Ćwiczę, ale wydaje mi się , że potrzebuję dodatkowego wspomagania. Pomyślałam o suplementach, a konkretnie o kreatynie. Czy kobiety mogą ją brać ? Jak często? W jakiej ilości? Czy to w ogóle ma sens i co mi to da.
Kreatyna dla kobiety
Napisano Ponad rok temu
Sporo pytań. No to tak po kolei. Kreatyna to bardzo popularny suplement do budowy mięśni. Kobiety mogą go brać. Rodzai kreatyny jest całkiem sporo, ale początkujący powinni wybrać coś bez dodatków np. monohydrat kreatyny. Kreatynę niektórzy stosują w cyklach czyli 2-3 miesiące brania, a później przerwa na miesiąc. Niektórzy wolą przyjmować bez przerw. Przerwa nie powinna być zbyt długa, bo po 3 miesiącach niebrania ilość kreatyny w mięśniach wraca do wartości podstawowych czyli takich jakie były przed zażyciem pierwszej dawki. Kreatyna działa na kobiety tak samo jak na mężczyzn – wzrasta siła, szybkość i wytrzymałość. Jeśli się ćwiczy i stosuje dietę następuje rozwój mięśni. Kobiety powinny przyjmować 2-3 g kreatyny dziennie. W te dni w, które nie ćwiczą również. Najlepiej przyjmować ją przed treningiem, albo po treningu. Oprócz kreatyny możesz też stosować białko.
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej będzie autorko tematu jak wpiszesz sobie w wyszukiwarce Google hasło:
Dlaczego aktywne fizycznie kobiety powinny stosować kreatynę?
pierwszy od góry wynik wyszukiwania, to jest to co Cię interesuje.
2 - 3 g kreatyny dziennie, to może być za mało nawet dla kobiety.
Zalecane dawkowanie dla kobiet:
"Kreatyna jest substancją, której stosowanie przynieść może wiele korzyści aktywnym fizycznie paniom. Oprócz wpływu na kondycję fizyczną kreatyna korzystnie oddziałuje także na samopoczucie i funkcje kognitywne. Zalecana dawka dla Pan mieści się w przedziale od 3 do 5g na dobę. Najlepszą porą na przyjęcie kreatyny jest okres powysiłkowy."
Co do formy kreatyny, to TYLKO monohydrat - w proszku lub w kapsułkach, np. Olimp Creatine Mega Caps 1250 mg
lub
Universal Nutrition - Creatine micronized powder - 500g
Monohydrat jest prawdopodobnie najlepszą formą kreatyny i to nie tylko na pierwszy cykl.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
W Szwecji kobiety biorą 5 gr dziennie w dni treningu po siłowni
A w dni bez treningu rano
www.massagepeter.se