Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy) 2
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do samego zgreda60 który jak widzę nagminnie szuka ze mna zwady i prowokuje oraz oczernia , postanowiłem oddać sprawę w ręce Administratora , jednak jeśli jeszcze raz pozwoli sobie na jakiekolwiek podjazdy w moim kierunku to obiecuję zapewnić mu długi odpoczynek od Vortalu chocby i dożywotni !
Jesli komuś to nie odpowiada może się wynieść do innego działu albo opuścić Vortal BUDO , w końcu przymusu nie ma ,zatem radzę się dobrze zastanowić nad tym co się chce napisać do kogo oraz na jaki temat - wszelkie dalsze próby dyskusji dotyczace tego wątku nagrodzę warnem !
cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam również zamiar przedstawić Wam w najbliższym czasie i to kompleksowo różnicę pomiedzy OC i CS oraz fakty dotyczące stężeń bo to co wyczytałem w ostatnich postach to jakaś popylina. To że nie ma w polsce ograniczeń co do samych stężeń środków obronnych to też jakieś nieporozumienie , zresztą o ile się nie mylę zgred już wcześniej pisał o tych wartościach i to w zupełnie innym tonie ( znaczy teści ) ... Dalej sami producenici gazów narzucają dość znaczne restrykcje związane z produkcją substancji obronnych bez podziału na konkretne rynki głównie z uwagi na szeroko pojęte bezpieczeństwo ludzi w stosunku do których taki środek może zostać zastosowany - od tej regóły NIE ma wyjatków bo poza samą skutecznością podstawowe znaczenie ma właśnie BEZPIECZEŃSTWO - tym bardziej że kary w przypadku wypuszczenia na rynek substancji w stężeniu mogącym zagrozić zdrowiu i życiu moga byc ogromne. O ile Inter Ark może zamawiać wyprodukowanie danej partii miotaczy dla konkretnych służb pod konkretne zamówienie / przetarg w oparciu o wytyczne dotyczące stężenia , to już wprowadzanie tych miotaczy na rynek cywilny poza zamówieniem np. w sytuacji kiedy im trochę zostanie ( bo zawsze produkuje się ciut więcej ) nie tylko nie jest już takie oczywiste z prawnego punktu widzenia ale i może być z nim niezgodne.
Zresztą powiem łopatologicznie wyobraźmy sobie gaz CS o stężeniu 4,5 % który ma mieć informację na naklejce iż można go stosować wyłącznie w terenie otwartym - przecież to głupota wykluczająca wypuszczenie takiego produktu na rynek , bo nikt nie jest w stanie zagwarantować jego prawidłowego użycia a zagrożenie spowodowania nim komplikacji zdrowotnych znacznie wzrasta , nawet jeśli stosowany byłby zgodnie z przeznaczeniem . No i jest coś takiego jak podział na rynek cywilny , policyjny i wojskowy gdzie 2 pierwsze do pewnego stopnia się pokrywają i uzupełniają a ten trzeci to juz zupełnie inna bajka.
cizzia
Napisano Ponad rok temu
Jestescie jedyna spolecznoscia budo, ktora nigdy nie musialem na ulicy moderowac.
Utrzymajcie WSZYSCY ten pozytywny klimat.
i trzymajcie sie regulaminu .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do nowego blendu ARM IV to nie ma on na pewno więcej jak 2% CS, bo prawo francuskie zabrania posiadania cywilom większych stężeń , a producent oferuje go i odbiorcom cywilnym , więc wnioski nasuwają się same przez sie ;-) Jeśli próbka(którą miałem) i opis jest prawdziwy to gaz ten nie ma też działania w powietrzu , i na pewno nie będzie dusił jak klasyczny ARM II cs , to mogą być dla jednych wady , a dla drugich zalety ;-)
To zdanie mam zamiar w znaczący sposób rozwinąć ponieważ formuła blenda ARM IV całkowicie pomija efekt respiracyjny bądź w bardzo znacznym stopniu ogranicza jego efekt który jest GŁÓWNYM i NAJWAŻNIEJSZYM czynnikiem skutecznego działania gazu obezwładniającego CS zresztą OC również - choć w przypadku pieprzu jest trochę inaczej ponieważ działa on na inne receptory i tu jednak dużo zależy od składu formuły oraz tego czy zawiera w swoim składzie rozpuszczalnik czy nie , pozwalający na odparowanie gazu.
cizzia
Napisano Ponad rok temu
....................................
A tak odchodząc od tematu ARM IV, możecie mi powiedzieć jak wygląda sprawa wyjazdu do Austrii z gazem?
Jadę niedługo i bez wchodzenia w szczegóły, gaz może mi się przydać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. testy w Białymstoku bo nie chce mi się jechać do Warszawy
1a. zapewniacie zaplecze medyczne na wszelki wypadek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zobaczymy co i czy w ogóle odpowiedzą.
Napisano Ponad rok temu
Jak chcecie ochotnika to już macie tylko że :
1. testy w Białymstoku bo nie chce mi się jechać do Warszawy
1a. zapewniacie zaplecze medyczne na wszelki wypadek
91Posir dobry człowieku Ciebie też z przyjemnością przygarniemy w relacji naszego małego spotkania / integracji TESTO grillowej, fajnie by było spotkać się w realu i najzwyczajniej poza oddawaniem się naszej pasji pogadać o wszystkim i niczym. Co do samego testowania na Tobie to powiem że to GŁUPI pomysł i na chwilę obecną bym już do tego nie dopuścił ( choć jeszcze kilka lat temu byłbym pierwszy który by taki pomysł podchwycił ) , czemu ... ? ano stosuję wyłącznie bardzo mocne środki i to w dużej ilości a to wyraźnie wpływa choćby na czas samego trwania całego doświadczenia , co do zrzuty to z tym nie ma problemu sam bym Ci zapłacił aby wywalić 2 - 3 sekundy z UDAP-a prosto w dziobek i oczywiście wszystko utrwalić na HD , tyle że mógłbyś mnie potem znielubić dożywotnio że nie wspomnę o jakichś tam urazach psychicznych i traumach ...
Co do wspomnianej gaśniczki pianowej to akurat takie coś i w takiej opcji FOAM jest mi prywatnie potrzebne zatem zapewne wziąć dwie zamiast jednej to nie będzie kłopot , przy okazji postaram się w kolejnym kontyngencie zamówić jakieś dobrej jakości środki do dekontaminacji ( i nie będą to gównodające chusteczki ) A z ciekawostek od pewnego czasu intensywnie pracuję nad tym aby sformalizować pewne pomysły umożliwiające mi wyjście frontem do szerszego grona ewentualnych odbiorców , jednak biurokracja naszego kraju NIE ma sobie równych w całej Europie a o kosztach już poniesionych i tych do poniesienia nawet nie wspominam , bo odrobinkę zaczyna to przerastać wszelkie wstępne założenia a końca inwestycji nie widać ... ale ponieważ nie mam zamiaru zejść z raz obranej drogi dlatego z czasem wszystko powinno się ułożyć w końcu o to chodzi.
cizzia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sprawdzony gaz pieprzowy
- Ponad rok temu
-
Najlepszy gaz do obrony
- Ponad rok temu
-
Gaz a okulary
- Ponad rok temu
-
Paraliator, gaz czy może jeszcze coś innego?
- Ponad rok temu
-
Gaz firemaster
- Ponad rok temu
-
Czy gaz używany przez policje zawiera alkochol ?
- Ponad rok temu
-
ABC gazów pieprzowych
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy KO.
- Ponad rok temu
-
Jaki gaz na kemping?
- Ponad rok temu
-
Pistolety Gazowe..