Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chłopaki, potrzebuję pomocy!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

kejt
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna
  • Wzrost [cm]:162
  • Waga [kg]:60

Napisano Ponad rok temu

Chłopaki, potrzebuję pomocy!
Witajcie

Nie rozumiem czemu jest tak wiele dostępnych informacji o ćwiczeniach i diecie dla panów, a kobiety są skazane na te bzdury o 1000 kcal, pilatesach i innych takich.

Niby człowiek to człowiek, ale, panowie z reguły chcą być więksi, a panie mniejsze. Ponadto inna jest zawartość % tkanki tłuszczowej, wytrzymałość i zdolności matematyczne z reguły (ja naprawdę nie potrafię sobie obliczyć dokładnej ilości zjedzonego białka, węgli i tłuszczu).

Potrzebuję pomocy. Od miesiąca ostro wzięłam się za siebie. Zaczęłam od zwiększenia ilości białka w diecie, ograniczeniu węglowodanów i cukru. Włączyłam suplementację odżywką białkowa, żeby dobić do min. 100g białka dziennie.
Trzy razy w tyg ćwiczyłam obwodowo na "damskiej" siłowni + aeroby po. W innych dniach czasem chodziłam na fitness. Obecnie planuję rozbić trening na partie góra/dół. Robię dwie tury 2x15 zwiększając stopniowo obciążenie. Na przywodziciele i odwodziciele ud biorę już 65 kg!
Mam więcej siły, super się czuję ciało jest jędrniejsze, ALE NIC NIE SCHUDŁAM. Obwody ruszyły się ledwo o ok. 1 cm, a to w granicy pomiarowego błędu.

Pomocy! Czy powinnam odpuścić siłownię (którą bardzo lubię) i skupić się na aerobach (średnio przepadam) żeby zrzucić parę kilo? Czy może robić więcej powtórzeń z mniejszym obciążeniem? Jeść mniej (wydaje mi się, że jem książkowo), włączyć jakiś fat burner? dodam, że nie mam nadwagi, ale mam z czego schudnąć: 162 cm/61 kg.
  • 0

KAM

Wujek

• Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 3978 postów
105
Bardzo Dobra
  • Staż [miesiące]:Płynę od 2008

Napisano Ponad rok temu

Re: Chłopaki, potrzebuję pomocy!
1 superseria:
- wykroki z hantelkami w rękach 15 powt.
- przysiady ze sztanga 15 powt.

2 superseria:
- uginanie ramion ze sztangielkami z supinacją nadgarstka 15 powt.
- pompki w podporze tyłem 15 powt.

3 superseria:
- wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej 15 powt.
- wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia 15 powt.

4 superseria:
- wyciskanie sztangielek nad głowę stojąc 15 powt.
- brzuszki 15 powt.

W każdej superserii nie robimy odpoczynków pomiędzy ćwiczeniami. Pomiędzy superseriami 30 sekund przerwy. W tym treningu każdą superserie wykonujemy 3 razy.

Po skończeniu treningu wchodzisz na rowerek lub bieżnie i robisz aeroby co najmniej kilkanaście minut.Trening w super seriach daje dobre efekty w spalaniu tkanki tłuszczowej i w rzeźbie :P

Dobrze by było w dnie nie treningowe biegać minimalnie 30-45 minut i do tego trenować brzuch.

trening z mocnegoblogu ale można też zamienić ćwiczenia :)
  • 0

kejt
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

1 superseria:
- wykroki z hantelkami w rękach 15 powt.
- przysiady ze sztanga 15 powt.

2 superseria:
- uginanie ramion ze sztangielkami z supinacją nadgarstka 15 powt.
- pompki w podporze tyłem 15 powt.

3 superseria:
- wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej 15 powt.
- wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia 15 powt.

4 superseria:
- wyciskanie sztangielek nad głowę stojąc 15 powt.
- brzuszki 15 powt.

W każdej superserii nie robimy odpoczynków pomiędzy ćwiczeniami. Pomiędzy superseriami 30 sekund przerwy. W tym treningu każdą superserie wykonujemy 3 razy.

