Niedawno zacząłem ćwiczyć i mam taki zapał że ćwiczę codziennie. Po tygodniu/dwóch odczuwam zmęczenie. Czuję że mniej robię powtórzeń w seriach bo nie daję rady. Pytanie moje brzmi jak odpoczywać? Gdy w jakimś dniu nie zrobiłem treningu to czułem że to dzień stracony. Jak odrzucić takie myśli?
Odpoczynek
Napisano Ponad rok temu
Jaki staż treningowy?
Jak wygląda twój plan treningowy? ( opisz go dokładnie)
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Dopiero zaczynam. Ćwiczę od ok 1,5 tygodnia tylko że co dziennie bo nie wiem jak ustalać sobie odpoczynek. Co dziennie robię 4 serie po 8-12 powtórzeń takich ćwiczeń jak: przysiady ze sztangą, wyciskanie żołnierskie, pompki oraz 3 serie po 8-12 powtórzeń podciąganie na drążku (do 8 powtórzeń), uginanie ramion ze sztangą, wyciskanie francuskie sztangi leżąc. Dodatkowo skaczę na skakance oraz niesystematycznie biegam.
Napisano Ponad rok temu
Jakim systemem treningowym ćwiczysz? Opisz to dokładnie i szczegułowo. Jak wygląda twoja dieta? Po ile śpisz?
To nie jest tak że wystarczy trenować codziennie i będzie progres. Aby móc trenować 5/6 dni w tygodniu siłowo potrzeba przemyślanego planu dopiętej diety i dobrej dawki snu.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem o co chodzi w pierwszym pytaniu. Moja dieta o ile można to nazwać dietą, to to co jest w domu że tak powiem. Staram się jeść możliwie zdrowo. Warzywa, owoce w szczególności ( marchewka, pomidor, ogórek, jabłka, banany, winogrono, pomarańcza) wszystkiego po trochu. Na obiad spożywam to co każdy w mojej rodzinie. Na śniadanie jadam kanapki z wędliną oraz pomidor bądź ogórek, również często daję jajko. W pracy o 10:00 zjadam 4 kanapki z wędliną oraz jakimś warzywem (często rzodkiew lub jajko). Około 15:00 obiad to tak jak już wspominałem. Około 18:00 na kolację kanapki, ryż z mięsem i sosem ( podobnym jak go spaghetti ), jajecznice, omleta. Różnie. To są dania, które sam sobie przyrządzam. Po prostu jem to co mam w lodówce. Jeśli chodzi o sen to zależy od pracy. Jeśli mam 1 zm. to od 22-5 (7h) jak mam 2 zm. to od 24-9 (9h) jeśli mam 3 zm. od 13-19 (6h).
Napisano Ponad rok temu
twoja dieta nie ma wiele wspólnego z tym co powinien jeść człowiek trenujący siłowo. Za mało białka i kalorii = osłabienie z treningu na trening.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Nad dieta pracuję. Dopiero zaczynam i szukam motywacji, a nie dołujących faktów. Doradź odnośnie diety jakieś wskazówki dla początkującego na co zwracać szczególną uwagę czy coś. A co ze snem? Odpowiednie ilości snu?
Napisano Ponad rok temu
W sprawie diety załóż nowy temat w odpowiednim dziale DIETA.
Co do snu, zaleca się 7-9 godzin,.. ale każdy jest inny i potrzebuje mniej lub więcej tego snu, słuchaj swojego organizmu.