Witajcie, mam pytanie/problem. Moglibyście mi ułożyć w miarę możliwości jak najtańszą dietę na masę? Mam 17 lat, mam 185 cm wzrostu i ważę tylko 65kg, to strasznie miało, chciałbym ważyć chociaż 71/2 kg, chciałbym również przytyć jak najszybciej. Zacząłem już chodzić na siłownie, chodzę miesiąc czasu, ale uważam, że bez diety to efekty nie będą zadowalające, chodzę 3 razy w tygodniu. Nie wiem jakie mój organizm ma zapotrzebowanie kaloryczne, bo po prostu nie umiem tego obliczyć, znacyz wpisywałem swoje "dane" w licznik kalorii to wyszło, że mój organizm potrzebuje dziennie ok. 3100 kcal. Jestem początkujący, dlatego prosiłbym o pomoc, z góry dziękuje )
Dieta na mase
Napisano Ponad rok temu
Oblicz Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, dodaj 200-300 kcal do tego co wyjdzie i potem tak: 2g białka na kg masy ciała, 1g tłuszczu na kg masy ciała i reszta g to węglowodany. Białko i węglowodany w 1 g mają 4 kcal a tłuszcze w 1g mają 9kcal. Ustal dietę, zważając na godziny posiłków, produkty nieprzetworzone i dodaj a my ją ocenimy i w razie potrzeby poprawimy
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
nie za bardzo rozumiem jak obliczyć zapotrzebowanie w tym linku, którym Ty podałeś, dlatego znalazłem "kalkulator" i wyszło mi takie coś :
Całkowite dzienne zapotrzebowanie kcal przy obecnej wadze (65 kg): 2833 kcal
Z czego, wartość kaloryczna poszczególnych posiłków powinna się rozłożyć w sposób następujący ( oczywiście nie musi to być dokładność co do 1 kcal- powiedzmy odchylenie może się wahać w granicach +/- 5%):
- Śniadanie 708 kcal (+/- 35 kcal)
- Drugie śniadanie 283 kcal (+/- 14 kcal)
- Obiad 992 kcal (+/- 50 kcal)
- Podwieczorek 283 kcal (+/- 14 kcal)
- Kolacja 567 kcal (+/- 28 kcal)
Aby Twoja dieta była odpowiednio zbilansowana, powinieneś wraz z pożywieniem jakie spożywasz w ciągu doby, dostarczyć odpowiednio:
- Białko: 141 g
- Węglowodany: 389 g
- Tłuszcze: 78 g
a dieta? cóż, kompletnei nie wiem jak to rozpisać w możliwie najtańszym sposobem, nie znam się na tym kompletnie..
Użytkownik macias7 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co trudnego w policzeniu kilku danych?
Tu wszystko po kolei jest wytłumaczone :
Zapotrzebowanie kaloryczne aktualizacja:
Prostszy i bardziej zrozumiały wzór dający nam orientacyjne zapotrzebowanie dziennie na kalorie.
Krok 1.
Najpierw liczymy zapotrzebowanie na podstawie funkcji życiowych organizmu w stanie spoczynku z poniższego wzoru:
Wzór dla kobiet: 655,1+((9,563 x masa ciała w kg)+(1,85 x wzrost w cm)-(4,676 x wiek w latach)=otrzymujemy ilość kalorii jakiej Nasz organizm potrzebuje w stanie spoczynku
Wzór dla mężczyzn: 66,5+((13,75 x waga w kg)+(5,003 x wzrost w cm))+(6,775 x wiek w latach)
Krok 2.
Otrzymaną wartość mnożymy przez 1 z poniższych progów aktywności fizycznej:
TKWM
Napisano Ponad rok temu
2617,099 tyle kalorii wyszło. Czyli jednak się różni trochę, chciałbym dietę na 3000 kalorii, żeby jak najszybciej zrobić tej masy, ale nie mam pomysłu nawet jak to rozpisać..
Użytkownik macias7 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Źródła węglowodanów to kasza, ryż, makaron, pieczywo
Źródła białka : mięso, ryby, nabiał
Źródła tłuszczy : orzechy, słonecznik, oliwa z oliwek
W necie można znaleźć kalkulatory, które na podstawie wagi produktu wyliczają kalorie i makroskładniki
TKWM