Po skończeniu treningu wchodzisz na rowerek lub bieżnie i robisz aeroby co najmniej kilkanaście minut.Trening w super seriach daje dobre efekty w spalaniu tkanki tłuszczowej i w rzeźbie :P

Dobrze by było w dnie nie treningowe biegać minimalnie 30-45 minut i do tego trenować brzuch.

trening z mocnegoblogu ale można też zamienić ćwiczenia :)

Dzięki wielkie, fajnie wygląda ten trening, ale na mojej siłowni do ławeczek jest zawsze wielki tłum, poza tym trochę mi głupio zajmować chłopakom tam miejsce, oni tam wyciskają porządne ciężary, a ja tam będę machać prawie pustą sztangą. Dużo swobodniej się czuje na przyrządach.
Mamy tam takie małe sztangi do body pumpu jeszcze i mogłabym wyciskać leżąc na stepie w sumie. spróbuję!
Dziękówa, pozdrawiam
  • 0

KAM

Wujek

• Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 3978 postów
105
Bardzo Dobra
  • Staż [miesiące]:Płynę od 2008

Napisano Ponad rok temu

Podstawowy błąd robiony przez kobiety to to że się boją wolnego ciężaru :P
  • 0

Bojka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 314 postów
57
Dobra
  • Zainteresowania:Moje zainteresowania nie ograniczaja sie tylko do silowni itd.choc w wiekszej czesci mojego zycia codziennego sport roznego rodzaju ma dla mnie bardzo duze znaczenie. Jesli mam sie ograniczyc to glownie silownia i sztuki walki.
  • Wzrost [cm]:176
  • Wyciskanie [kg]:150
  • Martwy ciąg [kg]:200
  • Waga [kg]:86

Napisano Ponad rok temu

Witajcie

Nie rozumiem czemu jest tak wiele dostępnych informacji o ćwiczeniach i diecie dla panów, a kobiety są skazane na te bzdury o 1000 kcal, pilatesach i innych takich.

Niby człowiek to człowiek, ale, panowie z reguły chcą być więksi, a panie mniejsze. Ponadto inna jest zawartość % tkanki tłuszczowej, wytrzymałość i zdolności matematyczne z reguły (ja naprawdę nie potrafię sobie obliczyć dokładnej ilości zjedzonego białka, węgli i tłuszczu).

Potrzebuję pomocy. Od miesiąca ostro wzięłam się za siebie. Zaczęłam od zwiększenia ilości białka w diecie, ograniczeniu węglowodanów i cukru. Włączyłam suplementację odżywką białkowa, żeby dobić do min. 100g białka dziennie.
Trzy razy w tyg ćwiczyłam obwodowo na "damskiej" siłowni + aeroby po. W innych dniach czasem chodziłam na fitness. Obecnie planuję rozbić trening na partie góra/dół. Robię dwie tury 2x15 zwiększając stopniowo obciążenie. Na przywodziciele i odwodziciele ud biorę już 65 kg!
Mam więcej siły, super się czuję ciało jest jędrniejsze, ALE NIC NIE SCHUDŁAM. Obwody ruszyły się ledwo o ok. 1 cm, a to w granicy pomiarowego błędu.

Pomocy! Czy powinnam odpuścić siłownię (którą bardzo lubię) i skupić się na aerobach (średnio przepadam) żeby zrzucić parę kilo? Czy może robić więcej powtórzeń z mniejszym obciążeniem? Jeść mniej (wydaje mi się, że jem książkowo), włączyć jakiś fat burner? dodam, że nie mam nadwagi, ale mam z czego schudnąć: 162 cm/61 kg.

Proponuje Ci jak najbardziej zwiekszyc ilosc powtorzen i zmniejszyc ciezary(wieksze ciezary zwiekszasz mase, mniejsze i wieksza ilosc powtorzen beda idealne dla Ciebie) i do tego tak jak mowisz jakis fat burner albo chociaz L-karnityna(Vitalmax w plynie 1+1gratis) do tego aeroby za ktorymi nie przepadasz, niestety mysle ze 2-3razy w tyg.bedziesz musiala sie przemeczyc ale efekty beda napewno :P a i nie boj sie odbierac chlopakom miejsca na laweczce;P P.S ja bym takiej dziewczynie napewno odstapil i chetnie pomogl :)
  • 0
Trenuj ostro albo Wcale!!!

