Cześć!
Jako, iż planuję swoję "amatorskie" chodzenie na siłownię staniem się efektywniejszym potrzebuję kilku porad w rozpisce porcji.
Wyliczyłem, że moje zapotrzebowanie w przybliżeniu wynosi 2991 Kcal ( nie wiem, czy powinniem dodać trochę Kcal do treningu, bo obliczałem to dzięki poradnikowi na tym forum).
Jestem totalnym nowicjueszem, na siłownię chodziłem około 2miesięcy bardzko amatorsko, aby zapoznać się z ćwiczeniami.
Jednak bez diety co to da?
Potrzebuję rozpiski dań, około 6dań\dzień.
Zaczynają się wakację, więc planuje chodzić na silownię około 3razy na tydzień (wspominam, bo rozumiem, że po treningu danie będzie inne niz w innych dniach).
Pytanie+ Czy chodzenie o róznych godzinach daję inne efekty? Mam letnią pracę, i na silownię chodziłbym gdzieś od 16:00 do 17:30-18:00
Pytanie++ Do jakiego tematu powinienem się udać, a przed wszystkim których ćwiczeń powinnienm unikać, mam 15lat (jesczę rosnę itp.).
Dziękuje za pomoc, i jeżeli coś w moim temacie się nie zgadza to nie bijcie, jestem nowy ;&
Ułożenie diety.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Diet nie układamy, pomagamy by stało się to dziecinnie proste. Na początek oblicz dzienne zapotrzebowanie kaloryczne tutaj: KALKULATOR.
Co do treningu nie ma różnicy, że będzie się on odbywał o innych porach, najważniejsze, żeby w ogóle się odbył
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Więc
- 15% białka: 402 kcal = 101 g
- 55% węglowodanów: 1472 kcal = 368 g
- 30% tłuszczu: 803 kcal = 90 g
Potrzebuję porady, jeżeli chcę w ciągu dnia mieć 6dań to wszystki powinny być taką samą kalorycznosć 100:6= Ileś procent, czy np śniadanie wiecej kolację mniej
Edit: Czy kalkulator który mi dałeś oblicza moje dzienne zapotrzebowanie bez trennigów, jeżeli dolozymy do tego 3/7 po 2h to ile kalori musialbym dodac?
Użytkownik fentales edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli celem jest masa to dodajesz do tego 300 kcal
Białko - ustalamy na 2-2.5g na każdy kilogram masy własnej ( przykładowo osoba ważąca 75kg powinna go spozywać 150g dziennie)
Tłuszcze - ustalamy na 1g na kilogram masy własnej
Węglowodany - powinny stanowić resztę z zapotrzebowania.
Układasz z tego 5-6 posiłków i wrzucasz tutaj a my je ocenimy. Skorzystaj z porad zawartych tutaj : PRZYKŁADOWE DIETY PODSTAWY DIETETYKi.
Co do Twojego pytania, posiłki nie muszą być dokładnie równe, ale też nie może być tak, że rano na śniadanie zjesz przykładowo 1500kcal...
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM