Cześć!
Jako, iż planuję swoję "amatorskie" chodzenie na siłownię staniem się efektywniejszym potrzebuję kilku porad w rozpisce porcji.
Wyliczyłem, że moje zapotrzebowanie w przybliżeniu wynosi 2991 Kcal ( nie wiem, czy powinniem dodać trochę Kcal do treningu, bo obliczałem to dzięki poradnikowi na tym forum).
Jestem totalnym nowicjueszem, na siłownię chodziłem około 2miesięcy bardzko amatorsko, aby zapoznać się z ćwiczeniami.
Jednak bez diety co to da? ![]()
Potrzebuję rozpiski dań, około 6dań\dzień.
Zaczynają się wakację, więc planuje chodzić na silownię około 3razy na tydzień (wspominam, bo rozumiem, że po treningu danie będzie inne niz w innych dniach).
Pytanie+ Czy chodzenie o róznych godzinach daję inne efekty? Mam letnią pracę, i na silownię chodziłbym gdzieś od 16:00 do 17:30-18:00
Pytanie++ Do jakiego tematu powinienem się udać, a przed wszystkim których ćwiczeń powinnienm unikać, mam 15lat (jesczę rosnę itp.).
Dziękuje za pomoc, i jeżeli coś w moim temacie się nie zgadza to nie bijcie, jestem nowy ;&
Ułożenie diety.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Diet nie układamy, pomagamy by stało się to dziecinnie proste. Na początek oblicz dzienne zapotrzebowanie kaloryczne tutaj: KALKULATOR.
Co do treningu nie ma różnicy, że będzie się on odbywał o innych porach, najważniejsze, żeby w ogóle się odbył
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Więc
- 15% białka: 402 kcal = 101 g
- 55% węglowodanów: 1472 kcal = 368 g
- 30% tłuszczu: 803 kcal = 90 g
Potrzebuję porady, jeżeli chcę w ciągu dnia mieć 6dań to wszystki powinny być taką samą kalorycznosć 100:6= Ileś procent, czy np śniadanie wiecej kolację mniej
Edit: Czy kalkulator który mi dałeś oblicza moje dzienne zapotrzebowanie bez trennigów, jeżeli dolozymy do tego 3/7 po 2h to ile kalori musialbym dodac?
Użytkownik fentales edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli celem jest masa to dodajesz do tego 300 kcal
Białko - ustalamy na 2-2.5g na każdy kilogram masy własnej ( przykładowo osoba ważąca 75kg powinna go spozywać 150g dziennie)
Tłuszcze - ustalamy na 1g na kilogram masy własnej
Węglowodany - powinny stanowić resztę z zapotrzebowania.
Układasz z tego 5-6 posiłków i wrzucasz tutaj a my je ocenimy. Skorzystaj z porad zawartych tutaj : PRZYKŁADOWE DIETY PODSTAWY DIETETYKi.
Co do Twojego pytania, posiłki nie muszą być dokładnie równe, ale też nie może być tak, że rano na śniadanie zjesz przykładowo 1500kcal...
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM