Zele na drobne kontuzje
Napisano Ponad rok temu
Co uniwersalnego polecacie na bolace miesnie, opuchniecia, stluczenia, siniaki - jednym slowem cos co mozna zlapac na treningu. W temacie napisalem zele bo nie lubie tlustych, lepkich masci . W necie znalazlem rozne - Fastum, Reparil, Traumal-S itd. Macie z nim jakies doswiadczenie ? Co polecacie ?
dzieki
pozd
WiRAHA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja uzywalem Bengaja (bodajze tak to sie pisze).
Bengay to bardziej na stany zapalne czyli naderwania. nadciagniecia skrecenia itp naproxen jest niezly i nie brudzi alee i tak na zbicia, stluczenia lub do masazu niezastapiony jest stary arcalen lub nieraz viprosalale arcalen to jest swinstwo diabelnie tluste i brudzace.
Napisano Ponad rok temu
Na stany zapalne: Fastum, Voltaren,
Rozgrzewająco/przeciwzapalnie: Ben Gay Sports Balm, NeoCapsiderm
Na rehabilitację: piwo
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Natomiast slyszalem, ze z nierozgrzewajacych dobry jest Altacet zel, Reparil i Saldiam. Saldiam mam.
pozd
WiRAHA
Napisano Ponad rok temu
Pływam, pływam - nic nie czuję tego "ciepełka". Wyszedłem bo zmarzłem, ubrałem się - na rower - wtedy się zaczęło.... Pobiłem wszelkie rekordy prędkości w drodze do domu...
Stosuję: altacet (opuchnięcia, stłuczenia itp.), podobnie alcaren - np. kontuzje stawu skokowego- a reszta to co pisali się zgadza z tym czego używam
Napisano Ponad rok temu
Ost. na zawodach po walce miałem wielkiego siniaka, kumpel troche popsikal, po jakims czasie jeszcze raz popsikłem i siniak znikoł (a siniak był naprawde pokaznej wielkosci).
Jeżeli natomiast ktos ma problemy z kościami (jakas stara kontuzja stale sie odnawiajaca, uszkodzone piszczele, itp.) to lekarz sportowy mi przepisał mix 2 maści: Tantum żel (ok. 14zl), Lioton 1000 (ok. 17 zl).
Stos. 3 razy dziennie naprawde pomaga
(Ja miałem problem ze po kilku ostrzejszych kopniakach zaczynał mnie bolec piszczel i pomogło)
Napisano Ponad rok temu
z capsidermem uważać, potrzeba 3x mniej niż sie zdaje, po smarowaniu dobrze umyć ręce, zwłaszcza jak planyjemy wyprawę do kibelka 8O
Przepis dla masochistow:
Najpierw sie wykapac aby pory w ciele oczyscic potem sie wysmarowac nastepnie sie cieplo otulic aby sie zaczac pocic
Na cale szczescie zapomnialem juz o capsidermie
Napisano Ponad rok temu
Bengey potrafi zasmrodzić całą salę, znam to uczucie!!!
Napisano Ponad rok temu
- przeciwzapalne/przeciwbolowe: naproxen, voltaren, fastum, traumon itp. Wszystkie zawieraja tzw. niesteroidowe leki przeciwzapalne. Najlepsze sa na roznego rodzaju urazy typu skrecen, zwichniec, naciagniete/naderwane miesnie etc.
- masci poprawiajace miejscowo ukrwienie - z heparyna, z escyna, "rozgrzewajace" (ten nieszczesny Capsiderm, czy Capsigel). Maja dzialanie przeciwzapalne, ale slabsze, niz te z 1 grupy. Mozna je stosowac na opuchlizny (zwlaszcza masci z escyna, np. Reparil, Aescin), stluczenia itd. Niektore dodatkowo zawieraja wyciagi np. z arniki (arcalen), czy jadu zmii (viprosal)
Ten podzial zastosowan nie jest scisly, stosuje sie tez np. 1 grupe na stluczenia, a czasem laczy sie ze soba.
A czesto na opuchlizne czy mniejsze urazy dobry jest zwykly oklad z altacetu.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
to fakt, ale trzeba umieć go dozować, kiedyś przesadziłemA czesto na opuchlizne czy mniejsze urazy dobry jest zwykly oklad z altacetu.
Napisano Ponad rok temu
Równie dobrze wskazana dieta (czego wiecej jesc), jak i masci\inne specyfiki.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Maści rozgrzewające, a do tego środki studzące zapał do przedwczesnego powrotu na trening.Ja tam stosuje Benguya. Jednak sam nie wiem czy dobrze robię, dlatego mam pytanie czy na naciągnięcia/naderwania mięśni powinno się stosować maści rozgrzewające czy studzące.
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przed rozciąganiem...
- Ponad rok temu
-
Szwecja - Polska 20.00
- Ponad rok temu
-