z Okazji że jestem nowy na tym forum to przy okazji się ogólnie z wami przywitam "Witam :)"
a teraz do rzeczy, miałem okazję na zakup sprzętu, więc postanowiłem wziąć się za siebie ogólnie jeśli chodzi o sprzęt to posiadam dwie sztangi, 2 pary hantli, ławkę do brzuszków oraz ławkę do wyciskania (chyba tak to się zwie), dlatego też postanowiłem sobie zacząć ostro ćwiczyć (6 razy w tygodniu po 2/3h) odnośnie jakiegoś przykładowego zestawu ćwiczeń zgłoszę się w innym dziale żeby tutaj burdelu nie robić, ale zauważyłem że wiele osób piszę z czego korzysta (jeśli ćwiczy coś w domu) a teraz do rzeczy mam 22 lata, 178 cm wzrostu oraz no niestety 98 kg wagi ( tak wiem przegiąłem ) ogólnie odnalazłem jeszcze w tym dziale obliczanie dziennego zapotrzebowania na KCAL więc też zrobiłem ( rozpiszę to pod spodem bo nie wiem czy czegoś nie poknociłem)
(9.99 X weight (kg)) + (6.25 X growth (cm)) - (4.92 X age) + 5
(979,02) + (1112,5)) - (108,24) + 5
1988,28kcla (o ile się nie mylę)
dodatkowo jeszcze myślę że ważną informacją będzie iż pracuje fizycznie, nie jest to regularny wysiłek dlatego postanowiłem nie doliczać tutaj nic więcej.
tak więc prosił bym was abyście pomogli mi coś znaleźć, żebym mógł trochę zrzucić jednak abym też mógł nabrać trochę masy mięśniowej
z góry dziękuję i pozdrawiam