siema ;d mam pytanko dotyczące maszyny smitha czy przysiady robiona na tej maszynie działają na inne mięśnie niż przysiady na wolnej sztandze na karku?
Maszyna smitha
Napisano Ponad rok temu
Na smiths'ie nie zrobisz prawidłowego przysiadu, ponieważ maszyna narzuca tor ruchu. Mając nogi bardziej z przodu i robiąc coś w deseń siadów bardziej angażujesz tył uda i pośladki. Mając nogi bardziej z tyłu/pod gryfem i robiąc coś na wygląd kucków bardziej angażujesz czworogłowe uda.
Kolejna rzecz suwnica ogranicza pracę mięśni odpowiedzialnych za stabilizację. Na dłuższą metę dla kolan i bioder też nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Głęboki przysiad high bar na wolnym ciężarze rozwija równo całe udo.
Podsumowując na pewno nie zastępowałbym tym na stałe klasycznych przysiadów, ale jeśli się je podmieni na jakiś czas na pewien okres w niektórych przypadkach może okazać się dobrym rozwiązaniem.
Napisano Ponad rok temu
Kłóciłbym się z tym. Robię siady na szmicie i moje (kontuzjowane) kolana wreszcie przestały dokuczać.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
szmit, ma się nijak, w porównaniu z przysiadem, ze sztanga..
na szmicie, jest łatwiej siąść danym, ciezarem, i nie przekłada się, to, na siłę w siadzie tradycyjnym.
Napisano Ponad rok temu
Kwestia na czym komu zależy. Jak na wyglądzie to i szmit będzie się nadawał jak na sile to tylko wolne ciężary.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Kłóciłbym się z tym. Robię siady na szmicie i moje (kontuzjowane) kolana wreszcie przestały dokuczać.
Ok, nie zmienia jednak to faktu, że zależnie od wersji tak samo wpływa na kolana jak kucki lub niepełne siady.
Napisano Ponad rok temu
Kwestia techniki i ruchu. Wszystko można zrobić poprawnie lub zepsuć
Mateusz Pawlak
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
FBW, plan treningowy, objaśnienie
- Ponad rok temu
-
Pomoc w treningu
- Ponad rok temu
-
JAK POGODZIĆ PRACE FIZYCZNA Z TRENINGAMI ?
- Ponad rok temu
-
Stagnacja mięśni bicepsów
- Ponad rok temu
-
Kalistenika
pit86 - Ponad rok temu
-
Plan treningowy na 100%
- Ponad rok temu
-
Pomoc ;)