Skocz do zawartości


Zdjęcie

Glutamina


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Mafi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 317 postów
  • Pomógł: 0
34
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Glutamina
Glutamina to ważny aminokwas, który występuje w dużej ilości w mięśniach ciała. Glutamina łatwo przechodzi przez barierę krew-mózg, jest znana także jako doskonałe paliwo dla mózgu.

Glutamina jest konwertowane do kwasu glutaminowego w mózgu, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Tym samym zwiększa ilość GABA (kwas gamma-amino kwasu masłowego), która jest niezbędna do funkcjonowania mózgu i aktywność umysłowych. Glutamina jest źródłem dla komórek wyściełających jelita i wykorzystywana jest także przez białe krwinki, w celach wzmocnienia układu immunologicznego.

Fakty:

1. Obficie glutamina w wolniej postaci występuje w mięśniach i krwiobiegu
2. Stosowana przez mięśnie do syntezy nowych białek i ułatwia powrót do zdrowia po przebytych zabiegach
3. Utrzymuje odpowiedni bilans w równowadze kwasowo-zasadowej
4. Glutamina jest częścią bloków DNA i RNA
5. Zmniejsza łaknienie na słodycze i cukier
6. Ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów
7. Glutamina podnosi hormon wzrostu-jak dowiodły badania-już 2g mogą podnieść hormon wzrostu o 400%.
8. Działanie glutaminy zaburza stres oraz hormon odpowiedzialny-kortyzol.
9. Chroni pacjentów podczas chemo i radioterapii

Grupy narażone na niedobór glutaminy:

Niedobór występuje rzadko, ale może wystąpić u następujących jednostek:
• Osoby, których dieta jest uboga w białko.
• Weganie / Wegetarianie
• Utrata masy ciała związane z nieuleczalną chorobę - może zmniejszyć poziom glutaminy w organizmie

Osoby z grupy ryzyka przed rozpoczęciem suplementacji powinny skonsultować się z lekarzem.

Glutamina i zdrowie:

• Alkoholicy - suplementy glutaminy są zalecane dla zapobiegania wpływu alkoholu na mózg i zmniejszenia łaknienia na alkohol – poparte badaniami klinicznymi
• Choroba Leśniowskiego-Crohna - osoby mające problemy żołądkowe związane z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego mogą teoretycznie korzystać z glutaminy
• Wrzody - wstępne badania wykazały, że suplementy glutaminy mogą chronić przed zwiększeniem dolegliwości bólowych wywołanych wrzodami żołądka.

Skutki uboczne:

Badania laboratoryjne wykazały jednoznacznie iż stosowana z racjonalnych dawkach nie stanowi zagrożenia dla życia i zdrowia człowieka. Przedawkowania mogą prowadzić do rozstrojenia żołądka.

Glutamina w żywności:

Wiele roślin i substancji pochodzenia zwierzęcego zawiera glutaminę, ale łatwo ulega ona zniszczeniu przez gotowanie. Dlatego zaleca się spożywanie w stanie surowym, szpinaku i natki pietruszki, które są doskonałym źródłem tego aminokwasu.

Inne źródła glutaminy to między innymi:

• Ryby
• Mięso drobiowe
• Mleko
• Rośliny strączkowe

Glutamina działa najlepiej z:

• Witaminą B6 (Pirydoksyna)
• Witaminą H (kwas foliowy)
• Magnezem
• Manganem
• Potasem
• Cynkiem
• Argininą
• Kwas asparaginowym
• Glicyną
• Proliną
• Tauryną

Przedawkowanie, toksyczności i ostrzeżenia dotyczące glutaminy:

Glutaminy nie powinna być stosowana przez następujące grupy:

• osoby z marskością wątroby
• osoby z chorobami nerek
• osoby z zespołem Reye'a, czy wszelkiego rodzaju zaburzeniami, które mogą prowadzić do gromadzenia się amoniaku we krwi.

Glutaminę należy przechowywać w temperaturze pokojowej lub dodawać do zimnych dań lub cieczy. Ciepło niszczy ten aminokwas.. Zaleca się przechowywanie w suchym środowisku.

Źródło: głównie kif, wikipedia
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024