ann11
  • Użytkownik
  • Pip
  • 25 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hej, mam pytanie, czym innym zastapić ćwiczenie: "wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia 15 powt" ?
  • 0

kejt
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Proponuje Ci jak najbardziej zwiekszyc ilosc powtorzen i zmniejszyc ciezary(wieksze ciezary zwiekszasz mase, mniejsze i wieksza ilosc powtorzen beda idealne dla Ciebie) i do tego tak jak mowisz jakis fat burner albo chociaz L-karnityna(Vitalmax w plynie 1+1gratis) do tego aeroby za ktorymi nie przepadasz, niestety mysle ze 2-3razy w tyg.bedziesz musiala sie przemeczyc ale efekty beda napewno :P a i nie boj sie odbierac chlopakom miejsca na laweczce;P P.S ja bym takiej dziewczynie napewno odstapil i chetnie pomogl :)

Dzięki, zwiększam zatem ilośc powtórzeń, postaram sie też ćwiczyć w tempie, marsz pod górę zastapię 20 min treningiem interwałowym, plus aeroby w pozostałe dni. Mam L-karnitynę, będę łykać przed treningiem.

Mam jeszcze jedno pytanko. Cwiczę z reguły późno, potem idę na saunę i wracam do domu k. 22, piję odżywkę białkową i idę lulu:-), może za późno zjadam coś po treningu? Może powinnam zjeść coś jeszcze przed sauną (bo słyszałam coś o kataboliźmie i że organizm zaczyna oszczędzać, jak nie dostanie paliwka szybko po wysiłku)

pozdrawiam chłopaki
:-**
  • 0

kejt
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli ja miałbym wyrazić opinie na ten temat powiem tak. Dla was kobiet trening jest nieco inny. I nie mowie tu przez jakieś czynniki związane z płcią słaba, ale wy po prostu macie inne cele treningowe. Owszem dla laika jest ot ten sam cel , ale dla osoby która w tym siedzi te cele są rożne, bardziej sprecyzowane. Najlepszym treningiem dla kobiet jest opcja góra dół jak sama gdzieś tam wspomniałaś. Mówiąc góra dół mam na myśli górna połowa ciała i dolna czyli nogi i łydki.= Tak powinny trenować kobiety , które chcą mieć zarys mięśni i smukła ładna sylwetkę. Jeśli nie lubisz areobów zrób trening interwałowy poczytaj o specyfice treningu i zastosuj to do rowerku, ewentualnie do biegania.

W swoim treningu stricte siłowni, zastosuj trening na przyrzadach jak wspomniał bojka z większą ilością powtórzeń..
Możesz trenować dwa razy w tygodniu na siłowni albo cztery według czasu lub uznania.

Trening pierwszy i trzeci jeśli będzie opcja 4 dni treningowe.
-przyciąganie drążka wyciągu dolnego--plecy 4x15-12
-ściąganie drążka wyciągu za kark--plecy 4x15-12

-wyciskanie na maszynie na klatkę siedząc--klatka 4x15-12
-rozpiętki na maszynie siedząc, lub rozpietki na skosie--klatka 4x15-12

-wzniosy sztangielek bokiem --barki 4x15-12

-prostowanie ramion na maszynie na triceps--triceps 4x15-12

-uginanie przedramion przy maszynie wyciągu dolnego--biceps 4x15-12

Trening drugi /(czwarty)
-przysiady ze sztangą( głęboki przysiad , jeśli zobaczysz ze rośnie ci mięsień skośny brzucha zbytnio, zrezygnuj bo u kobiet często dochodzi do takowej sytuacji, patrz tez zeby pupa ci przy tym znacznie nie rosła ale kształtowała się)
4x15-12
-wyrosty nóg na maszynie--4x15-12
-jeśli masz na siłowni maszynie a na-pewno jest bo jak mówisz ze siłownia dla kobiet , która działa tak ze po prostu rozszerzasz nogi a maszynie stawia ci opór to zastosuj bo to niezastawione ćwiczenie na wewnętrzna cześć ud.
Hehe a poza tym kiedy w razie nieradzącego sobie mężczyzny mrzesz wykorzystać te silę do uduszenia go 4x25-20
-uginanie na dwugłowe uda leząć 4x15-12
-wspięcia na place ze sztanga albo na maszynie specjalnej do tego. 5x25-20

Przerwy pomiędzy seriami,i 45 sekund -1minuty
Powodzenia

Kevin, dokładnie tak (z niewielkimi różnicami, bo na dane mięśnie mam inne nieco maszyny np. na biceps z taka półeczka co się siedzi) planowałam to robić. Do treningów interwałowych mamy na siłce fajna rozpiskę. Minuta po minucie. O określonych godzinach trener prowadzi też przez megafon trening interwałowy grupowo (jest b. dużo bieżni).

Teraz nic tylko wybierać bikini na lato!
  • 0