Chyba mit stulecia
Czekam
"Nie da się przyswoić więcej niż 30g białka w jednym posiłku!"
Napisano Ponad rok temu
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Mit.
Po pierwsze jeśli 30 gr było by limitem to jak to się ma do gościa który waży 120 kg a drugi 40 kg... taki sam limit? bezsens
Po drugie TEF jest niezmienny więc to czy dostarczysz jednorazowo białko czy w kilku mniejszych posiłkach TEF'u nie podniesiesz.. I cały czas będzie wychodzić tak samo.
Po trzecie w The American Journalof Clinical Nutrition był artykuł o przeprowadzaniu badań na grupie ludzi mlodych i starszych kobiet, u mlodych różnicy w bilansie azotowym nie było prawie w ogóle, nie ważne było czy ktoś dostarczał pełne zapotrzebowanie na białko w jednym posiłku czy w 3 lub 4 nie pamiętam teraz.
A u starszych lepsza synteza białek była u grupy spożywającej na raz pełne zapotrzebowanie białka niż u grupy która dostarczała białko w równych porcjach w każdym posiłku.
Napisano Ponad rok temu
Były badania na Scientist.com oraz The American Journalof Clinical Nutrition że organizm ludzki biorąc pod uwagę różne czynniki jest w stanie przyswoić DO 30g białka na godzinę. Zaznaczam słowo "DO".
Jak dla mnie to jest oczywisty MIT.
Jak będę w domu na swoim PC poszukam tych artów.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
gramatik "do" godziny jest możliwe przykładowo jak zjesz 0,5kg mięsa wątpię by wszystko w godzine zostało w pełni strawione i przyswojone przynajmniej taka moja interpretacja
ogólnie nie wieżę w takie ograniczenia w przyswajalności białka logiczne że 20g z 100g kurczaka zostanie przysfojone szybciej niż z 40g z 200g no ale dajmy na to 100g będzie się trawiło godzinę a 200g dwie więc osobiście wolę zjeść większą porcję rzadziej niż mniejszą częściej zresztą sobie nie wyobrażam dajmy na te 110kg x 3 czyli 330g:30=11 jeść dziennie 11 posiłków które nie trafią nawet do żołądka tylko po dziąsłach się rozejdą
ja słyszałem mit że nawet tylko do 20g a nie 30 co już w ogóle obłęd
Użytkownik faluś edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest kilka czynników wpływających na wchłanianie:
-jak dla mnie najważniejszy to w jakim stanie są nasze jelita,wiadomo ze im zdrowsze tym lepiej sobie radzą z przyswajaniem
-jak ogólnie trawimy w żołądku?Jak ktoś ma za mało kwasu to i żarcie będzie nie dobrze strawione
-czy przyjmujemy środki wspomagające trawienie:
*enzymy
*zioła(np. biosterol)
*sterydy(np. metka)
-czy mamy podwyższone zatrzymanie azotu w organizmie,im wyższy współczynnik tym więcej białka się wchłania
-no i czas spożycia pokarmy,wydaje mi się że po treningu organizm "łapczywiej" wchłania
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"Wyciskanie sztangi zza karku jest kontuzjogenne"
- Ponad rok temu
-
Drążek przed mc naraża na kontuzje kręgosłupa
- Ponad rok temu
-
Przetrenowanie
- Ponad rok temu
-
"Martwy ciąg niszczy kręgosłup"
- Ponad rok temu
-
"kurczaki faszerowane są hormonami wzrostu i antybiotykami"
- Ponad rok temu
-
"Owoc to idealna przekąska"
- Ponad rok temu
-
"Bez przysiadów nie rozbudujesz swoich nóg"
- Ponad rok temu
-
"Twaróg to najlepszy wybór przed snem"
- Ponad rok temu
-
"W ostatnim posiłku nie jedz węglowodanów"
- Ponad rok temu
-
"nie jem tłuszczu bo utyję"
- Ponad rok temu