to łącznie około 1.5 roku
waga 77kg
wzrost 180cm
Dorzucę więcej informacji gdy znajdę czas.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Co do bcaa , nie spowoduje wzrostu twojej masy a jedynie spowoduje ochrone twoich miesni.
Jezeli mowa o rozbudowie poszedlbym w nadwyzke kcal .
Stosujac odpowiednia diete i praca fizyczna nie bedzie klopotem w zdobywaniu kg
Napisano Ponad rok temu
dieta, przy pracy fizycznej 1800kcl, niewiem, co za dietetyk Ci ją, układał ale, według mnie to nidozywienie...
niewim, kto mu dał papiery dietetyka..
pozdro..
sam pracuje, w hutnictwie, na zmiany, w systemie czterobrygadowwym, i wiem co znaczy, praca fizyczna i trening,..
Napisano Ponad rok temu
Zwiększ kaloryczność. To chyba najlepsze rozwiązanie na początek - jeżeli to nie pomoże warto zainwestować w odzywkę typu Bulk → preparat białkowo-węglowodanowy, gdzie wzajemny stosunek wynosi zazwyczaj 50:50. Co więcej, shake z odżywki będziesz mógł zabierać ze sobą do pracy i uzupełniać składniki odżywcze w konkretnych momentach.
Napisano Ponad rok temu
Witam ponownie. Z braku czasu rzadko mam czas tu wejść. Prześlę tą Dietę, którą mam i niech ktoś mi powie czy coś z nią nie tak. BMR żeby przytyć obliczyłem dla siebie między 3600-3900 kcal. Dostałem na 30 dni niby każdy miałbyć inny. Prześlę na 7 dni gdyż się powtarzają.
DZIEŃ I
1. bułka grahamka (2 sztuki); szynka z kurczaka (4 plastry); ogórek zielony do kanapki plastry/
pomidor do kanapki
2. 5 łyżek płatków musli; jogurt naturalny ( małe opakowanie ); pestki z dyni (3 łyżeczki)
3. zupa pomidorowa (300 ml); pierś z kurczaka gotowana ( 200g); brokuły ( 100g)
4. arbuz ( 150 g)
5. warzywa na patelnię (300 g)
DZIEŃ II
1. chleb pełnoziarnisty (2 kromki); ser biały twarogowy na kanapki; ogórek zielony do kanapki
plastry/ rzodkiewka
2. jogurt naturalny (małe opakowanie); chlebek chrupki (2 kromki)
3. zupa pomidorowa (300 ml); pierś z kurczaka gotowana ( 200g); kalafior (100g)
4. galaretka ( 250 g)
5. sałatka z włoszczyzny ugotowanej ( 180 g); ryż brązowy ( szklanka)
DZIEŃ III
1. chleb pełnoziarnisty (2 kromki); ser biały twarogowy na kanapki; pomidor (średniej wielkości);
rzodkiewka
2. gruszka, jogurt naturalny ( małe opakowanie); płatki musli ( 5 łyżek)
3. pierś z kurczaka gotowana ( 190 g); 2 średnie ziemniaki; liście sałaty (5 sztuk) skropione cytryną
4. kiwi z 6 łyżeczkami serka wiejskiego (pokroić na kawałki i wymieszać)
5. sałatka ugotowany brokuł (5 średniej wielkości kwiaty); papryka czerwona ( ½ ) ryż brązowy
( opakowanie 1) sos jogurt naturalny (3 łyżki); starty ząbek czosnku
1. chleb pełnoziarnisty (2 kromki); szynka z kurczaka gotowanego (2 plastry); pomidor (średniej wielkości); ogórek, sałata
2. jabłko; kefir
3. pieczona sola ( 200g); 2 pieczone ziemniaki; sałatka z marchwi (zetrzeć na tarce, skropić cytryną, można dodać kawałki ananasa dla smaku)
4. pomidor (3 średnie sztuki) nadziewane serkiem [wyjąć gniazda nasienne, nafaszerować
serkiem lekkim ze szczypiorkiem]
5. warzywa na patelnię ( 270g)
DZIEŃ V
1. Płatki owsiane (5 łyżek ) ; ( szklanka mleka); otręby (2 łyżki); pomarańcze
2. banan; maślanka (małe opakowanie)
3. Zupa fasolowa ( 300ml) + tuńczyk w sosie własnym
4. marchewka (starta – 1 średniej wielkości) z jabłkiem (1 średniej wielkości) i sokiem z cytryny
5. 2 kromki chleba słonecznikowego; biały serek twarogowy ze szczypiorkiem i pietruszką
DZIEŃ VI
1. jajecznica z samego białka (2 sztuki) ; chleb słonecznikowy (1 kromka) ; ogórek plastry na kanapkę
2. jogurt naturalny (małe opakowanie); 2 plastry ananasa
3. zupa fasolowa ( 300ml); szpinak ( 170 g); jajo ( na twardo)
4. kalarepa (średniej wielkości)
5. 2 kromki chleba słonecznikowego; szynka (2 plastry); ogórek zielony na kanapki; szczypiorek;
rzodkiewka
DZIEŃ VII
1. Chleb słonecznikowy (2 kromki); serek grani do kanapek posmarować ; szczypiorek; papryka
2. pieczywo chrupkie (2 kromki); jabłko
3. pulpety z mięsa mielonego z indyka [najlepiej samemu zmielić] ( 170g); makaron brązowy ( 1
szklanka); marchewka gotowana ( szklanka)
4. maślanka (małe opakowanie); pomarańcze
5. warzywa na patelnię ( 270g)
W razie potrzeby mogę dodać też plan treningowy.
