Skocz do zawartości

Zdjęcie

świetna motywacja+ super ludzie+ kupa samozadowolenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

budo_smarekxy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 112 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

świetna motywacja+ super ludzie+ kupa samozadowolenia
Witam!
Założyłem nowy temat, ażeby podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami z poprzedniego dnia, kiedy to po raz pierwszy zawitałem gościnnie do innego klubu Shotokan. Do tej pory trenowałem sobie spokojnie, w miarę moich możliwości i dając z siebie wszystko, ale pomału tracąc motywację do działania, czasami nawet czując niechęć przed kolejnym treningiem... Wszystko dlatego, że od ponad 1,5 roku nie zdawałem żadnego egzaminu, więc nie miałem styczności z kimś, kto by mi powiedział, czy robię jakieś postępy... Wydawało mi się, ze mimo systematycznego treningu, stoję w miejscu, zresztą sam nie miałem do kogo się przyrównać, ponieważ przez wiele miesięcy jestem najstarszym ćwiczącym w grupie, nie było nikogo powyżej 18 lat. Więc nie miałem pojęcia o swojej kodycji, technice i ew brakach.
I w tej właśnie sytuacji skorzystałem z możliwości i poszedłem do klubu Shotokanu w Stolicy, po pierwsze żeby poprawić swoją kondycję, po wtóre żeby za kilka- kilkanaście dni podejść do egzaminu (trochę głupio ćwiczyć ponad 2 lata z żółtym pasem :roll: ).
I tu pojawiło się DUŻE zaskoczenie! Na dodatek miłe - okazało się, że pod względem kondycji spokojnie daję radę cały trening. BA! - nawet mam lepszą, niż niejeden sempai z pomarańczowym/zielonym pasem (nawet młodsi odpadali, kiedy ja nie miałem dość)! Do tego technika - miałem wrażenie, że moja jest jakby bardziej...ostra...? Dokładniejsza? Mniej przyruchów, dłuższa i niższa pozycja, szybkość podobna, ale większa pewność siebie :)
Okazało się też, że wszyscy przyjęli mnie bardzo ciepło, szczególnie czarne pasy (2-2-3 Dan), którzy chętnie pomagali, pokazywali słabe punkty, porozmawiali ze mną po treningu - naprawdę nie spodziewałem się takiego koleżeństwa.
Poza tym w jednej z rozmów dowiedziałem się o historii życia jednego Sensei, który powrócił do karate po 18 latach przerwy z powodów zdrowotnych, po których mało kto byłby w stanie ćwiczyć, a część mogłaby nawet mieć problemy z poruszaniem! Mimo to powrócił on do treningów i po 8 latach doszedł od białego pasa do 2 Dana. Naprawdę poczułem szacun dla niego poklon
EGRO: wystarczyła mi lekko ponad godzina, aby móc zweryfikować swoje umiejętności i po raz pierwszy od 2 lat być z siebie naprawdę zadowolonym. Udało mi się poznać świetnych ludzi i zdobyć kupę motywacji do dalszego działania, bo po raz pierwszy okazało się, że moja praca dała duże efekty :)
NIE PISZĘ TEGO, żeby się chwalić na forum (Nie daj Boże!!!), ale dlatego, że może ktoś - tak jak ja - ma podobne "problemy", nie czuje chęci do treningów, albo brak mu motywacji do działania - może ktoś podobnie jak ja, wybierze się do innego klubu, żeby zweryfikować swoje umiejętności (Polecam, nawet, jak wyjdzie gorzej - wtedy będzie wiadomo, nad czym pracować).
Piszę szczególnie do młodszych adeptów Karate - nie warto się poddawać - przeciwnie, trzeba się starać, nawet amatorsko! Bo efekty mogą być naprawdę zadowalające :cool:

No i zapraszam do dyskusji, wyrażania opinii i poglądów - może komuś się przyda, choć temat pewnie wiele razy przewałkowany...
  • 0

budo_robalecki
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: świetna motywacja+ super ludzie+ kupa samozadowolenia
smarekxy, jak zwykle ciekawy post :)
Nie mam kilkuletniego doświadczenia treningowego, ale wydaje mi się, że atmosfera w dojo jest jedną z najważniejszych rzeczy. U nas np przed i po treningu jest tradycja że wszyscy sobie podają rękę, bardzo często rozmawiamy o sprawach związanych z karate i zupełnie nie, można się poczuć jak w gronie przyjaciół. Osoby spoza sekcji przychodzące na trening są bardzo tym zaskoczone i ... przychodzą na następny.

Oczywiście, kwestie merytoryczne, kiedy któryś z czarnych/brązowych/niebieskich pasów poświęci chwilkę i wytłumaczy po kumite jakie błedy robisz też jest super. Zarówno dla mnie (poprawiam technikę) oraz sempai (następnym razem będę bardziej wymagającym przeciwnikiem).
  • 0

budo_lesnachata
  • Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ogólnie rzecz biorąc atmosfera w każdym klubie gdzie trenujemy jest bardzo ważna. Klimat buduje motywacje, i odwrotnie: motywacja często zależy również od klimatu w jakim trenujemy.
  • 0

budo_piotrbujakowski
  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Dla mnie wytyczeniem mojej własnej jakości są walki i porównanie do innych.
Mimo tego i tak chodzę w białym pasie bo ubieram się pod kolor.
Jestem po przerwie, ale jednak kolor pasa mi nie wadzi.

Co do ludzi z jakimi się jest to też zależne od tego jak się trafi.
  • 0

budo_smarekxy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 112 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dla mnie wytyczeniem mojej własnej jakości są walki i porównanie do innych.

No właśnie ja nie miałem możliwości sprawdzenia swoich umiejętności w walce w mojej sekcji, bo nie ma takiego osobnika, z którym mógłbym walczyć jak równy z równym... Bo mam 186cm i 88kg, troche siły też, a najstarsza adeptka poza mną, ma 17 lat i na oko ze 45kg :lol: wiec nie bardzo... Ale właśnie trzeba mi było wyjechać do innego klubu, zobaczyć jak inni trenują - choćby dlatego, zeby zobaczyć, ze się nie jest takim "ostatnim" ;-) to dużo daje, szczególnie po 2 latach ćwiczeń, kiedy nie ma jak zweryfikować umiejętności.
  • 0

budo_piotrbujakowski
  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja mam 185 cm wzrostu i jakieś 60 KG wagi a walki ze mną wcale proste nigdy nie były ...
  • 0

budo_smarekxy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 112 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja mam 185 cm wzrostu i jakieś 60 KG wagi a walki ze mną wcale proste nigdy nie były ...

No dobra, ale jednak okładanie faceta z niską wagą to co innego, niż okładanie dziewczyny nastoletniej :roll: Poza tym ja czasami mam mocne wejście (mimo, że staram się być "na luzie"), więc kogoś słabszego mógłbym uszkodzić. A na zakończenie - walka z kimś słabszym fizycznie/lżejszym jest mniejszym wyzwaniem, niż walka z rówieśnikiem lub cięższym kalibrem :)
W sumie to u nas właśnie z tych powodów, mało jest sparringów, szczególnie dla mnie, mimo to cieszę się, że jadąc w gościnę do innego klubu (gdzie sparringi są codziennie) - dałem radę i NIE dałem d...y :twisted: :lol:
  • 0

budo_piotrbujakowski
  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chodz systematycznie na treningi.
Ja przestałem na parę lat i się cofnąłem ...
zalecam też ćwiczenie samemu w domu jak i bieganie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024