Karate Ne Waza
Napisano Ponad rok temu
co sądzicie o Kyo Ne Waza ? słyszał ktos coś o tym fajnie , że w kyokushin pojawiają się rzuty i walka w parterzwe
zawodnicy tej organizacji kyokushin startują w jakiś zawodach grapplingówych lub np ju jitsu sportowym , kudo , sei budokai ? a może mają swoją formułę walki knockdown karate z rzutami i walką w parterze?
napiszcie proszę coś wiecej o tej organizacji Kyokushin Karate
jesli chodzi o rzuty i parter pomijając nowoczesne style takie jak Sei Budokai , Kudo, Shidokan itd sporo rzutów i parteru jest w okinawskim karate shorin ryu, goju ryu, ryu te chyba tez
Napisano Ponad rok temu
Jednak na tych filmikach przerabiają podstawy podstaw grapplingu, nie sądzę żeby mieli wielkie szanse w BJJ lub czymś pokrewnym. Choć może to seminarium było właśnie dla parterowo początkujących.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli nie mam zastrzeżeń co do różnorakich technik rzutów i obaleń, to ciągle zastanawiam się gdzie i w czym te historie o "kulankach" mają uzasadnienie?
Słyszałem o okinawańskim "sumo", ale to całkiem co innego.
Poprosiłbym więc o jakieś sensowne udokumentowanie opowieści o graplingowych technikach w Okinawa Karate.
Napisano Ponad rok temu
Tak takie techniki zawsze były w karate (Funakoshi je pominął, zapomniał, nie znał...)
Napisano Ponad rok temu
Temat ma dotyczyć "ne waza" czyli w moim rozumieniu technik parterowych. Grapling to nie parter. OK.
To, że starym Karate były techniki w których się łapie, chwyta i rzuca to oczywiste. W moim mniemaniu kapitalnie przedstawia to Patrick McCarthy.
Wracając do moich wcześniejszych pytań zamieńmy słowa "grapling" na zapodane w temacie "ne waza".
Napisałem wcześniej, że nie mam zastrzeżeń co do występujących w Karate rzutów i obaleń (nierozerwalnie związanych z koniecznością chwycenia obalanego)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego jednak TYLKO Koryu?
...sporo rzutów i parteru jest w okinawskim karate shorin ryu, goju ryu, ryu te chyba tez ,a gdzie przykłady?
Proponuję zapytać Patricka czy drill'e Koryu z technikami parterowymi pochodzą z Okinawa Karate? To wiele wyjaśni...
Napisano Ponad rok temu
widziałem ne waza na filmikach z goju ryu i shorin ryu skąd się tam wzieło nie mam pojecia
Napisano Ponad rok temu
Zresztą sporo na temat Koryu jest w sieci, można znaleźć i poczytać. Wiele się wyjaśni.
Pytanie w pierwszym poście dotyczyło jednej z organizacji Kyokushin Karate i elementów walki w parterze jakie mają tam występować.
Pojawiła się również wzmianka o występowaniu "parteru" w Okinawa Karate (goju, shito, ryu te).
Zostańmy przy tym.
Napisano Ponad rok temu
To nie Funakoshi, tylko Nakayama. Uczniowie Funakoshi np Ohshima uczą rzutów i dźwigni.
Napisano Ponad rok temu
Wzięło się to z "zapotrzebowania". Kulanki od jakiegoś czasu stały bardzo popularne. Na fali tej popularności można zobaczyć techniki parterowe także podczas pokazów czy treningów Karate (także Okinawa Karate). Nie widzę w tym nic złego. Na swoich treningach również "próbuję" je robić i uważam, że są bardzo "rozwijające".
Kicha robi się wtedy kiedy próbuje się dorobić niestworzone historie jakoby takie techniki były w Karate "od zawsze".
Napisano Ponad rok temu
czyli parter w goju ryu i shorin ryu jest wzięty dobiero teraz np z judo tak? jak to jest w innych okinawskich sytemach ?
Napisano Ponad rok temu
Może z innej "mańki". Ćwiczysz przecież Goju ryu i masz do czynienia z kata tego stylu. W którym kata występują techniki ne waza? (Oczywiście zasadniczą sprawą dla znajomości pozostaje Bunkai)
Na którym filmie dotyczącym Okinawa Karate ale takim starszym z lat 70 czy 80 widziałeś jakiekolwiek ne waza? Nagle "odkryto" te techniki?
Zwykle odbywa się to w ten sposób:
Nie do końca zorientowany instruktor przegląda jutuba i nagle trafia na pokaz (lub trening) gdzie zostały wplecione techniki parterowe. Wow! Czym prędzej "dzieli" się wiedzą ze swoimi uczniami (z już dorobioną teorią), że w ćwiczonym przez nich stylu to jest "wszystko", nawet parter. Jeżeli uczniowie potrafią myśleć to zweryfikują opowieści. Jeżeli jednak nie myślą, to rośnie grupa "nawiedzonych".
Cokolwiek sensownego na temat "ne waza" w Karate (Goju ryu) napisał S.Leijenchorst w skrypcie "Goju Ryu Groundfighting"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście ma to niewiele wspólnego z praktykami Koryu (ken jutsu), ale to całkiem inna sprawa.
No i suwari to jednak (w założeniach) nie parter.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Dziwne. Jak do tej pory zawsze mnie uczono, że gdy walka jest na kolanach to już jest ne-waza...
Chyba, że chodzi Tobie o przepisy sportowe, ale to zupełnie inna bajka. Dla mnie po prostu suwari-waza to specyficzna forma treningu parterowego, coś w rodzaju kata. Nie wiem jak bardzo się wgłębiałeś w ten temat ale tam naprawdę sporo technik typowo parterowych.
Napisano Ponad rok temu
Różnica poglądów nie będzie w tym wypadku oznaczała jakiegokolwiek konfliktu.
Mam nadzieję...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przesiadka z Shotokan na Shorin-Ryu...?
- Ponad rok temu
-
Specjalne elitarne seminarium Azjatycjich Sztuk Walki
- Ponad rok temu
-
kyokushin body conditioning