
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa. Drobne, żółte ziarenka z charakterystyczną czarną kropką zawierają więcej składników mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Są wśród nich potas, magnez, wapń i fosfor. Ze względu na zawartość błonnika kasza jaglana wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz przyspiesza metabolizm.
1. Moc żelaza
Kaszę jaglaną warto jeść przy anemii. Ziarenka mają ponad 1,5 raza więcej żelaza niż polędwica wołowa. Jest ono oczywiście gorzej przyswajalne, ale gdy podasz kaszę w towarzystwie sałatki z pomidorem, papryką i natką pietruszki, jego wchłanianie się zwiększy.
2. Dla niemowląt
Kleik jaglany można podawać dziecku po ukończeniu 5. miesiąca życia. Takie danie nie zawiera glutenu, więc nie uczula. Ma też sporo białka niezbędnego do wzrostu i rozwoju. Dwie łyżki kaszy rozgotuj w szklance wody, zmiksuj z dodatkiem kilku łyżek mleka matki i gotowe!
3. Przeciw depresji
Jagły ugotowane na mleku z dodatkiem bakalii i orzechów warto podawać osobom zestresowanym. To bogate źródło witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny i niacyny) wspomagających pracę układu nerwowego, łagodzących objawy stresu i depresji.
4. Dla seniorów
Krupnik z kaszą jaglaną to sycące i lekkostrawne danie dla starszych osób. Kasza zawiera sporo lecytyny poprawiającej pamięć i obniżającej poziom cholesterolu. Jest także bogatym źródłem witaminy E opóźniającej starzenie się organizmu.
5. Piękna cera
Kasza jaglana wyróżnia się zawartością krzemionki. Dzięki niej włosy nabierają blasku, paznokcie są mocne, a skóra staje się gładka. Zmiksuj szklankę mrożonych malin, jagód lub truskawek z 4 łyżkami ugotowanej kaszy, łyżką miodu i połową szklanki mleka. Jedz taki deser 2 razy w tygodniu.
6. Oczyszcza organizm
Kasza jaglana gotowana na sypko to idealny dodatek do dań obiadowych dla osób, które jedzą dużo mięsa. Zakwasza ono organizm. Natomiast jagły – w przeciwieństwie do innych kasz – działają alkalizująco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Co jakiś czas możesz przeprowadzić nawet kurację oczyszczającą: przez 2-3 dni jedz wyłącznie kaszę jaglaną z odrobiną masła.
7. Ochrona przed nowotworami
Wzbogacenie diety w kaszę jaglaną warto polecić osobom z wysokim ryzykiem nowotworów (np. tym, w których rodzinie były przypadki raka). Jagły zawierają sporo antyoksydantów, które skutecznie zwalczają szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi komórek rakowych.
Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.
Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.
Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.
Źródło: Polki.pl