Napisano Ponad rok temu
za mało białka w diecie wyrzucanie żółtek z jaj to już objaw skrajnej patologi..
Napisano Ponad rok temu
Dieta z ,, Dupy"
za mało białka w diecie wyrzucanie żółtek z jaj to już objaw skrajnej patologi..
Też tak myślałem ale gość twierdził, że za dużo tłuszczu i powinienem jeść tak jak On chce...
Muszę ją na czasie poprawić, ulepszyć i dać WAM do oceny
BTW: trenuje teraz 3 razy w tygodniu na siłowni i pracuje po 8h fizycznie. Trochę podniosłem kaloryczność i pomagam czasem sobie pijąc Carbo i Białka Izolat.
Mam też pytanie w jakim czasie od wstania rano powinienem zjeść śniadanie? Jem rano raczej rzadko i dopiero w pracy około 1,5-2h po wstaniu z łóżka.
Haroldek48
Myślę, że ta dieta jest adekwatna do ceny... 39zł za diete + plan treningowy to śmieszne pieniądze
I pytanie jeszcze na koniec: Czy to prawda, że jeśli chce wzmocnić swoje kolano to powinienem wykonywać sporo ćwiczeń na łydki?
Pozdrawiam Mateusz
Napisano Ponad rok temu
Śniadanie najlepiej zjeść w momencie gdy wstajemy z łóżka. Zauważ, że przez te umowne 2h Twój organizm jest pozbawiony jakichkolwiek składników odżywczych, wiec skąd ma czerpać energię do pracy ? Wypicie nawet porcji białka z samego rana będzie lepsze niż wyjście do pracy z pustym żołądkiem !
Co do wzmocnienia kolana - należy skupić się przede wszystkim na mięśniu czworogłowym uda oraz przywodzicielach/odwodzicielach. Oczywiście warto ćwiczyć całe kończyny dolne, jednak te partie będą najważniejsze w przypadku wzmocnienia stawu kolanowego.
Napisano Ponad rok temu
Śniadanie najlepiej zjeść w momencie gdy wstajemy z łóżka. Zauważ, że przez te umowne 2h Twój organizm jest pozbawiony jakichkolwiek składników odżywczych, wiec skąd ma czerpać energię do pracy ? Wypicie nawet porcji białka z samego rana będzie lepsze niż wyjście do pracy z pustym żołądkiem !
Co do wzmocnienia kolana - należy skupić się przede wszystkim na mięśniu czworogłowym uda oraz przywodzicielach/odwodzicielach. Oczywiście warto ćwiczyć całe kończyny dolne, jednak te partie będą najważniejsze w przypadku wzmocnienia stawu kolanowego.
I teraz właśnie tak robię, po wstaniu jem dobre śniadanie tj. zazwyczaj owsianka + orzechy/masło orzechowe + jajka lub banan
Na drugie śniadanie jem kanapki z chleba razowy/7 ziaren/fitness itp + szynka kurczak/indyk + warzywa i kilka orzechów zazwyczaj brazylijskie lub włoskie
Obiad kurczak + ryż
Przed treningiem zazwyczaj również ryż + kurczak ewenrualnie zamieniam na makaron/kaszę perłową a mięso w piątek ryba pieczona lub na tygodniu schab pieczony czy indyk. Piję też małą kawę.
Po treningu pije CARBO a 40-60 min po jem kolejny posiłek jak przed treningiem
Na kolacje serek wiejski z warzywami lub twaróg lub jak wracam z pracy zmęczony po 2 zmianie to piję kazeinę 30g CASEIN 100.
Jak mam 1 zmiane wstaję 5;40 i jem:
1 posiłek mniej więcej 6:00
2 śniadanie 8:30
obiad (przerwa w pracy) 11:00
Lunch 13:30
Obiad w domu(przed treningowy) 16:00
Trening zazwyczaj max 18:00
koło 19-20 jem po treningowy
21:30 kolacja
Jak mam 2 zmianę wstaję różnie zazwyczaj koło 8:00
1 posiłek jem 8:30
2 śniadanie 11:00
Obiad 13:30 max 14:00
wyjeżdżam o 14:00 do pracy
16:30 taki podwieczorek
19:00 w przerwie konkretny obiad
21:30 kolacja zazwyczaj w pracy jem owoce + wafle ryżowe
23:00 kończę pracę, kładę się koło 24:00 i piję kazeinę.
Zauważyłem różnicę w samopoczuciu oraz przyrostach mimo, że krótko jeszcze się stosuje ale już jest lekki progres.
Wyliczałem przez aplikacje na telefonie średnio kcal i wychodzi mi różnie: od 3300 do nawet 3800 kcal dziennie.
Przypominam: pracuję fizycznie 8h przerzucam jakieś 2t materiału po 7kg element na wysokość głowy do "magazynku" przy CNC śpię średnio 7-8h i trenuje splitem 3x w tygodniu (klata+tric, plecy+bic, nogi+barki)
Pozdrawiam Mateusz
Użytkownik Taruz edytował ten post Ponad rok temu