"kolano nie może wychodzić za stopę"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jakim cudem mam zrobic przysiad aby to kolano poza nia nie wyszło. próbowałem i stwierdzam ze się nie da. Jak dla mnie to bezsensowny mit przeczący mechanice ruchu stawu kolanowego. Wielu "mentorów tego sportu" ale żaden nie podparł tego rzetelnym badaniem...
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie, o ile w wykrokach jeszcze jest to wykonalne to w przysiadach już nie. Sam robię siady i kolana zawsze wykracza poza linie palców i jak na razie (odpukać) nic się nie dzieje.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Da radę zrobić,wystarczy podczas siadu rotować nogi na bok.Ja mam teraz zajechane więzadła przez granie na tartanie i jak robię z kolanami na wprost to wyją z bólu,jak siadam i tak w połowie ruchu rotuję do zewnątrz jest ok.
Napisano Ponad rok temu
Nawet jak robię tak jak piszesz i tak lekko wystają...
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Ale ja nie potwierdzam mitu,tylko jako że teraz bóle więzadeł odczuwam dosadniej,napisałem tylko że kolana na wprost bardziej je obciążają,lepiej rotować do zewnątrz
Napisano Ponad rok temu
Wiem co napisałeś umiem czytać ze zrozumieniem
Co nie zmienia faktu że choćbym nie wiem jaką technike obrał kolana wychodzą i chciałbym zobaczyć gdzieś jakieś wyniki badań które by potwierdzały tezę destrukcyjnego działania. Fakt ortopedy nie pytałem ale i się do niego nie wybieram. Lekarza 1 kontaktu nawet dobrego i kumatego to pytanie mogłoby przerosnąć ...
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie tak jak napisał Grammatikk, nie ma opcji zrobienia przysiadu ze sztangą tak aby kolana nie wyszły poza linię stopy, jest to fizycznie niewykonalne. Jeżeli zachowujemy prawidłową krzywiznę kręgosłupa i robimy przysiad ze sztangą na barkach kolana zawsze wyjdą za linię stóp, próba zrobienia tego inaczej spowoduje wywrócenie się do tyłu. Chyba że weźmiemy osobę która jest karłem i ma krótkie nogi i wielkie stopy hahah
Tak samo jest z wykrokami, wykrok w którym wychodzimy nogą daleko do przodu tak aby kolano nie wyszło za linię stopy to jedynie odbijanie się od podłogi nie wykorzystując nawet połowy zakresu ruchu i jest niepoprawne.
Zgięcie nogi w kolanie i wyjście kolana poza linię stopy przy przysiadzie czy przy wykrokach świadczy o mocnym zgięciu kolana oraz stawu biodrowego i pełności ruchu w tych ćwiczeniach wielostawowych.
Napisano Ponad rok temu
Mnie najbardziej śmieszy jak instruktor pokazuje przysiad i mówi klientowi o tym że nie może wyjść kolano poza linię stopy i sam pokazując przysiad nie widzi jak jego kolano wychodzi poza tę stopę
Napisano Ponad rok temu
Bo to jest tak utarte że nawet kulturyści o tym mówią że tak trzeba a jak się ogląda filmiki z ich treningów to jest zgoła odwrotnie... mowa tutaj o polskich mistrzach doskoku i przykucania bo Ci z USA nie zastanawiają się nad pierdylionem rozwiązań tylko trenują jedzą bija koks i sa ogromni.
W PL na " tematycznych forach dla zwierzaków" zazwyczaj toczą się dyskusję na tematy tak złożone że biochemicy, astronauci i fizjolodzy wysiadają. Polski kulturysta jest unikalny
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Tzn. jest możliwe zrobić przysiad by kolano nie wyszło przed stopę,ale nie na gryfie tylko na suwnicy z nogami wypchniętymi do przodu,ale jak pisał pomocny jest to nie wykonalne na gryfie,gdyż zaburzylibyśmy środek ciężkości i wywrotka na plecy gwarantowana.
Napisano Ponad rok temu
U mnie na silowni trenerzy fitnesu czy stepa rowniez twierdza, ze kolana nie powinny wychodzic za stope, ba zeby nie robic pelnych przysiadow tylko pol przysiady, nawet kiedys gosc mi zwrocil o to uwage, zapytalam czy moze pokazac mi pelny przysiad z obciazeniem bez wypychania kolan poza stope i co.. stwierdzil ze teraz nie ma czasu, nastepnego dnia mnie unikal...
Napisano Ponad rok temu
Bo instruktorów się zrobiło dużo,ale takich ogarniętych jest kilka % Ja się staram nie wpi.rdalać klientom ze swoimi radami dopóki mnie nie zapytają.
Napisano Ponad rok temu
Zapraszam do przeglądania, wypowiadania się oraz poprawiania moich błędów.
Zapamiętaj! Każdy uczy każdego, a WIEK to tylko liczba!
Powracam!
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Mało jest sytuacji gdzie młodszy ma rację.
Napisano Ponad rok temu
Powracam!
Napisano Ponad rok temu
To jaką postawę kazał 3mać że kręgosłup dostawał?
Napisano Ponad rok temu
wioslowanie sztanga w opadzie zawsze obciaza kregoslup... , ale czy az tak by bolal... napewno ten Twoj facet od wf- u sie na tym zna?
Napisano Ponad rok temu
Zobaczymy we wtorek na WF
Powracam!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pełne przysiady niszczą kolana!
Grammatikk - Ponad rok temu
-
"Kreatyna to dopiero po pół roku ćwiczenia"
- Ponad rok temu
-
Trening cykliczny - redukcja i masa jednocześnie.- możliwe?
- Ponad rok temu
-
"owijam się folią żeby się tłuszcz szybciej wypalił"
- Ponad rok temu
-
Do budowania masy mięśniowej najlepsze są duże ciężary czy umiarkowane?
Grammatikk - Ponad rok temu
-
"Nie wolno smażyć na oliwie!!"
- Ponad rok temu
-
"po treningu od razu musisz zjeść!"
- Ponad rok temu
-
BCAA niezbędne czy zbyteczne?
- Ponad rok temu
-
"Kreatyna z węglowodanami czy z białkiem?"
- Ponad rok temu
-
"na rzeźbę dużo powtórzeń" często słyszana teza :)
- Ponad rok temu